Prijava

Vaša prijava

FOTO: OVO BROJNO DRUŠTVO JE OSUMNJIČANE ZA DIZANJE BANKOMATA U ZRAK Na Općinsko državno odvjetništvo dovedeni pod strogim mjerama sigurnosti

['pljačka', 'Rijeka', 'rijeka', 'bankomati']

Od ranog jutra u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, pod strogim mjerama sigurnosti dovođeni su na ispitivanje osumnjičenici koji su jučer u spektakularnoj akciji uhićeni na području Zagreba i okolice, a za koje policija sumnja da su unazad godinu dana u zrak dizali bankomate i iz njih krali novac.

Koja je njihova strategija obrane odnosno hoće li ju iznositi ili će se braniti šutnjom, nije poznato.

Kako smo već objavili, lisice na ruke stavljene su Marku S. (41), koji se prije četiri godine proslavio bijegom iz švicarskog zatvora, te Iliji J. (35), Danijelu M. (37), Željku J. (31) i Krunoslavu S. (32).

Sumnjiči ih se za seriju provalničkih krađa u bankomate kao i dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom jer su uz pomoć plina izazivali eksplozije u bankomatima iz kojih su uspješno u nekim slučajevima uzeli novac. I to milijunski iznos.

ispitivanja_bankomati38-290520.jpg
 

Akcije su bile uvijek pod okriljem noći, između 1 i 5 sati ujutro i to od Kostrene, Hreljina i Lovrana sve do velikogoričkog Starog Čiča, Oroslavja i Jakovlja.

Do svojih odabranih meta uglavnom su se dovozili automobilima koje su za tu potrebu obično ukrali dan ranije pa i nekoliko sati prije dizanja bankomata u zrak.

ispitivanja_bankomati31-290520.jpg
 

Na osnovu prikupljenih dokaza i indicija, policija sumnja da im se tako 3. svibnja 2019. oko 3 ujutro u Kostreni na meti našao bankomat Erste banke u sklopu trgovine Brodokomerca.

Uigrani tim provalnika dovezao se ukradenim Golfom, polugom su razbili stijenku trgovine i potom izbušili na bankomatu dvije rupe, točnije na vratašcima gdje se izbacuje novac.

ispitivanja_bankomati28-290520.jpg
 

Kroz jednu su rupu provukli crijevo s plinom, a kroz drugu električni kabel pa su oba otvora ispunili plinom i električnim impulsom aktivirali zapaljivu smjesu izazvavši eksploziju.

Potom su nakon dvomjesečne pauze odradili, prema istom scenariju, bombastičnu provalu u bankomat Erste banke u Hreljinu, također u sklopu Brodokomerca. Do tamo su se dovezli ukradenim Seatom, a na vratašcima bankomata izbušili su tri rupe i u njih pustili plin te izazvali eksploziju.

ispitivanja_bankomati26-290520.jpg
 

Zatim su se i 7. siječnja ove godine okomili na Ersteov bankomat u Lovranu, gdje su nakon izbušenih rupa, puštanja plina i eksplozije ukrali pet uložaka s novcem, okoristivši se za nešto manje od 300.000 kuna.

Dvostruko većeg plijena od oko 600.000 kuna domogli su se 22. ožujka pred zoru u Dražicama kada su plinom, prema istom modus operandiju, “napali” Erste bankomat u sklopu Brodokomerc Nove.

S izdašnim plijenom pobjegli su u ukradenoj Seat Ibizi koju je nekoliko dana kasnije u Viškovu pronašla policija. Auto je banda ostavila u šumi, a u njega su ugurali pokošenu travu i granje.

ispitivanja_bankomati24-290520.jpg
 

Također, policija sumnja da je ekipa osim u Istri, odradila provale u bankomate Erste banke, PBZ-a i Zabe od lanjskog travnja do siječnja ove godine na području PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske.

Povezuje ih se i s provalama u bankomate u Mihovljanu, Starom Čiču, Jakovlju, Gradićima, Oroslavju, Maču te Gradišću.

Istražitelji su od prve eksplozije bankomata temeljito istraživali i prikupili, neslužbeno doznajemo, korisne dokaze pa i snimke nadzornih kamera s autoceste, tj. naplatnih kućica na sporne datume, kao i snimke s videonadzora nekih trgovina i benzinskih na više lokacija.

U prilog im navodno ne ide ni kupovina prepaid bonova za mobitele a računi za obavljenu kupnju izdavani su na ime tvrtke jednog od osumnjičenih.

ispitivanja_bankomati17-290520.jpg
 

Na upit za što se točno tereti Ilija J., o kojoj je počinjenoj šteti riječ te je li iznio obranu, odvjetnik Milko Križanović ne želi otkriti već kaže "da će se usredotočiti na proučavanje spisa u pravcu utvrđivanja kvalitete i zakonitosti prikupljenih dokaza budući da nakon današnjeg ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, stječe pravo na uvid u spis predmeta".

Rezultati iscrpnog kriminalističkog istraživanja koje su zajedničkim snagama odradili riječki i zagrebački policajci, bit će predstavljeni danas na tiskovnoj konferenciji u prostorijama PU primorsko-goranske.