Prijava

Vaša prijava

Kvarner u finalu, Gorica se zamalo vratila iz ponora

[]

U drugoj polufinalnoj utakmici doigravanja za ulazak u Premijer ligu Gorica je danas kao domaćin poražena od ekipe Kvarnera rezultatom 78:92. Ključan je bio period krajem prve i početkom druge četvrtine kada su gosti od 12:12 otišli na 19:44. Goričani su imali priliku pri rezultatu 70:75 tricom potpuno zakomplicirati završnicu utakmice, ali lopta je odsjela na obruču i Kvarner je rutinirano priveo utakmicu kraju.

Prvih 5 minuta proteklo je u međusobnom ispitivanju snaga i nakon zakucavanja Šutala u 5. minuti rezultat je bio 12:12.

Međutim, uskoro su Šutalo i Porobić zbog dvije osobne pogreške iz predostrožnosti morali na klupu. S druge strane gostima u prvih 9 minuta i 56 sekundi nije suđen niti jedan prekršaj što su koristili za sve agresivniju igru i tjeranje Bikova u niz grešaka. Sve skupa rezultiralo je serijom Kvarnera 22:4 i Marinelli je zatvorio četvrtinu za +18 Kvarnera (16:34). Moral Bikova bio je uzdrman i Štemberger je na početku 2. četvrtine tricom podigao prednost na više od 20 razlike (16:37). U 13. minuti Bile je zakucao za najvećih +25 (19:44) i činilo se da će utakmica završiti prije nego li je i počela. Međutim, Goričani su se ipak probudili i polako počeli smanjivati prednost da bi Perica u 20. minuti smanjio razliku na 14 poena (37:51). Trener gostiju Branimir Pavić bio je primoran na minutu odmora koja je rezultirala da poluvrijeme zatvori Čakarun za ipak obećavajućih +16 (37:53). Otprilike toliko je iznosila prednost gostiju u skoku (24-10) od čega su imali čak 12 napadačkih.

Drugo poluvrijeme poenima je otvorio Šutalo, nadovezao se Lovro Došen tricom, a seriju 7-0 dovršio je Gunjina i Bikovi su se vratili na jednoznamenkastih -9 (44:53). Gosti koji prvih 5 minuta nastavka nisu mogli do poena čak niti iz slobodnih bacanja tada u kratko vrijeme pogađaju 4 trice (2 Jelenković, 2 Štemberger) pa je u 28. minuti prednost ponovo bila vraćena na 16 poena razlike (49:65). Kad je Riječane stala trica Gorica je opet počela smanjivati prednost i četvrtinu je tricom zatvorio Oštrić za samo -7 (62:69).

Početkom zadnje četvrtine Bile je alley-oop zakucavanjem i s dva slobodna bacanja podigao vodstvo Kvarnera na dvoznamenkastih +11 (62:73), ali Gorica se još jednom vratila i u 35. minuti Klepo je položio za samo -5 (70:75). Imali su igrači Mirona Češkića priliku da se tricom vrate unutar jednog posjeda i potpuno zakompliciraju završnicu, ali lopta je odsjela na obruču i gosti serijom 10:0 prelamaju susret. Na semaforu je stajalo 70:85 i pobjednik je bio odlučen. Konačnih 78:92 značilo je da Kvarner 2010 odlazi u finale doigravanja, a Gorica se časno oprostila od sezone.

U redovima Gorice najefikasniji su s 15 poena bili Ivan Oštrić te Vito Porobić koji je ubilježio i 5 asistencija. Samo poen manje postigao je mladi Lovro Došen čemu je nadodao i 3 asista.

Riječane je predvodio James Bile s 28 poena i 9 skokova. Najbolje pomagača imao je u Paolo Marinelliju koji je postigao 13 poena uz 6 asistencija i Siniši Štembergeru koji je uz 13 poena imao i 5 skokova. Marijan Čakarun bio je blizu triple double učinka s 12 poena, 10 skokova i 7 asistencija.

KOMPLETNA STATISTIKA

SNIMKA UTAKMICE

Miron Češkić, trener Gorice: »Loše smo otvorili utakmicu, imali smo velikih problema sa skokom u obrani i našim pogrešnim dodavanjima. U jednom trenutku bilo je čak 25 razlike za Kvarner. Do poluvremena smo rezultat uspjeli spustiti na – 16. Zonskim presingom malo po malo smo smanjivali razliku i došli na 5 poena razlike 5 minuta prije kraja utakmice. Na žalost, nismo imali dovoljno snage i koncentracije za preokret. Čestitam ekipi Kvarnera 2010 na zasluženoj pobjedi i želim im sreću u nastavku doigravanja.
Želim se zahvaliti mojim dečkima na odličnoj sezoni, bio je užitak raditi s njima i zaista sam ponosan na svakog od njih. Od skupine košarkaša postali smo ekipa i smatram da smo odigrali sezonu iznad svih očekivanja. Zahvaljujem se i našim vjernim navijačima koji su bili uz nas cijelu sezonu, našim vrijedim fizioterapeutima koji su nas spašavali, Upravi kluba, Predsjedniku
kluba i svima koji su nas pratili i bili uz nas.«

Vito Porobić, igrač Gorice: »Čestitke mojim dečkima na borbi u ovoj utakmici kao i na cijeloj sezoni. U obje utakmice pokazali smo da možemo parirati Kvarneru koji je najbolja ekipa u ligi. No, oni su ipak pokazali kvalitetu više i ambiciju za rang iznad. Čestitam im na pobjedi i želim im sreću dalje, a svojoj ekipi i treneru želim zahvaliti za cijelu ovu sezonu.«