Prijava

Vaša prijava

BALKON KOJI MAMI UZDAHE Osamdeset biljaka, sedam gostiju i pas u četiri kvadrata

['balkon', 'Balkon', 'inspiracije', 'uređenje balkona']

Profesorica fizike i politehnike Maja Mačinko i njezin pas Ben bijeg od svijeta pronalaze u svojoj cvjetnoj oazi na devetom katu nebodera u zagrebačkom Sigetu. Balkončić od četiri kvadrata gleda na stadion Hrvatskog dragovoljca, park ispred zgrade, Knežiju i u pozadini na Medvednicu što vlasnicu posebno veseli.

- Radim dva posla, kao učiteljica tehničke kulture u osnovnoj školi u Velikoj Gorici te kao urednica za tehničku kulturu u Školskoj knjizi. U slobodno se vrijeme bavim robotikom i automatikom, kraće rečeno STEM-om. Nakon većine dana provedene za računalom ili u radu s djecom, potreban mi je bijeg od svijeta, a balkon je upravo to. Često mi tempo života ne dopušta odlazak u planine, što jako volim, i tada je balkon upravo nešto poput toga - priča nam simpatična Maja čiji balkon je bio u derutnom stanju kad je kupila stan.

balkon-novi-zagreb7-070619.jpg
 

- Sve na balkonu je rezultat mog truda te pomoći djeda i prijateljica. Nakon što smo balkon očistili, iz Istre sam donijela cigle za zid koji sam postavila sama u društvu prijateljica. Nakon toga sam svaku fugu prstima nanosila i popunjavala. Nakon četiri dana truda,zid je bio gotov - smije se Maja i dodaje kako je idući korak bio obojati pod bojom za beton, a zatim postavljanje drvenih kocki, 'deckinga'.

- Kocke se jednostavno slažu, a kupila sam ih u Kauflandu. Tu su i drvena klupa koja se razvlači u ležaj ili sjedeću garnituru, mali prijenosni stolić te solana rasvjeta. Tijekom cijelog preuređenja sadila sam cvijeće koje je nakon tri mjeseca procvalo i nastao je mali botanički vrt. Sad imam pravu malu cvjetnu rapsodiju. Ovdje se, vjerovali ili ne, nalazi 80 vrsta biljaka, od čega je 20 cvjetnih: ruže, karanfili, verbena, silveri koji se pružaju po zidu, pelargonije...

balkon-novi-zagreb10-070619.jpg
 

Od začina, tu su ružmarin, majčina dušica, kadulja, marokanska i obična menta, limunska trava... U teglama čak rastu i jagode - pokazuje nam vlasnica koja se prisjeća kako je u jednoj prilici balkon primio poveće društvo.

- Kada mi se okupi društvo, na kraju dana svi završimo na balkonu, na jastučićima po podu, uživamo u zalasku sunca i svijećama. Jednom nas je ovdje bilo sedam i moj pas Ben, i to u atmosferi kao da smo u najvećem vrtu - prisjetila se Maja Mačinko.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media