Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU PODATKE: U Splitsko-dalmatinskoj županiji 26 novozaraženih, od toga čak 21 osoba na Braču'

['Hrvatska', 'hrvatska', 'koronavirus', 'Stožer civilne zaštite']

U Hrvatskoj je trenutačno ukupno 2125 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a 1641 je oporavljen. Ukupno je preminulo 86 osoba. Stožeri civilne zaštite i danas objavljuju nove informacije o situaciji s koronavirusom po županijama.

Splitsko-dalmatinska županija

NOVO 13:49 Nakon poslanog priopćenja, a po pristiglim rezultatima obrade uzoraka, još je 12 osoba na području Splitsko dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Nerežišća 6, Bola 2, Pučišća 3 i Supetra 1.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 536 slučajeva zaraze koronavirusom.

Podsjetimo, županijski stožer danas je prije podne objavio kako je ukupno 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 1, Sinja 1, Starog Grada 1, Supetra 1, Nerežišća 7, Pučišća 2, Primorskog Doca 1.

59 osoba je hospitalizirano. 138 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 i Splitsko dalmatinske županije i 3 iz Šibensko kninske županije. 8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

-----------------------------

U Splitsko - dalmatinskoj županiji evidentirano 14 slučajeva.

"Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 232 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 1, Sinja 1, Starog Grada 1, Supetra 1, Nerežišća 7, Pučišća 2, Primorskog Doca 1.

Među novozaraženim nema zdravstvenih djelatnika a 4 osobe su iz samoizolacije. Do sada su ukupno izliječene 372 osobe na području Splitsko dalmatinske županije.

59 osoba je hospitalizirano. 138 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 i Splitsko dalmatinske županije i 3 iz Šibensko kninske županije.

8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su zabilježena 524 slučaja zaraze koronavirusom", javlja stožer.

Podsjetimo, krizni stožer otoka Brača ranije je izvijestio kako su stigli prvi rezultati jučer uzetih briseva te kako je od dosad obrađenih uzoraka kao pozitivno na koronavirus potvrđeno njih devet.

- Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije. Pod stručnim vodstvom epidemiološke službe iz Splita u tijeku su sve procedure zadane protokolima za postupanje u ovakvim slučajevima, a o svemu je izvješćen i naš županijski stožer Civilne zaštite.

Sve stanovnike našeg otoka pozivamo na prisebnost i staloženost. Ponašajte se odgovorno, ne podliježite panici i neprovjerenim informacijama i pridržavajte se svih mjera koje su na snazi, poručili su iz Kriznog stožera otoka Brača.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na svojoj Facebook stranici napisala je kako su potvrđene njihove najgore sumnje.

- Ono što znamo i što je potvrđeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan.

Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se s ovom situacijom.

Naš otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama.

Također, sam i ja do daljnjeg u samoizolaciji jer sam bila u bliskom kontaktu s jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do daljnjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi! - poručila je gradonačelnica Marković.

Gradonačelnica Supetra traži raspuštanje stožera (Facebook)

Osječko-baranjska županija

Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestili su da u zadnja 24 sata imaju imaju 6 novih oboljelih, među kojima su i dvije osobe iz Našica.

Kako je ranije javio portal nasice.com, iz našičke bolnice dvije osobe zaražene su koronavirusom,

Radi se o dvije ženske osobe iz Našica. Pacijentica 1948. godište upućena je na testiranje od strane obiteljskog liječnika zbog lakših respiratornih simptoma.

Druga pacijentica 1992. godište, testirana je radi protokola koji je uvela bolnica. Pacijentica je trebala na zahvat te je u sklopu prijeoperativne pripreme rađen bris na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.

Mlađa pacijentica nema nikakve simptome zaraze. 

Od koronavirusa obolio kuhar hvarskog Doma za starije

Na Hvaru je od koronavirusa obolio i kuhar Doma za starije i nemoćne osobe u Starome Gradu, piše Slobodna Dlamacija.

Dobra okolonost da je spomenuta osoba nakon dvotjednog odmora tek trebala stupiti na posao i nije bila u kontaktu sa štićenicima Doma.

To znači da zaposlenici rade u dvije smjene, a u predmetnom slučaju postupa epidemiološka služba Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ u Jelsi.

Oboljeli je bio asimptomatičan, dakle, da ne radi u Domu vjerojatno se bolest ne bi nikad ni otkrila, no sada je on, kao i svi koji su s njim kontaktirali u izolaciji – kazao je Antonio Škarpa, gradonačelnik Grada Staroga Grada.

Makar se od epidemiološke službe, pa i voditelja Doma za starije i nemoćne osobe, ne mogu dobiti detaljnije informacije doznajemo da je riječ o mlađem Starograđaninu i da nije poznato na koji način došlo do oboljenja.

