Prijava

Vaša prijava

LOKALNI STOŽERI JAVLJAJU NOVE PODATKE O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI U Splitu čak 5 preminulih i 9 novozaraženih, u ostalim županijama bez novih slučajeva

['SiteMeta Keywords']

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju svoje dnevne izvještaje o situaciji s koronavirusom na njihovim područjima.

Petero preminulih u Splitu

Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije poslali su novo dnevno izvješće o stanju oboljelih od koronavirusa iz kojeg je vidljivo kako je u protekla 24 sata preminulo pet osoba, od čega dvoje korisnika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj, javlja Slobodna Dalmacija. Time se broj preminulih štićenika Doma popeo na 16.

Izvješće prenosimo u nastavku.

- Prema izvješću KBC-a Split preminulo je 5 osoba rođenih 1924., 1927., 1942., 1942. i 1948. godine. Dvije osobe rođene 1927. i 1942. godine bile su korisnice doma za starije i nemoćne osobe Split smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici a osoba rođena 1924. godine bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj. Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na covid infekciju.

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 324 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije 9 je novooboljelih osoba zaraženih korona virusom i to iz Splita 3, Solina 2, Makarske 1 (iz doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Dugopolja 1, Podbablja 1 i Omiša 1. U odnosu na jučerašnji dan još je 19 osoba izliječeno od korona virusa te je do sada ukupno izliječeno 270 osoba.

Među novooboljelim osobama 4 osobe su zdravstveni djelatnici, od čega 3 medicinske sestre KBC-a Split i jedna njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice na Zenti. Osoba se nalazi u samoizolaciji već 14 dana te od tada nije u kontaktu niti sa korisnicima doma niti sa djelatnicima. Nakon isteka 14 dana ista je testirana na covid infekciju i njen nalaz je pozitivan. Od novooboljelih osoba 4 osobe su iz samoizolacije. 86 osoba je hospitalizirano. 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 9 osoba je na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 8 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 497 slučajeva zaraze korona virusom.

Istra bez novooboljelih

Iz istarskog stožera javljaju da je u protekla 24 sata ispitano 47 uzoraka brisa te da su svi negativni na koronavirus (Covid-19). Jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 83 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji. Trenutno je na ispitivanju 20 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, a rezultati se očekuju naknadno.

U Lici 13 dana bez novooboljelih

Iz stožera Ličko-senjske županije također javljaju da nema novooboljelih.

- Trinaesti dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija. U posljednja 24 h uzeto je 8 dodatnih uzorka, pristigla su 2 negativna rezultata testiranja te se ukupno čekaju rezultati testiranja 11 uzetih uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 322 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 169 osoba.

S obzirom na vrlo povoljnu epidemiološku situaciju na području naselja Udbina, Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije zatražio je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ukidanje propusnica na području naselja Udbina, navedeni zahtjev je isti prihvatio i donio Odluku o izmjeni Odluke o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Ličko-senjske županije, kojom se ukidaju propusnice za dolazak u mjesto i odlazak iz mjesta Udbina.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 94 osobe na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije. Nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. U protekla 24 sata utvrđena su dva kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez propusnice), priopćio je ličko-senjski stožer.

Krapinsko-zagorska županija bez novih slučajeva

Novooboljelih u petak nema ni u Krapinsko-zagorskoj županiji.

- U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije uzeto je 25 briseva, od kojih je 19 bilo negativno, dok rezultate 6 uzoraka još čekamo. Također je zaprimljeno 12 negativnih nalaza od briseva iz proteklih dana, dok se 1 još čeka. Ozdravilo je 6 novih osoba te je sada ukupan broj ozdravljenih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 70. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 67. Ukupno je uzeto 1.638. briseva, navodi u priopćenju županijski stožer.

- U razdoblju od 30. travnja u 7 sati do 1. svibnja u 7 sati na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 15 kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. U istom razdoblju nije bilo kršenja ostalih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje su još uvijek na snazi. U razdoblju od 29. travnja u 22 sata do 30. svibnja u 22 sata na području Krapinsko-zagorske županije nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

Zadarska županija: Nema novozaraženih

Na području Zadarske županije šesti dan zaredom nema novooboljelih osoba pa je ukupan broj od početka epidemije i dalje 85 zaraženih koronavirusom. Izliječene su 42 osobe, javlja Zadarski.hr.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu na liječenju je i dalje troje pacijenata. Dvoje lakših pacijenata je u bolnici u Biogradu koji bi tijekom jutra trebali biti otpušteni te bi bolnica trebala početi s pripremama za normalno funkcioniranje.

