Prijava

Vaša prijava

Elementor #7537


Oliver Pötzsch: Kraj prosjaka

Schongauski krvnik Jakob Kuisl putuje u slobodni carski grad Regensburg kako bi posjetio svoju bolesnu sestru. No, u njezinoj kući zatječe stravičan prizor i pronalazi ubijenu sestru i njezina supruga. Prema pronađenoj oporuci Jakob Kuisl jedini je nasljednik te ga stoga uhićuju pod optužbom za ubojstvo. Jakob je svjestan što mu se sprema, jer i sam je mnogo puta ispitivao optužene: čeka ga mučenje i naposljetku pogubljenje. U međuvremenu su njegova kći Magdalena i medikus Simon Fronwieser u Schongauu izloženi pritisku da prekinu svoju nedoličnu ljubavnu vezu. Nakon pučkog sudovanja koje je Simona gotovo stajalo života, njih dvoje odluče pobjeći u Regensburg te ondje saznaju da je Jakob Kuisl zatočen u ćeliji za osuđenike na smrt. Magdalena i Simon grozničavo pokušavaju pronaći ubojicu i pritom otkrivaju zavjeru koja bi mogla ugroziti budućnost carstva…

Carlos Ruiz Zafón: Grad od pare

Tetralogija Groblje zaboravljenih knjiga – započeta Sjenom vjetra, nastavljena Anđelovom igrom i Zatočenikom Neba te maestralno finiširana Labirintom duhova, jedinstvena je posveta gotičkim romanima, ali još više Barceloni, gradu koji se mijenjao od kraja devetnaestog stoljeća do sredine dvadesetoga i u kojem se susreću prokleti pisci, veleindustrijalci, zatočene i hrabre djeve, ljubitelji knjiga… Carlos Ruiz Zafón svojim je romanima stvorio jedinstven svijet koji se s pravom naziva zafonovskim. U njemu se isprepleću uzbudljivi zapleti, ljubavne storije te obožavanje knjiga i pisanja.

Grad od pare, posljednja knjiga koju je napisao, u jedanaest priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su, između ostalih, docrtavali i Cervantes i Gaudí. Grad od pare ljubavno je pismo nenadmašnog majstora pripovijedanja čitateljima kojim se oprašta od svoga svemira od pare.

Ana Cerovac: Između orla i lava

Povijesno-fantastični roman smješten u Istru s početka 17. stoljeća, rastrganu između Austrije i Mletaka, roman koji u sebi spaja stvarne povijesne događaje jednog vrlo turbulentnog razdoblja, osobito u Istri, s elementima fantastike i narodnih predaja.

Krsto je krsnik čija je žena Marija oteta u mletačkom napadu na grad Lovran. Prateći njezin trag, Krsto nas provodi kroz ratom zahvaćeno područje preko kojeg se sukobljavaju Mletačka republika i Habsburška monarhija. Krasna zemlja nastavak je avanturističko-povijesnog romana Krsnik i drugi dio višestruko nagrađivane trilogije Između orla i lava.

Nguyễn Phan Quế Mai: Planine pjevaju

Godina je 1972., a u Hanoiju bjesni rat. Djevojčica Guava i njezina baka pokušavaju umaknuti bombama dok čekaju da im se najmiliji vrate s bojišta. Kada baka počne unuci prepričavati svoj život, rasplete se dugačka i zamršena nit njezine sudbine, prepuna prepreka, patnje i ustrajnosti. Guava uviđa da je u članove njene obitelji duboko utisnut pečat vijetnamske trnovite povijesti: Velike gladi, zemljišne reforme i rata te da čovjek samo ljubavlju, oprostom i unutarnjom snagom može nadići sve nevolje i besmisao sukoba. Odlučne da pronađu ratom razbacanu obitelj i stanu na noge, baka i unuka ne zaziru ni od čega dok ne ispune svoj cilj…

Ispisan prekrasnim, liričnim stilom, roman Planine pjevaju otvara prozor u bogati vijetnamski svijet. Prepun opisa krajolika, polja riže, džungle, planina, mirisa juhe pho i wokova, zvukova prirode i žamora na ulicama, roman nas odvodi u nama daleku zemlju, upoznaje s Vijetnamcima i njihovom bolnom prošlošću. Planine pjevaju djelo je sa snažnom porukom o važnosti dobrote, nade i hrabrosti čak i u najmračnijim trenucima čovječanstva te je s razlogom višestruko nagrađivan i proglašen bestselerom.