Ipak, u tijeku je ponavljanje testa da bi se sa sigurnošću potvrdio nalaz.

Inače, to je treća osoba koja je na otoku Hvaru oboljela od korone, druge dvije su se ranije vratile s privremenog rada iz Austrije i sada već izliječene.

Dom u Starome Gradu, na svu sreću, do sada je bio jedan od tri objekta koji djeluju u okviru Doma za starije i nemoćne u Splitu (ravnatelj Ivan Škaričić), a u kojem nije bilo prodora virusa.

U ustanovi je smješteno 70 štićenika o kojima brine gotovo oko 40 zaposlenika, međutim, barem za sada nema razloga za zabrinutost u smislu njihovog oboljevanja.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji protekla 23 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 32 osobe i svi nalazi su negativni.

Od ukupno 10 osoba koje su od početka pandemije bile zaražene koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 9 je ozdravilo.

Na području naše županije 447 osoba je u samoizolaciji. Jučer nije evidentiran ni jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije, a policija je do sada provela 3813 kontrola provođenja mjera samoizolacije.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Kako su kazali na konferenciji za medije, bilo je devet zaraženih, od toga je pet osoba ozdravilo. U zadnja 24 sata, testirano je 17 osoba i njihovi rezultati su bili negativni, a ukupno je testirano 717 osoba.

Istarska županija

- Unutar 24 sata ispitano 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 17 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19). O rezultatima nalaza naknadno ćemo obavjestiti - poručuju iz istarskog Stožera civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija deseti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je  tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno u županiji je 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma.

U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupno do sada imamo 28 izliječenih osoba na području županije.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1347.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 401 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su 2 kršenja mjere samoizolacije. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, i 1 drugi zdravstveni radnik.  Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 38. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 314 osoba, 38 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 645 osoba.

Karlovačka županija

Karlovačka županija i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, izvijestili su danas iz Stožera civilne zaštite. Jučer je testirano 28 osoba i svi pristigli nalazi su negativni.

Na kućnom liječenju još ih se nalazi četvero, u Zagrebu je jedna osoba no uskoro očekujemo informacije o otpuštanju iz bolnice.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da na području županije nakon tri tjedna imaju jednu novooboljelu osobu zaraženu koronavirusom. Radi se o importiranom slučaju koji je bio u samoizolaciji, došao je iz strane zemlje kao dio grupe radnika, njih dvadesetak.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a broj ozdravljenih popeo se na 72. Do sada je testirano 1983 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 59 uzoraka.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana samo jedna osoba koja je danas u planu otpusta.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija u posljednja 24 sata nema novooboljelih. U županiji 17 dana za redom nema novozaraženih infekcijom COVID-19, a broj izliečenih isti je kao i jučer pa je tako trenutna situacija 49 izliječenih i još uvijek 21 pozitivna osoba.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije već deseti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 4 osobe; iz Đurmanca, Jesenja, Stubičkih Toplica i Zaboka.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 97, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 41. Dosad je testirano 2.002 uzoraka.

U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 36 osoba. U protekla 24 sata uzeto je 48 briseva, od kojih je 42 negativno, a za preostalih 6 još se čekaju rezultati.

Međimurska županija

Međimurje je od jutros službeno Covid -19 free zona. Iz čakovečke je bolnice otpušten zadnji bolesni, u bolnici je proveo 32 dana.

Županija je imala osam slučajeva, od kojih je četvero oboljelih bilo iz jedne obitelji.

Svi su oni bili s blagim simptoma, nitko nije morao na respirator. Od prvog je slučaja, 23. ožujka prošlo točno 47 dana, tijekom kojih se, prema riječima međimurskog župana Matije Posavca, županija dobro nosila s korona krizom.

- Situacija je cijelo vrijeme bila dobra, čak i odlična s obzirom da je Međimurje u blizini najvećih žarišta u susjednim zemljama.

Najgušće smo naseljeni u Hrvatskoj i tranzitna smo županija s velikim dnevnim migracijama – rekao je na konferenciji za novinare jutros u 10 Matija Posavec.

Poslovičnu disciplinu sjevernjaka Međimuraca istaknuo je najvećim saveznikom u borbi s pandemijom.

Iako je Međimurska županija još početkom korona krize nabavila šest respiratora oni, zadovoljni su u međimurskom Stožeru, nisu nikome trebali. Respiratori su od početka stavljeni na raspolaganje drugim žarištima u Hrvatskoj.

