Prijava

Vaša prijava

Jedna županija traži daljnje popuštanje mjera: 'Ukinuli smo propusnice, a sada želimo otvoriti i trgovine za prodaju bijele tehnike, odjeće, obuće...'

['koronavirus', 'Stožer civilne zaštite']

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminule su dvije osobe starije životne dobi (ženska osoba rođena 1933. godine i muška osoba rođena 1935. godine), izvijestio je županijski stožer.

Uz nekoliko kroničnih bolesti osobe su imale i infekciju COVID19. Preminula osoba 1933. godišta bila je korisnica Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 142 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Makarske 2, Solina 2, Dicma 1 i  Muća 1.

Među novooboljelim osobama dvoje je zdravstvenih djelatnika i to 1 privatni fizioterapeut, 1 medicinska sestra iz Doma u Vukovarskoj koja je bila u samoizolaciji i nije imala kontakt niti sa korisnicima niti sa djelatnicima.

Među novooboljelim osobama 7 osoba je iz samoizolacije. 72 osobe na području Splitsko-dalmatinske županije su izliječene. 97 osoba je hospitalizirano. 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 93 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji.

13 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na dan 20.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 419 osoba zaraženo koronavirusom.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, 21-ti dan zaredom, nema novooboljelih od bolesti COVID 19. U posljednja 24 sata, testirano je 13 uzoraka i svi su bili negativni.

Do sada je, na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirano 238 osoba, od čega je nalaz za njih 236 bio negativan. 

- Dvoje pozitivnih supružnika, nema simptome korona virusa. Ovaj tjedan im ističe vrijeme samoizolacije koja traje 28 dana - poručuju iz županije.

Istarska županija

U Istri je ispitano 55 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Izliječene su 2 osobe, što čini ukupno 62 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 30 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Koronavirus Hrvatska: Timeline drugi

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije peti dan za redom  nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno do sada 10 oboljelih osoba od koronavirusa od kojih je 4 njih izliječeno.

U samoizolaciji nalazi se 379 osoba, a ukupno je zabilježeno 38 slučajeva kršenja samoizolacije.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o ukidanju e-propusnica za područje naše županije.

To znači da se građani Bjelovarsko-bilogorske županije slobodno mogu kretati na području cijele županije bez e-propusnica.

Rezultat je to povoljne epidemiološke situacije u našoj županiji koja je među četiri županije u Hrvatskoj s najmanjim brojem oboljelih od koronavirusa.

„Moram naglasiti da ta Odluka omogućuje i našim gospodarstvenicima, obrtnicima, ali posebice našim poljoprivrednicima da lakše obavljaju svoje redovite poslove.

To nipošto ne znači da se može olako shvatiti ono što je pred nama. Treba biti discipliniran i dalje.

Pozivam naše građane da poštivaju sve preporuke vezane uz koronavirus, zabranu izlaska ako ste u samoizolaciji i naravno u slučaju uobičajenih aktivnosti držite se socijalne distance, radite na tome da zaštitite sebe i svoje obitelji“, ističe župan Damir Bajs.

Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 20. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalazi 250 osoba, izvijestio je županijski stožer.

Ukupno je testirano 144 osoba, te je trenutno deset uzoraka poslano na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe.

Koronavirus Hrvatska: Faktor rasta

Međimurska županija

Međimurje je šesti dan bez novozaraženih osoba, izvijestio je županijski stožer. U protekla 24 sata obavljeno je 12 testiranja i svi su nalazi negativni. 

Obavljeno je ukupno 249 testiranja,  4 su osobe ozdravile, a u Međimurju su trenutno svega 4 osobe pozitivne na COVID 19 virus. Svi su dobrog općeg stanja i pod zdravstvenim nadzorom.

Od ponoći su ukinute i e-propusnice za kretanje unutar Međimurske županije, no Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u nedjelju je donio odluku da se sve druge mjere poput zatvorenih dječjih igrališta i sportskih objekata, način održavanja sprovoda i posljednjih ispraćaja, način sklapanja braka, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja produžuju do 04.svibnja 2020.godine.

Policijska uprava Međimurska će i dalje kontrolirati poštivanje svih mjera, osobito pridržavanje mjera samoizolacije. 

- Podsjećamo da je u Međimurju aktivno 630 mjera samoizolacije, a u posljednjih 24 sata za područje Međimurske županije, izdano je 16 novih mjera samoizolacije - izvijestili su iz stožera.

Koronavirus Hrvatska: Smrtnost i rizici

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije treći dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida 19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 81, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, javlja Šibenik.in.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas u Šibensko-kninskoj županiji ozdravilo je 20 osoba.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora  je 426 osoba, od čega je 279 osoba kontakt s oboljelim od covida 19, a u samoizolaciji je ukupno 357 osoba. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Šibensko-kninske županije.

