Prijava

Vaša prijava

LOKALNI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE INFORMACIJE: U Splitsko-dalmatinskoj županiji dvoje mrtvih i 25 novih slučajeva zaraze

['Hrvatska', 'hrvatska', 'koronavirus', 'Stožer civilne zaštite']

U Hrvatskoj su jučer zabilježena 42 slučaja zaraze koronavirusom, a to daje ukupan broj od 1950 bolesnika. Od jučer je ozdravilo 68 osoba te se broj oporavljenih popeo na 869.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 23. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 217 osoba, a ukupno je testirano 237 osoba.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji. Brojke su tako iste kao i jučer, javlja Kanal RI.

Prema njima trenutno je u županiji 41 osoba zaražena koronavirusom, njih 29 je ozdravilo, a nažalost jedna je osoba preminula prije nešto više od tjedan dana.

U KBC-u Rijeka je situacija također dobra, trenutno je tamo smješteno pet pozitivnih pacijenata od čega je jedna pacijentica na respiratoru i stanje joj je stabilno.

Istarska županija

U Istri je ispitano 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 15 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

Šibensko-kninska županija

Iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije izvijestili su da danas nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 83.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 7 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. S današnjim danom ima 28 oporavljenih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su izvjestili o dvije novooboljele osobe od COVID-19 u toj županiji, a riječ je o dvije medicinske sestre zaposlene u KBC-u Osijek.

Jedna od medicinskih sestara živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a druga ima samo u županiji prijavljeno prebivalište, a živi u Osijeku, navode iz stožera.

Do sada je u županiji virusom COVID-19 zaraženo ukupno 39 osoba.

U protekla 24 sata testirano su 44 osobe, a do sada ukupno  737.

U samoizolaciji se nalazi 274 osoba. Jučer je zaprimljena jedna prijava o kršenju samoizolacije, a provjerom je kršenje potvrđeno.

U objektima za karantenu smještene su tri osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja u županiji su zaprimile pet poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima dvije hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika, a od kojih četiri liječnika, pet medicinskih sestara/tehničara, tri druga zdravstvena i jedan nezdravstveni radnik.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata testirano je 4 osobe na koronavirus, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

Do sada je došao jedan nalaz i on je negativan, a za tri osobe rezultati još se očekuju tijekom dana.

Do sada je na području županije potvrđeno 10 osoba zaraženih koronavirusom od kojih je njih 5 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

Treba spomenuti kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije do sada nije bilo preminulih osoba od koronavirusa.

U samoizolaciji na području naše županije s današnjim danom nalazi se 267 osoba, a Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u posljednjih 24 sata zabilježila je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 41 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2758 provjera.

Zadarska županija

Od četvrtka ujutro jedna je novo zaražena osobu na području Zadarske županije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite, tako da je ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na našem području 84, javlja Zadarski.hr.

Novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe povezane s Ortopedskom bolnicom u Biogradu.

U Općoj bolnici u Zadru liječe se tri osobe, a u biogradskoj bolnici sedam lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Do danas su na našem području 22 ozdravljene osobe.

Aktivan nadzor (samoizolacija) provodi se nad 417 građana , a istekao je za 2185 osoba.

Osječko-baranjska županija

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji jedna je nova osoba pozitivna na virus Covid-19. Riječ je o mještaninu Baranjskog Petrovog sela, koji je kontakt već prije oboljele osobe.

No, dobra je vijest i da je još sedam do sada zaraženih osoba imalo dva uzastopna negativna testa, što nas dovodi do brojke od 41 izliječene osobe. Na liječenju u KBC-u Osijek još je 19 pacijenata, pri čemu nijedan nije na respiratoru, a što se tiče medicinskih djelatnika pozitivno ih je devetero.

O stanju vezanom uz epidemiju koronavirusa na području Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić govorio i na 29. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije održanoj u četvrtak prijepodne, a vijećnici su između ostalih, usvojili i Prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te Prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima.

Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno općina.

U pripremi su i druge gospodarske mjere usmjerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mjesta Slavonaca i Baranjaca.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, javlja Sisak portal.

