Prijava

Vaša prijava

LOKALNI STOŽERI OBJAVILI NOVE PODATKE: U jednoj županiji četiri nova slučaja zaraze koronom, odmah su sazvali izvanrednu presicu


U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba.

Županijski stožeri objavili su nove podatke po županijama.

Istarska županija

Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 104 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija nema zaraženih osoba te je i dalje 'korona free'. Jučer je testirano 26 osoba i svi su negativni.

Prošlo je već 34 dana kako u županiji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom. Od početka pandemije u županiji je koronavirusom bilo zaraženo 10 osoba i svi su ozdravili.

Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska u posljednja 24 sata nema novooboljelih. Testirana ja 31 osoba na koronavirus. Svi uzorci su bili negativni.

Virovitičko-podravska županija sedamnaesti dan zaredom nema novozaraženih. Ukupno je do sada, s područja županije, testirano 990 osoba.

Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba oboljelo od korona virusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19) te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 5 osoba, 42 uzorka su poslana na analizu, te je ukupno testirano 998 osoba.

Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih. Ni jedan od 180 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na virus COVID-19 nije bio pozitivan, pa je već jedanaesti dan Osječko-baranjska županija bez pozitivnih nalaza, odnosno ne povećava se broj oboljelih sa 131 osobe.

Istovremeno još jedna osoba je izliječena te ukupan broj izliječenih sada iznosi 110 osoba. Nije bilo ni tragičnih završetaka oboljenja, pa broj preminulih od koronavirusa ostaje na osam osoba.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek tako se danas ujutro (19. svibnja 2020. godine) nalaze samo dva pacijenta, dok je 11 pozitivnih osoba na kućnom liječenju.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Jučer je testirano 66 osoba. Do sada je pristiglo 65 nalaza koji su negativni. Čeka se rezultat za još jedan nalaz. Kroz DRIVE IN bit će testirano 44 osoba.

Ukupno su testirane 2322 osobe. Pod mjerama samoizolacije i dalje se nalaze 3 osobe.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija i dalje je "korona free" županija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna, bez novooboljelih osoba od COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih i izliječenih osoba i dalje 40.

U protekla 24 sata testirano je 56 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1803.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 39 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Primorsko-goranska županija

U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji ozdravila je još jedna osoba, a novozaraženih nije bilo, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno u županiji ima još 11 osoba koje su pozitivne na koronavirus, a 60 osoba je ozdravilo.

Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji nema novozaraženih. Županija 31. dan za redom nema novooboljelih. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 25 osoba, od čega je pristiglo 17 negativnih rezultata testiranja te se čekaju rezultati za 8 uzetih uzorka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od čega je 21 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus provedeno je nad 419 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 2 osobe. Od 18. svibnja katamaran na liniji Novalja - Rab - Rijeka i obratno započeo je sa plovidbom.

Šibensko-kninska županija

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije izvijestio je da na području županije nema novooboljelih. Broj oboljelih u županiji je i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata.

Od ukupnog broja oboljelih još se devet osoba oporavlja i to tri s područja Općine Biskupija i po dvije osobe s područja Grada Drniša, Grada Šibenika i Općine Murter-Kornati.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru.

Tri pacijenta s područja županije i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 71 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2238 uzoraka.

Zadarska županija

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije ni danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a broj ozdravljenih na današnji dan na području Zadarske županije je  85.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 31 uzorak, a od početka epidemije 2452 uzorka.

U samoizolaciji je 16 stanovnika , a nadzor je istekao za 3853 osobe.

U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije tri tjedna nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 116 osoba, a četiri su preminule.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva osoba oboljelih od koronavirusa čime je Međimurje punih 35. dana bez novoboljelih.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 214 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno  je 426 osoba.

29 osoba je hospitalizirano. 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 6 osoba je na respiratoru i to 4 Splitsko-dalmatinske županije i 2  iz Šibensko-kninske županije. 1 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na županijskom području još su četiri pacijenta oboljela od ove bolesti. Oni su klinički dobrog stanja, čekaju se samo rezultati laboratorijske obrade uzetih obrisaka na SARS-CoV-2 virus.