Fuat Sevimay: Kapaličaršija

Kapaličaršija je povijesni roman o najpoznatijoj istanbulskoj tržnici i jednoj od najstarijih na svijetu. Priča započinje sredinom XV. stoljeća i završava u suvremenom dobu. Kroz sudbinu nekoliko likova, autor gradi bujan tekst u kojem se miješaju legenda, mit, ep, dramski tekst, usmena predaja s povijesnim činjenicama, a sve začinjeno briljantnim humorom zbog kojeg ovo djelo čitamo kao vrhunsku satiru. Slučaj, nužnost, sudbina, ratovi i ljubavi, Velika Povijest i mali čovjek, proroci i bitange, čine ovaj roman pravom poslasticom za sve ljubitelje suptilne književne ironije koja nagriza i razgrađuje velike narative i sve autoritete. Usprkos ironiji, ovo je djelo istinskog zaljubljenika u Istanbul i njegovu multikulturnu slojevitost. Između fikcije i fakcije, mašte i činjenica, šaljivih falsifikata i pseudo biografija, autor oblikuje postmodernu priču o kontinuitetu Istanbula, megapolisa koji simbolično i doslovno spaja dva kontinenta.

Karl-Markus Gauß: Avanturističko putovanje kroz moje sobe

U neobičnom putopisu Karl-Markus Gauß, znameniti erudit, putnik i kartograf rubova Europe, traga za istinama velikog svijeta koje se kriju u malom, u predmetima koji naseljavaju sobe njegova stana. Radni stol, nož za otvaranje pisama, šalice-suveniri, knjige, slike na zidovima, bakina rukom pisana kuharica, stari kovčeg ispunjen nedovršenim rukopisima — carstvo je predmeta koji pokreću misli, a misli nezaustavljivo prekoračuju granice vremena i prostora osvjetljujući živote znamenitih i nevidljivih, suputnika iz knjiga, povijesti i suvremenosti.

U Avanturističkom putovanju kroz moje sobe Gauß iz iznenađujućeg i za razmišljanje poticajnog kuta govori o onome što određuje njegov život i njegovo pisanje. Ali, iznad svega, vodi nas na uzbudljivu ekspediciju “u svoja četiri zida” koja na nevjerojatan način otkriva — cijeli svijet.

Nicola May: Mali dućan u Cockleberry Bayu

Rosa Larkin uvjerena je da je prati loša sreća otkad zna za sebe. Njezin život u Londonu prava je katastrofa, živi kao podstanarka kod zgodnog Josha, uspješnog bankara i strastvenog ragbijaša, koji prema njoj gaji nježne osjećaje, i preživljava od mjeseca do mjeseca. Kad u pitoresknom Cockleberry Bayu, gradiću u grofoviji Devon, naslijedi dućan koji već godinama zjapi prazan, Rosina prva misao je prodati ga i dovesti svoj život u red. No, na njezinu nesreću, tajanstveni dobročinitelj postavio joj je važan uvjet: dućan ne smije prodati, može ga jedino prepustiti nekome tko to uistinu zaslužuje. Svjesna da nema što izgubiti, Rosa odlučuje ponovno pokrenuti posao i dućanu vratiti stari sjaj. Napušta London sa svojim malim jazavčarom Hotom i nekoliko tisuća naslijeđenih funta te stiže u Cockleberry Bay, među znatiželjne mještane… Rosa daje sve od sebe kako bi njezin dućan uspio. No, to ne može sama. Srećom, mnogi joj mještani žele pomoći… Ili možda odmoći? 

Ivana Šojat: Štajga ili put u maglu

Andrija, šef željezničkoga kolodvora u Vinkovcima, popularne štajge, svakodnevno balansira između dvije pustoši, one na željeznici, ali i one u vlastitoj kući. On je dragovoljac Domovinskog rata sa svojim traumama i tugama, živi svjedok vremena kad su Vinkovci, a s njima i Slavonija, bili “pupak svijeta”, ali jednako tako i svjedok propasti ne samo željeznice već i grada. Njegovi sinovi odlučili su prekinuti generacijsku tradiciju rada na željeznici i uputili se na rad u inozemstvo ili sezonski na more. A njegov brak s Katarinom na svakodnevnoj je kušnji učmalosti, dosade i nemogućnosti da se učini promjena.