Ubuduće će tako stanovnici naše županije slobodno moći putovati iz grada u grad, općine u općinu ili u bilo koje mjesto u Šibensko-kninskoj županiji.

E-Propusnice će biti potrebne samo za odlazak na područje druge županije. Što se tiče otoka, i dalje je na snazi Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu.

- Treći dan zaredom smo bez novooboljelih, od danas unutar županije možemo se kretati bez e-propusnica, ali to ne znači da se možemo opustiti što se tiče epidemioloških preporuka.

I dalje apeliramo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite RH, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati - poručuju iz županijskog Stožera.

Koronavirus Hrvatska: Broj kreveta

Zadarska županija

Na području Zadarske županije nema novooboljelih osoba pa je ukupan broj zaraženih i dalje 81.

Pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 478 osoba, a nadzor je istekao za 2027 osoba, izvijestio je županijski stožer.

Do sada je  uzeto 674 uzoraka, a čekaju se  rezultati za  14 uzoraka. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba i niti jedna nije na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7 lakših pacijenata.

Policijski  službenici su u protekla 24 sata obavili 376 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja propisane mjere.

Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 89 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

Sukladno Odluci o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Zadarske županije Propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu. Pojasnili su da je jedan slučaj s nedjelje na subotu, koji je prekinuo niz od šest dana bez novozaraženih, osoba koja se vratila iz Austrije i koja je od 3. travnja bila u izolaciji.

Novost u PGŽ je i da je sada dozvoljeno kretanje unutar tri subregije te Županije, u Primorju, na otocima i u Gorskom kotaru. Dio koji spada pod Primorje proteže se od Novog Vinodolskog do Mošćeničke Drage, uključujući Rijeku sa zaleđem, a na tom području živi 75 posto stanovništva Županije i tu je zabilježen najveći broj slučajeva u PGŽ, dok su otoci i Gorski kotar ostali pošteđeni. Za kretanje između tih subregija trebati će propusnice.

Koronavirus Hrvatska: karta

Osječko-baranjska županija

Nakon što su od ponedjeljka u Osječko-baranjskoj županiji ukinute e-propusnice, županijski Stožer civilne zaštite predložio je dodatno ublažavanje mjera.

- Ponovili smo inicijativu za otvaranje pekarnica od 5 ili 6 sati ujutro, kao i otvaranje trgovina za prodaju bijele tehnike, odjeće, obuće, dječje opreme... Smatramo da se to može izvesti uz poštivanje svih propisanih mjera, a odgovore Stožera Civilne zaštite RH očekujemo do srijede – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je izvijestio i o važnom ulaganju u Opću županijsku bolnicu Našice, gdje je stavljen u pogon sustav dovoda kisika za potrebe respiratora vrijedan 2,5 milijuna kuna plaćen iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije.

Anušić se osvrnuo i na ukidanje e-propusnica za područje cijele županije.

- Dočekali smo kretanje bez propusnice što će dobro utjecati na život u našoj županiji. To je rezultat i ponašanja građana, pridržavanja mjera, što vidimo i po broju oboljelih u posljednje vrijeme i to je za svaku pohvalu- rekao je župan, ali i dodao.

- Epidemija se drži pod kontrolom, ali nije sve gotovo, jer jedan pogrešan korak može pogoršati stvari i rasplamsati epidemiju, pa dovesti i do postrožavanja mjera i više nego što je bilo do sada poput stavljanja u karantene dijelova gradova, općina.

Nadam se da do toga neće doći i da smo svi svjesni svoje odgovornosti. Dolazi Praznik rada koji će opet izmamiti ljude van, ali postoji način i za druženje u prirodi pod uvjetima koji su propisani. Trebamo biti i dalje oprezni što se tiče druženja i socijalnih kontakata.

Idemo u ova dva tjedna na koliko su produžene mjere nastaviti tempom da nema povećanja broja zaraženih, pa da onda očekujemo i dodatno popuštanje mjera – rekao je župan.

Kad je riječ o zdravstvenoj slici što se tiče Covida-19, ona je i dalje stabilna. Medicinski djelatnik koji je već bio u samoizolaciji jedina je novooboljela osoba u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata tijekom kojih je testirano 78 uzoraka uz još 17 uzoraka iz susjednih županije.

Time je ukupan broj oboljelih porastao na 110. Novost je i još jedna izliječena osoba čime je njihov broj porastao na 27. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, a dvoje ih je skinuto s respiratora što je znak da im se zdravstveno stanje poboljšalo.

Inače, kad je riječ o medicinskim djelatnicima petero ih je pozitivno, a jedan u samoizolaciji. Od ostalih građana u samoizolaciji je 135 osoba.