- Danas je lijepo biti član ovog tima koji je zajedničkim trudom pridonio vrlo povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Samo s nadalje odgovornim ponašanjem možemo takvu situaciju i zadržati – naglasila je međimurska epidemiologinja dr. Višnja Smilović.

U zadnjih 24 sata u Međimurju je obavljeno 19 testiranja, ukupno njih 603 od početka krize. Cijelo vrijeme krize, zadovoljni su na sjeveru Hrvatske, život u Međimurju nije stao.

U čakovečkom Matičnom uredu sklopljeno je 18 brakova, rođeno je 137 beba, završene su tri škole.

- Ovo je prvo poluvrijeme korona krize koju smo bez daljnjega dobili ali za pobjedu u utakmici trebamo se i dalje pridržavati svih mjera opreza –zaključila je voditeljica Odjela infektologije Županijske bolnice Čakovec dr. Tanja Potočnik Hunjadi, voditeljica bolničkog tima za borbu protiv korona virusa.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije šesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Do danas je u našoj županiji oboljelo 90 osoba, a oporavilo se njih 64. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice liječe se u KBC Split i sva tri su na respiratoru.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od čega je njih 24 kontakt s ranije oboljelima. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1667 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske je zaprimljena jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije te je provjerom utvrđeno da je bilo kršenja navedene mjere.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 8.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije deset dana za redom nema novooboljelih, a deset je osoba više izliječeno. Do sada su ukupno izliječene 102 osobe, a četiri su preminule.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od trideset i četiri pacijenta, još su tri pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus, ostali su ozdravili.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika.

Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2160 uzoraka.

S današnjim danom hospitalizirano je 11 pozitivnih pacijenta, 10 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 559 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 nova slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 33 slučaj kršenja samoizolacije.

Ličko-senjska županija

- Do sada smo imali 855 nadzora, 175 ih je aktivno. Ukupno je testirano 351, sa 22 oboljela.

Od danas se broj izliječenih sa tri povećao na 12. Čestitam svima koji su na svoj način svojim radom i uzornim ponašanjem dali doprinos u suzbijanju ove epidenije.

Ukoliko se i dalje budemo pridržavali novog slogana #ostanite odgovorni ova županija ima sve preduvjete da narednoga tjedna postane „korona-free“ - kazao je župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, piše Lika online.

Grad Zagreb

U Zagrebu je epidemiološka povoljan jer već dva dana zaredom nema novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite uz poziv građanima na nastavak odgovornog ponašanja.

"Epidemiološka situacija je povoljna, protekla dva dana nismo imali ni jednog novog pozitivnog bolesnika. Kroz trijažne ambulante prošlo je 95 osoba, od toga za dva su određene mjere samoizolacije, a 33 su upućena na testiranje.

Nastavljamo s oprezom i postupnom reaktivacijom sustava", rekao je novinarima gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić kazala je da je u zavodu testirano 178 osoba, ukupno 8186. U Zagrebu su 472 oboljela, oporavila se jedna osoba više te je ukupna brojka oporavljenih 408.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković kaže da je broj terenskih procjena statičara oštećenih zgrada u potresu 17.908, a jučer su pregledali 233 zgrade.

Vatrogasci su imali ukupno 4637 intervencija, a GSKG je do sada obavio 1432 hitne intervencije.

Provode se i radovi na sanaciji štete dimnjaka kojima prijeti urušavanje, a sanacije se izvode i na trasama tramvajskog prometa, od Zapadnog kolodvora, Republike Austrije, Hanuševe, Jagićeve, Jukićeve, Glavnog kolodvora, Kneza Mislava do Borongaja, kako bi se omogućio prijevoz građana.

Načelnik PUZ-a Marko Rašić izvijestio je da su u 24 sata ukupno utvrdili da četiri osoba krši mjeru samoizolacije, a ukupno je pod mjerom samoizolacije 2414 osoba. Također su na policijskim punktovima zatekli 21 osobu bez adekvatne propusnice.

Gradonačelnik Milan Bandić uputio je sućut obiteljima poginulih u zrakoplovnoj nesreći kod Biljana Donjih te poručio kako je uvjeren da je sada već bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ostavku podnio iz "duboko moralnih razloga".

Na pitanje što će uslijediti ako se raspusti Hrvatski sabor bez donošenja Zakona o obnovi grada Zagreba, Bandić je odvratio kako ne bi bilo dobro da se to dogodi.

"Prije mjesec i pol dana sam bio oprezan i govorio sam da to treba donijeti, dok su neki govorili da će to biti za tjedan dana ili idućeg tjedna. Najbolje bi bilo da se zakon donese prije raspuštanja, ako se ne donese pomagat ćemo u sklopu postojećeg zakona", zaključio je Bandić.