Aktivni nadzor provodi se nad 580 osoba, a istekao je za 2478 stanovnika sa područja Zadarske županije.

Od početka epidemije na zadarskom području više je bilo zaraženih žena nego muškaraca. Prema dobnoj skupini najviše je oboljelih bilo između 50 i 59 godina, a najmanje između 10 i 19 godina. Gledajući po spolu, najviše oboljelih žena bilo je u dobnoj skupini od 70-79, a muškaraca u skupini od 50-59 godina.

Ni u Šibeniku nema novih slučajeva

Drugi dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji pa su tako ukupne brojke ostale nepromijenjene. Oboljelo je 89 osoba, od kojih se 46 oporavilo, javljaju iz Stožera CZ Šibensko-kninske županije u petak, 1. svibnja, a prenosi Šibenski.hr.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je troje pacijenta, ni jedan pacijent nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 81 osoba, od čega je 44 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas su u Šibensko-kninskoj županiji uzeta 1433 uzoraka.

U protekla 24 sata nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Stožer civilne zaštite ŠKŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku - stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik stožera, dožupan Nikola Blažević.

Bjelovar: U županiji bez novooboljelih

Ni na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata nema novooboljelih.

- Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 9 osoba. Za šest osoba stigli su negativni nalazi, a za njih troje još se nalazi očekuju. Tako sada na području županije već 16 dana za redom nema novozaraženih COVIDOM 19. Od početka pandemije na području županije bilo je zabilježeno 10 oboljelih, od kojih je u međuvremenu 7 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je porastao i s današnjim danom je 696, a u posljednja 24 sata policija je zabilježila 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 49 do sada. Bjelovarsko-bilogorska županija tako i dalje ostaje među županijama u Hrvatskoj s najmanjim brojem zaraženih. Pridržavajmo se i dalje propisanih mjera i čuvajmo zdravlje nas samih, naših obitelji i šire zajednice, navodi se u priopćenju županijskog stožera.

I Karlovačka županija bez novih slučajeva

Karlovačka županija i dalje bilježi odlične rezultate u suzbijanju epidemije koronavirusa, javlja KAportal. Stožer civilne zaštite je objavio da su jučer testirane 43 osobe i svi pristigli nalazi su negativni.

- U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirane su 2 osobe zaražene koronavirusom, trenutno je 1 osoba u Zagrebu na liječenju, 7 osoba se liječi kod kuće u izolaciji. Jedna osoba je do sada preminula, a 20 osoba je do sada izliječeno, stoji u izvješću Stožera.

Ukupno je u Karlovcu i Karlovačkoj županiji do sada testirano 1.438 osoba, a danas će biti obavljeno još 20-ak testiranja.

- U karanteni Grabovac i dalje se nalazi 6 osoba, 5 po postupku samoizolacije te jedan vozač. Djelatnici PU Karlovačke u protekla 24 sata nisu zabilježili kršenje mjera samoizolacije, dodaju u Stožeru.

Primorsko-goranska županija: Bez novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Deseti je to dan bez novooboljelih, a dobra vijest je i da je narastao broj izdravljenja za šest novih. Trenutno broj oboljelih u PGŽ iznosi 29, a 41 osoba je ozdravila.

U Thalassotherapiji u Crikvenici, nakon dva negativna nalaza, otpuštaju se tri pacijentice, a jedna će, u dogovoru s epidemiolozima i uz redovito praćenje, sada biti u kućnoj samoizolaciji. U toj bolnici, koja je prenamijenjena za pacijente s blagim simptomima, time više neće biti hospitaliziranih osoba s koronavirusom.

Vukovarsko-srijemska županija: 17 izliječenih, nema novooboljelih

Na području Vukovarsko-srijemske županije izliječeno je 17 osoba, javio je tamošnji stožer.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je i dalje ukupno 40 oboljelih osoba. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata izliječeno je 2 osobe, jedna osoba iz Nuštra i jedna iz Vinkovaca, što čini ukupno izliječenih na području županije 17.

U protekla 24 sata testirane su 43 osobe, što je do sada ukupno 1080 testiranih na području županije. U samoizolaciji na području županije nalazi se 385 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su dvije prijave o kršenju samoizolacije te se provjerom utvrdilo da se u oba slučaja radilo o kršenju samoizolacije.