Zagrebačka-županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 20.04.2020. do 11:00 sati evidentirane su 124 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije nema novooboljelih. Do sada je izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19, te je tako ukupno 37 oboljelih osoba, izvijestio je županijski stožer.

Novooboljela osoba ima mjesto prebivališta u Vinkovcima, a živi Zagrebu već duže vrijeme, te je u zdravstvenim ustanovama navedenog grada i bila testirana, stoga se statistički samo vodi kod nas i pribrojava se ukupnom broju oboljelih u županiji.

U protekla 24 sata testirane su 3 osobe, a njihovi nalazi su negativni. Do sada na području županije ima 638 testiranih osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 358 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije.

U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona se ne nalazi niti jedna osoba.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 19 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih djelatnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik.

Ukupan broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

Krapinsko-zagroska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježene su četiri novooboljele osobe, izvijestio je županijski stožer. Oni su iz Oroslavja i bliski su kontakti ranije zaražnenih osoba.

U 24 sata uzeto je 45 uzorka, a dosad je uzeto ukupno 968 uzoraka.

Grad Zagreb

- Tijekom proteklog vikenda u Gradu Zagrebu zavod Andrija Štampar testirao je 335 osoba, od toga je 13 pozitivnih. S tim brojem je broj dostigao 449 pozitivnih osoba. Kroz naše COVID ambulante u domovima zdravlja prošlo je 162 osobe, određeno 6 samoizolacija i 22 osobe su upućene na testiranje.

Što se tiče situacije u Kukuljevićevoj psihijatrijskoj bolnici i dalje je 5 negativnih - kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo.

- Testirali smo preko vikenda 335 sugrađana, tako da smo dosegli broj 4834 testiranih - kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Kazao je i kako sve manje građan dolazi kod liječnika, smatra da je to iz straha da ne završe u izolaciji pa poručuje svima da se zbog vlastitog zdravlja javljaju liječnicima i ako je potrebno i testiraju se.

Amatersko putujuće kazalište prekršilo je mjeru okupljanja jer je na otvorenom izvelo predstavu, a okupilo se oko 50 osoba, kazao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

- Ima nešto što je zajedničko za koronu i potres i to bi trebalo njegovati kada se već dogodilo. Obadvije utakmice koje traju ćemo dobiti jer imaju zajedničkih karakteristika, ali ćemo ih dobiti odgovorom na te zajedničke karakteristike.

I korona i potres iziskuju samodisciplinu, strpljenje i solidarnost. Uvjeren sam da će ovaj trend koji je nešto manje od 3 posto pozitivnih testiranih se dnevno smanjivati.

Dobit ćemo ovu utakmicu zajedno, svi ljudi u Hrvatskoj kada je korona u pitanju i kada je Zagreb u pitanju i potres, onda su to sugrađani, struka, grad i Vlada.

Svatko tko misli da ima čarobni štapić na nevidljivog neprijatelja, COVID-19 ili potres koji nas je zadesio, da ima rješenje preko noći je neozbiljan i neodgovoran - kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Uputio je poruku i medijima.

- Molim vas i preklinjem, ovo je zajednička utakmica koju možemo zajedno dobiti. Građani, mi u gradu, Vlada, struka i vi kolegice i kolege iz medija. Bez panike i senzacionalizma.

Ako netko pogriješi neka ispravi grešku u hodu, svatko može pogriješiti, nema nepogrešivih. Zato vas molim na ovaj kvartet odgovornosti - kazao je Bandić.

- Dok imamo pressicu, kolega iz Ureda za hitne situacije stavlja potpise na 350 ugovora sa statičarima u Uredu za hitna stanja koji rade već mjesec i nešto dana, na tome im se zahvaljujem.

Te statičare angažiramo preko Ureda za hitna stanja i da je vrijeme volonterskog rada iza nas i da ljudi to žele raditi cijelo radno vrijeme, pola radnog vremena i jedan manji dio volonterski, te da dobiju za to naknadu,

Pregledali smo do sada 11700 objekata. Naredna dva tjedna bi trebali pregledati sve objekte - kazao je Bandić.

Karlovačka županija

Civilni stožer Karlovačke županije izvijestio je da u županiji već osmi dan za redom nema novooboljelih.

Dubrovačko-neretvanska županija

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je da u županiji od 145 uzoraka koji su u zadnja dva dana testirani nema niti jedan pozitivan nalaz.

Brodsko-posavska županija

Četvrti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.

U proteklih 11 dana na području Županije zabilježen je samo 1 slučaj oboljenja. U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva od čega je 16 aktivnih te 3 osobe koje su ozdravile i 1 preminula osoba.

Obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, jučer je nacionalni Stožer civilne zaštite donio Odluku kojom se od danas unutar Brodsko-posavske županije omogućava kretanje građana bez e-Propusnica.