Od trideset i dva pacijenata s područja naše Sisačko-moslavačke županije, petnaest pacijenata je ozdravilo (osam iz Siska, dva iz Petrinje, jedna pacijentica iz Lekenika, jedan pacijent iz Novske, dva pacijenta iz Kutine i jedan s područja općine Velika Ludina) te imamo sada sedamnaest pozitivnih pacijenta na našem županijskom području.

U Domu umirovljenika u Petrinji i Sisku zasad nema oboljelih, kako korisnika tako niti djelatnika od zarazne bolesti COVID-19.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 39. 

Ozdravilo je ukupno 30 osoba. Od devet trenutno bolesnih, dvije osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Kod posljednjih novooboljelih radi se o starijem bračnom paru, koji nije u nikakvoj vezi s prethodno zaraženima i nije bio pod mjerom samoizolacije.

U postupku je intenzivna epidemiološka obrada kontakata, tako da ćemo sutra moći izvijestiti nešto više o tome. Trenutno su dobrog općeg stanja.

U mjeri samoizolacije se na današnji nalazi 1065 osoba, čime se Varaždinska županija i dalje nalazi  u samom vrhu u Republici Hrvatskoj.

Na žalost i dalje evidentiramo kršenja mjere samoizolacije, pa je u posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila dva nova kršenja te mjere i 19 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 40 uzoraka, čime je ukupna brojka testiranih sada 1076.

- Iako posljednjih dana slušamo samo o popuštanju mjera, nemojmo to shvaćati kao signal da je naša borba s širenjem zaraze završila.

Nemojmo ignorirati činjenicu da se i kod popuštanja uvijek poziva na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Upravo nepridržavanjem tih mjera virusu dajemo mogućnost da ugrozi našu najranjiviju populaciju te stoga pazite i dalje na sebe i na druge! – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Krapinsko-zagorska županija

Epidemiolog dr. Ivan Lipovac na presici Županijskog stožera rekao je kako je ustvrđeno 11 kontakata jedne oboljele osobe, piše Zagorje.com. Rekao je i kako je dodatno ozdravilo 13 osoba te je ukupno od koronavirusa u KZŽ ozdravilo 26 osoba.

Osvrnuo se i na to kako ljudi reagiraju kad ih epidemiolozi nazovu da su kontakti novozaražene osobe.

– Oni su najčešće ljuti na tu osobu, ali ponavljamo ne smije biti stigmatizacije zaraženih osoba. Svakom se to može dogoditi – istaknuo je Lipovac. Napomenuo je i još jednom kako je bitno nošenje maski.

- Mnogo je onih koji su asimptomatski odnosno pozitivni, a da ne nemaju simptome. Oni mogu širiti virus – rekao je Lipovac dodajući kako se nošenjem maski sprječava širenje virusa.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek rekao je kako su danas dobre brojke, ali je još jednom pozvao građane KZŽ da budu odgovorni i da ostanu doma te da se ne smiju opustiti kako ne bi došlo do novooboljelih.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da u posljednjih 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, ali je 7 osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 38 osoba, a tri su preminule.

Grad Zagreb

U posljednja 24 sata u Zagrebu nema novozaraženih.

- Testirali smo jučer 255 sugrađana, nema niti jedan novozaraženi. 213 je oporavljenih - kazao je Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar".

Koprivničko-križevačka županija

Od jučer do danas nema novozaraženih osoba na COVID-19 u Koprivničko-križevačkoj županiji. Popodne se očekuje još nalaza testiranja.

Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC-a Split preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju.

Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, rođena 1926.godine.

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 270 obrađenih testova još je 25 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5 ( od toga 1 korisnik doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ),  Makarske 7 (od toga 5  korisnika  doma za starije i nemoćne osobe Makarska ), Dicma 11 ( svi korisnici privatnog doma za starije i nemoćne osobe koji su bili asimptomatični ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju ), Trogira 1 i Otoka 1.

Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to medicinska sestra  KBC-a Split koja od 6. travnja nije u kontaktu s pacijentima i osobljem bolnice.

Među novooboljelim osobama pet osoba je iz samoizolacije.

Osam osoba nalazi se na respiratoru i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije i dvije iz Šibensko-kninske županije. 107 osoba je hospitalizirano, a 122 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 13 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su zabilježena 459 slučaja zaraze koronavirusom od toga su 104 osobe izliječene te je  23. travnja na području Splitsko dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju 355 osoba.

 


Noć knjige