Prijava

Vaša prijava

PUNO NEPOZNANCIJA OKO NOSITELJA LISTA HDZ-a Medved predvodi 7. jedinicu, na listi članica Stožera Maja Grba Bujević, Stier još u igri

['Izbori 2020.', 'Maja Grba Bujević', 'Tomo Medved', 'HDZ']

Ministar branitelja Tomo Medved, članica Stožera Civilne zaštite i šefica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, te u ovom mandatu smijenjena ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi Nada Murganić najpoznatija su imena među njih 14 koje je Županijska organizacija HDZ-a Karlovačke županije predložila središnjici za kandidate na listi za 7. izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Sabor.

Tko je siguran

Osim njih, tu su još bivši saborski zastupnici Marija Jelkovac i Tomislav Lipošćak, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i ostali: Marin Svetić, Darko Stanković, Stjepan Basar, Karolina Šikljan, Saša Gale, Jadranka Golubić, Zlatko Grčić i Davor Grdošić. Od ranije se već zna da će uz Medveda na listi u 7. jedinici biti ministar energetike Tomislav Ćorić i Davor Ivo Stier.

Poput karlovačke, i druge HDZ-ove županijske filijale poslale su svoje prijedloge u središnjicu stranke. Zasad je (gotovo) sigurno da će listu HDZ-a u 4. jedinici nositi Ivan Anušić, a u petoj Zdravko Marić; da će u trećoj nositelj biti Darko Horvat, u šestoj Davor Božinović, a u osmoj Oleg Butković. Konačnu odluku o sastavu izbornih lista vrh HDZ-a donijet će do kraja idućeg tjedna. Hoće li na listama HDZ-a na skorašnjim parlamentarnim izborima biti i dvojica poznatih ratnih zapovjednika - Mladen Markač i Damir Krstičević - još nije poznato.

Njih dvojica, naime, i dalje vrhu HDZ-a nisu obznanila svoju konačnu odluku. A do jučer poslijepodne nije bilo jasno ni to hoće li jedna od kandidatkinja na listi vladajuće stranke u 6. izbornoj jedinici (dio Zagreba, Velika Gorica, Sisak, Moslavina...) biti bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Upitna Petir

- U pregovorima između HDZ-a i nje nema ništa novo. Postoji interes obiju strana, ali konačne odluke još nema - tvrdi naš izvor.

A gdje je zapravo zapelo u razgovorima s Markačem i Krstičevićem? - Nigdje. Naša ponuda je još otvorena. Nadamo se da će Markač pristati nositi našu listu u 2. jedinici (Dubrava, Sesvete, Križevci, Bjelovar, Koprivnica…), a Krstičević 10. (najjužniju), koju je nosio i na prošlim izborima - kaže izvor iz HDZ-a, ali i dodaje da će se Markač i Krstičević uskoro morati izjasniti jer “do vikenda bi trebali znati sve koji će biti na našim listama”.

- Ako Krstičević ipak odustane, imat ćemo problema jer na jugu nemamo tako jako ime. Iako će na listi biti i župan splitski Blaženko Boban i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić i potpredsjednik stranke i čelnik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Branko Bačić, nitko od njih nije tako popularan kod birača da bi kao nositelj liste mogao donijeti odlučujuću prevagu na izborima. Ima nas u HDZ-u koji mislimo da bi u tom slučaju šef stranke Andrej Plenković trebao biti nositelj liste u 10. izbornoj jedinici. Prvo, on je s Hvara, a drugo, popularan je ovdje, sigurno bi dobio više preferencijalnih glasova nego u prvoj, zagrebačkoj jedinici - smatra naš sugovornik. No, dva naša izvora iz vodstva nacionalnog HDZ-a kažu da se o toj opciji nije razgovaralo.

- Plenković će nositi listu u 1. jedinici kao što je bilo planirano. Neće se skloniti u 10. jedinicu koja je ugodnija za HDZ, bez obzira na potres koji je najveće posljedice ostavio upravo u prvoj (zagrebačkoj) jedinici i eventualno Krstičevićevo odustajanje od ponude da nosi listu HDZ-a u najjužnijoj (10.) izbornoj jedinici - tvrdi sugovornik.

Milinovićev demanti

Posljednjih dana neki HDZ-ovci počeli su nas uvjeravati da bi se u 9. jedinici na njihovoj listi kao nezavisni kandidat mogao pojaviti iz stranke izbačeni lički župan Darko Milinović. No, on nam tu “kombinaciju” demantira.

- Nemam nikakve ambicije da se natječem na izborima na nacionalnoj razini - rekao je jučer Milinović.

Kako god bilo, naši izvori iz HDZ-a kažu da će u toj jedinici visoko mjesto na listi dobiti Božidar Kalmeta, a da se još ne zna tko će biti nositelj.