Objekti za karantenu osoba, te objekti za karantenu vozača kamiona u Vukovarsko-srijemskoj županiji su demobilizirani. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 46 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 4 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik. U samoizolaciji su 3 zdravstvena radnika, od toga je 1 liječnik i 2 medicinske sestre/tehničari, navodi županijski stožer u priopćenju.

Virovitica: U županiji nema novih slučajeva

Nema novooboljelih ni u Virovitičko-podravskoj županiji.

- Deset je dana iza nas u kojima Virovitičko-podravska županija ne bilježi novozaražene osobe na COVID 19, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

- Stanovnicima naše županije zahvaljujemo se na poštivanju epidemioloških i sigurnosnih mjera, kojih se treba držati i nadalje. U zadnjih 24 sata, testirano je 28 osoba. Njihovi rezultati na koronavirus bili su negativni. Do sada je ukupno testirano 548 osoba.

I nadalje na našem području imamo šestero zaraženih od koronavirusa, od kojih dvije osobe imaju klinički slabe simptome bolesti COVID 19, ostalih četvero ih nemaju. Od početka trajanja koronavirusa, na području VPŽ jedna osoba se oporavila i ozdravila od bolesti COVID 19, stoji u priopćenju.

Požeško-slavonska županija: Nema novooboljelih

Ni u Požeško-slavonskoj županiji u protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

- U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 31. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 308 osoba, 34 uzorak je poslan na analizu, te je ukupno testirano 429 osobe, navodi se u priopćenju tamošnjeg županijskog stožera.

Osječko-baranjska županija: Nema novozaraženih

Nakon nekoliko dana s pozitivnim osobama na Covid-19, petak je u Osječko-baranjskoj županiji napokon donio i dan bez novih zaraženih ovim virusom. Od 82 testirana uzorka svi su bili negativni, čime je ukupan broj zaraženih ostao na 121. Još je bolja vijest da su četiri do sada zaražene osobe imale i drugi uzastopni negativan nalaz, što znači da su ozdravile, pa je njihov broj sada porastao na 81. U KBC-u Osijek hospitalizirano je devet pacijenata, dok su u samoizolaciji 123 osobe.

- Nažalost, i dalje imamo kršenja samoizolacija, jer su dvije osobe zatečene u prekršaju. Nevjerojatno je da se to i dalje događa nakon toliko vremena koliko se već borimo protiv koronavirusa - rekao je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, koji je objavio i da je započela demobilizacija dvorane Gradski vrt u koju su bili postavljeni kreveti za slučaj ekspanzije zaraze. Stožer je dao nalog da se ta svojevrsna priručna bolnica rasformira, a dvorani vrati njezina prvotna namjena. Ivanović je rekao i da je nakon sastanka sa Stožerom Civilne zaštite Grada Osijeka odlučeno da se krene u otvaranje Zoološkog vrta u Osijeku, ali i da se traži dozvola za otvaranje kvartovskih tržnica, što je gradski Stožer već i zatražio od Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske. Ivanović je na kraju osjetio potrebu i da se posebno zahvali djelatnicima Centra 112 „koji su obavili velik posao na dopremi zaštitne opreme za sve naše zdravstvene ustanove.“

Dubrovačko-neretvanska županija: Nema novih slučajeva

- Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od 81 uzorka poslanih na analizu u četvrtak, 22 su negativna, a 59 su još u obradi, javio je županijski stožer civilne zaštite.

- Ukupno je 112 zaraženih, a 57 izliječenih osoba. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1875 uzoraka. S današnjim danom hospitalizirano je 13 pozitivnih pacijenta, 12 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 225 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 25 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera, posebice što se tiče zabrane okupljanja i fizičkog distanciranja, navodi se u priopćenju.

Sisačko-moslavačka županija nema novoboljelih

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite u petak 1. svibnja.

U posljednja 24 sata još su četiri osobe ozdravile od ove zarazne bolesti, što znači da je od 32 pacijenta s područja županije, ozdravilo njih 26 dvadeset, odnosno još je šestero zaraženih.

Zagrebačka županija bez novooboljelih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a od početka epidemije ukupno je evidentirano 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Tijekom zadnja 24 sata izliječeno je sedam osoba, a novozaraženih nema već treći dan zaredom.

Varaždinska županija bez novooboljelih

Ni u Varaždinskoj županiji tijekom posljednja 24 sata nije evidentiran nijedan novooboljeli. Dosad je ondje ukupno evidentirano 46 zaraženih, a trenutno je na bolničkom liječenju 13 ljudi. Ukupno je 30 osoba izliječeno.