Grad Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je da u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa u Zagrebu.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je izvijestio da u posljednja 24 sata na području županije zabilježena četiri nova slučaja koronavirusne infekcije. 

Kod tri osobe je riječ o kontaktu prethodno pozitivne osobe. Četvrta osoba je povratnik iz Njemačke gdje je bio s još pet kolega, te je dvoje radnika s područja Brodsko-posavske županije, a ostali su iz ostalih krajeva Hrvatske.

Od njih četvero, troje imaju blažu kliničku sliku, a mlađa pozitivna osoba još je u obradi i najvjerojatnije će biti hospitalizirana.

- Ovo je dokaz da još nije završena priča s COVIDOM-19. Kada se vratite iz stranih zemalja treba ograničiti kontakt na 14 dana i izlaziti samo onda kada je potrebno.

Ovi slučajevi koji se dešavaju pokazuju da se treba držati preporuka Zavoda za javno zdravstvo - kazao je epidemiolog i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Dodao je i kako očekuju još pozitivnih među kontaktima oboljelih.

- To što je ukinuta samoizolacija, to nije poziv ljudima da ne poštuju fizički kontakt, da ne izlaze samo kada je to neophodno - kazao je Cvitković.

Također, jutros je objavljena informacija kako 15 radnika Đure Đakovića sutra rano ujutro kreće iz Švedske te se očekuje da će u Hrvatsku doći 21. svibnja. Iz Nacionalnog Stožera su rekli da osobe koje imaju simptome zaraze ostaju u Švedskoj. Svih 15 radnika bit će smješteno u karantenskom objektu u 14-dnevnoj samoizolaciji.

- Pripremamo se za povratak radnika iz Švedske. Imali smo završni sastank o tome s članovima Uprave tvrtke i načelnikom policijske uprave. Znamo tko dolazi, imamo kontakte radnika, kreću sutra u pola sedam - kazao je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

- Dogovoren je način na koji će se testirati radnici koji će stići sutra. Doći će u pet automobila, po tri će biti u svakom automobilu. Cimeri i oni koji su bili bliski na gradilištu će putovati zajedno - kazao je Cvitković.

Naime, odmah po dolasku na granični prijelaz Macelj, radnicima će se uzeti brisevi te će uz pratnju biti upućeni prema svom kraju.

U Švedskoj je ukupno 26 radnika. Od preostalih 11, trojica su imala blage simptome, sada više nemaju pa će se njihov povratak pripremati sredinom idućeg tjedna. Osam ih još ima poslove za završiti pa bi se trebali vratiti negdje sredinom lipnja.

Varaždinska županija

Varaždinska županija posljednjih četrnaest dana ne bilježi ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a posljednjih dana ozdravile su nove tri osobe koje su i otpuštene kući iz Opće bolnice Varaždin.

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa u županiji zaustavljen je na broju 47, dok je ukupan broj ozdravljenih sada 44. Aktivno bolesnih je još troje, od kojih se jedna osoba nalazi u OB Varaždin, a dvoje se liječi u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Preventivna testiranja se kontinuirano provode i dalje s primarnim ciljem zaštite bolničkog sustava pa je tako u posljednjih 24 sata testirano 95 osoba, a ukupno do sada 2432 osobe.

Već ranije ukinuta je preventivna mjera samoizolacije osoba koje su boravile u inozemstvu, a s današnjim danom Varaždinska županija nema više nijednu osobu u samoizolaciji jer je i bliskim kontaktima oboljelih istekla 14-dnevna mjera samoizolacije.

- Obzirom na sve navedeno, slobodno možemo zaključiti kako je epidemiološka situacija u našoj Županiji izuzetno zadovoljavajuća te da dosadašnje mjere popuštanja u kombinaciji s epidemiološkim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nisu rezultirale novim slučajevima zaraze – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko–zagorske županije su u protekla 24 sata još 3 osoba ozdravile od COVID-a 19, iz Jesenja, Krapine i Stubičkih Toplica, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 129, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 9.