- Bez obzira na ukidanje propusnica unutar županije, na snazi su i dalje mjere ograničavanja odnosno zabrane društvenih okupljanja, okupljanja na javnim površinama, izletištima i igralištima te se stoga mole građani da se i dalje pridržavaju svih mjera i preporuka nacionalnog Stožera CZ - poručuju iz županijskog stožera.

U županijskoj karanteni se trenutno nalazi 8 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije izvijestio je da su jučer zabilježene dvije novooboljele od koronavirusa, tako da ukupan broj oboljelih je 34, dok je 14 osoba od 34 ozdravilo. Na današnji dan nema novooboljelih.

- Ostalo je dvadeset osoba koje su još uvijek bolesne. Pet osoba je u Općoj bolnici Ivo Pedišić s blažim simptomima, a 15 njih je u samoizolaciji u vlastitim domovima - kazao je župan Ivo Žinić.

- Upućen je zahtjev prema Stožeru civilne zaštite RH i vjerujem da će tijekom narednih par sati doći odobrenje da stanovnici Sisačko-moslavačke se mogu kretati unutar granica - kazao je Žinić, objašnjavajući da se čekala odluka epidemiologa o tome.

Varaždinska županija

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin izvijestio je da u posljednja 24 sata na području županije nema novooboljelih od koronavirusa.

- Zabilježen je jedan slučaj oporavka i do sada su u županiji oboljele 33 osobe, a 24 ih je ozdravilo.

Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je osam osoba i dobrog su općeg stanja dok je i dalje jedna osoba na respiratoru u Zagrebu.

Što se tiče posljednje oboljelog muškarca srednjih godina koji nije bio pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene tjelesne temperature i respiratornih problema upućen je u COVID ambulantu na testiranje i njegov nalaz je bio pozitivan.

Imamo mapirano njegovih 16 kontakata i svi su stavljeni pod mjeru samoizolacije.

S obzirom na to da njegov izvor zaraze nije mogao biti utvrđen, a nema nikakve poveznice s inozemstvom, ovdje trenutačno govorimo o lokalnoj transmisiji - kazao je Vugrin.

Do sada su testirane ukupno 924 osobe tek svaki 28 testiran pozitivan, što je 3,5 posto od testiranih. 1 255 osoba je pod samoizolacijom.

Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je 21 osoba pozitivna na COVID-19 od čega 14 pozitivnih osoba je s područja Općine Udbina, 5 s područja Općine Plitvička jezera te 2 iz Grada Novalje.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 151 osobe, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 218 osoba od kojih je 193 negativno, 21 pozitivna te se čekaju rezultati za 4 uzeta uzorka. Izliječena je jedna osoba.

U tijeku je provođenje testiranja zaposlenika privatnih domova za starije i nemoćne osobe na području Ličko-senjske županije.

Pojačan je epidemiološki nadzor za područje naselja Udbina te ukoliko u narednim danima epidemiološka situacija bude povoljna Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije će razmatrati ukidanje karantene za navedeno područje.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 73 osobe na području Ličko-senjske županije kojom prilikom su utvrđena dva kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera samoizolacije.

Zaprimljene su tri dojave o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, prilikom provjere dojave nisu potvrđene .

U protekla 24 sata utvrđeno je pet kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez propusnice).

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj je raspravljano o aktualnostima vezanim za epidemiju koronavirusa.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je članove o  Odluci o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Koprivničko-križevačke županije koja je stupila na snagu u nedjelju 19. travnja napomenuvši kako će stanovnici od sada e-propusnicu trebati samo  za odlazak na područje druge županije.

Što se tiče epidemiološke situacije, na području županije nema novih slučajeva oboljenja COVID-19 infekcijom.

Do sada su od početka epidemije ukupno zabilježena 32 slučaja oboljenja uzrokovanih koronavirusom te je potvrđeno i osam slučajeva izlječenja.

Ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su kako se aktivnosti u ustanovama obavljaju redovno i bez poteškoća te u skladu sa svim protokolima i uputama vezanim za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Načelnik Ljubić izvijestio je članove Stožera i o danas održanom sastanku s predstavnicima timova za procjenu stanja u domovima socijalne skrbi na području županije.

Formirana su tri tima za područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, koji su s radom započeli danas, a glavni im je zadatak kontrolirati provode li se u domovima i udomiteljstvima sve epidemiološke mjere, upute i protokoli zdravstvene zaštite.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije  na kraju koordinacije uputio je apel građanima da se, unatoč liberalizaciji mjere kretanja, pridržavaju svih propisanih općih mjera i uputa zaštite te da uz odgovorno ponašanje održavaju socijalnu distancu i brinu o higijeni kako bi situacija sa širenjem bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom i dalje bila pod nadzorom.