Robert Bryndza: Ne baš tajni e-mailovi Coco Pinchard

Coco Pinchard oduvijek je sanjala da će postati uspješna spisateljica, no udala se mlada, rodila sina i stavila svoje snove na čekanje. Sada, u njezinim četrdesetima, objavljen joj je prvi roman i čini se da je njezin život konačno krenuo pravim putem. Coco za Božić od supruga Daniela ne dobiva željenu ogrlicu, nego jedan sasvim praktičan poklon – novi iPhone, a uskoro otkriva i da je Daniel vara s mladom glumicom. Mobitel tada postaje njezina ispovjedaonica kojim svakodnevno bilježi i komentira niz nesretnih ( i ponekad ludo zabavnih) događaja koji će uslijediti nakon Danielova odlaska. Njezini vjerni prijatelji Chris i Marika pomažu joj da nakon strmoglavog pada opet stane na noge, a Coco ubrzo upoznaje i zgodnog Adama, te otkriva otkačeni svijet društvenih mreža i ponovnih izlazaka…

Nicolas Mathieu: I djeca njihova za njima

To je neka druga Francuska. Zaboravljena dolina na istoku, napuštene tvornice i ugašene visoke peći, mutno jezero i žega usijanog poslijepodnevna. Kolovoz je 1992., Anthony ima četrnaest godina i sa svojim rođakom, iz čiste dosade, odluči ukrasti kanu i provjeriti što se događa na nudističkoj plaži na suprotnoj obali. Na kraju tog kratkog putovanja čekaju ga prva ljubav i prvo ljeto odraslosti. Nakon tih zaveslaja započinje i zauvijek se oblikuje drama njegova života. U romanu za koji mu je dodijeljena prestižna Nagrada Goncourt, Nicolas Mathieu drzak je i briljantan dok ocrtava doba adolescencije, oštar i suptilan dok prati životno i političko stasavanje generacije koja pokušava pronaći vlastiti put u svijetu što ga je dobila u nasljeđe. Četiri ljeta i četiri prijelomna trenutka u životima njegovih junaka, svaki sa svojom bukom i bijesom, glazbom i nadanjima – za Mathieua su dovoljni da stvori jedan od najvibrantnijih književnih svemira u koje smo imali prilike zaviriti. Od “Smells Like Teen Spirit” do Svjetskog prvenstva 1998. i utakmice između francuske i hrvatske nogometne reprezentacije – pred nama se nižu ljubavi i strasti, strahovi i čežnje, životi koji se žive daleko od francuskog i europskog sna.

Tiit Aleksejev: Hodočašće

Unutar zidina samostana vrtlar se Dieter sa sjetom prisjeća svoga mladalaštva, a čitatelje iz mirne i blage prirode uskoro naglo premješta u pustolovinom ispunjene poljane, tjesnace i utvrde Prvog križarskog rata, u kojem se, kockom sudbine, i sam pronašao. Počevši kao običan pomoćnik jednoga kroničara, mladi Dieter među križarima nije bio ni onaj od plemstva ni onaj od viteštva, no njegov hrabar duh, rječitost i mudrost vrlo su ga brzo doveli na mjesta o kojima nikada nije mogao ni sanjati. Put prema Svetoj zemlji, koji je započeo davne 1096. godine, za Dietera je zaista hodočašće, i to ono na kojem se otkrivaju sve istine i laži o prijateljstvu, vjeri i ljubavi, kao i prave vrijednosti jednoga zemaljskog života.

Darija Žilić: Sarajevski fragmenti

Zanimljivo je gledati Sarajevo očima Darije Žilić! Grad u Sarajevskim fragmentima je zbir vrlo ličnih toponima, onih s kojima se pjesnikinja identificirala. Zbog toga, ali i zbog forme mikroeseja i povezanih fragmenata, rukopis me je podsjetio na Jednosmjernu ulicu Waltera Benjamina. Boravak u novome gradu, ma koliko kratko trajao, predstavlja proces pretvaranja u stanovnika, osobu koja se u novom prostoru odomaćuje. Nakon ove knjige, Darija Žilić je Sarajka, zauvijek.

Semezdin Mehmedinović