Prijava

Vaša prijava

Čitanje na praznicima, ma daaaj?!? Književni vodič za mlade


Možda u knjižnici nemamo određeno mjesto, policu ili kutak kojeg bi mladi zvali svojim, ali dobrih knjiga za srednjoškolsku i YA populaciju nam ne manjka. No, kako ipak ne biste previše lutali među policama gdje se knjige koje čekaju samo vas miješaju s nekim drugim, ne tako zanimljivim knjigama, pripremili smo baš za vas mali književni vodič s pregršt preporuka za dobre knjige za mlade. I tko kaže da moramo čitati samo lektiru? U moru knjiga oko nas sigurno postoji i ona jedna koja će nas pogoditi ravno u pleksus, neka koja će baš u nama pronaći svog idealnog čitatelja. Hm, makar nije loše ni iskoristiti duge ljetne praznike za čitanje knjiga s lektirnog popisa i olakšati si buduća školska čitateljska zaduženja (u nekim od tih knjiga svakako ćete i uživati)… ali ne bojte se, u ovim preporukama od lektira nema ni l!

Dobro staro pripovijedanje nikada nije ni izašlo iz mode, bilo da je riječ o brbljanju s frendicama ili prepričavanju roditeljima što nam se sve događalo tijekom dana. Uvijek je riječ o prenošenju priče, o komuniciranju koje nam daje osjećaj neke potpunosti. Što onda ako postoji nešto u knjigama što treba biti preneseno baš nama, neka priča koja neće biti ispričana do kraja ako je baš mi ne pročitamo? A ako je pročitaju i drugi s kojima onda možemo o njoj i razgovarati, priča krči svoj put i raste, prenosi svoju poruku i drugima.

Stvar je slična priči dječaka Daniela iz romana „Sjena vjetra“. Kao desetogodišnjaku otac mu je otkrio tajnu Groblja zaboravljenih knjiga. Iza starih prašnjavih vrata u jednoj od zabačenih uličica grada Barcelone skrivala se divovska knjižnica s labirintom hodnika i polica prepunih knjiga. Knjiga koje su nekad imale svoje čitatelje, a danas su zaboravljene. U tom mnoštvu Daniel je mogao odabrati jednu i postati njenim čuvarem, paziti da ona nikada ne nestane, da zauvijek živi. Ta knjiga nosila je naslov „Sjena vjetra“ (i vjerojatno ste ju upravo poželjeli pročitati… J).

Malo stvari čitatelja može obilježiti onako kako to čini prva knjiga koja pronađe put do njegova srca. Te prve slike, odjek riječi za koje mislimo da su ostale za nama, prate nas cijelog života i u našem sjećanju klešu palaču kojoj ćemo se, ranije ili kasnije – koliko god knjiga pročitali, koliko god svjetova otkrili, koliko god naučili ili zaboravili – jednom vratiti.“

Uputite se dakle ovoga ljeta u potragu za VAŠOM knjigom, onom jednom koja će vam postati prijateljica, koja će pronaći put do vašeg srca. Neka vam ovaj popis bude samo koristan vodič za lutanje među policama naše ili neke druge knjižnice, jer – tko zna? – možda na tom putu otkrijete i neke druge knjige koje ćete onda vi preporučiti nama!

Romani:

Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

Mudrica Scout, punim imenom Jean Louise Finch, priča priču svoga odrastanja u mjestašcu Maycomb u Alabami. Živi bez majke, uz oca Atticusa, odvjetnika, sa bratom Jemom i crnom sluškinjom Calpurniom. Budući da odrasta u vrijeme gospodarske krize 1930 – ih, Scout pripovjedajući o sebi ujedno daje i jedinstvenu sliku američkog juga gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni. Shvaćanje između dobra i zla, suočavanje sa svijetom koji nije uvijek dobronamjeran i naklonjen ni djeci, a kamoli odraslima, društvene nepravde i njihovo porijeklo, . . . utkano je u jedinstvenu, osebujno duhovitu priču prepunu topline i lirizma. Roman Ubiti pticu rugalicu jedan je od najpopularnijih i najčitanijih djela američke književnosti za koji je autorica 1961. godine dobila Pulitzerovu nagradu, a doživio je i filmsko uprizorenje.

Markus Zusak: Kradljivica knjiga

Priču koja se odvija tijekom Drugoga svjetskog rata priča Smrt – uviđavna, cinična, sustavna, suosjećajna, neizbježna – osobno. Mala kradljivica, posvojena devetogodišnja Liesel, postaje opsesija Smrti i ova ju prati od prve krađe – kad djevojčica ukrade pogrebnikov priručnik na posljednjem ispraćaju vlastitog brata – do pisanja vlastite knjige koja će joj na kraju spasiti život. Ukradene knjige čine osnovu romana na koju se nadograđuju tople, životne priče o ljudima koji vode osobne male ratove s odrastanjem, nacizmom, odanošću i gubitkom.

Racquel J. Palacio: Čudo

August je u mnogočemu sasvim običan desetogodišnjak: vozi bicikl, igra se loptom, voli jesti sladoled. Ali nešto ga razlikuje od drugih: rođen je s teškom deformacijom lica zbog koje ima vrlo malo prijatelja, ne ide u školu i svakodnevno se suočava sa čuđenjem, nevjericom i gađenjem na licima ljudi koji ga ugledaju. Pa ipak, August ne bježi od života: iako svjestan svoje posebnosti, on je razigran, veseo, pametan dječak čiji je glavni zadatak steći nove prijatelje i pokazati im da je mnogo više od neobičnog lica.

Jeniffer Donnelly: Polarna svjetlost

Govoreći sa stoljetnim odstojanjem autorica se radnjom, atmosferom, ali nadasve principima življenja vraća u početak 20. stoljeća, da bi kroz lik mlade, šesnaestogodišnje djevojke Mattie Gokey, prikazala svijet rasizma, siromaštva i feminizma – problema toliko bliskih današnjem svijetu i vremenu. Roman zapliće radnju oko istinitog, tragičnog i zagonetnog događaja – pogibije Grace Brown i njenih pisama pred smrt, koja inspiriraju Mattie da piše i svjedoči o svojim nevoljama.

Haruki Murakami: Norveška šuma

Čuvši staru pjesmu Beatlesa tridesetsedmogodišnji Toru Vatanabe u mislima se vraća osamnaest godina u prošlost, kada je u Tokiju provodio studentske dane, izgubljen u svijetu tjeskobnih prijateljstava, usputnog seksa, strasti, gubitaka i žudnje. Ulazi u 1969. godinu kada je prvi puta nakon nesretnog slučaja susreo Naoko i kada su šetnjama gradom pokušali zajedno preboljeti samoubojstvo zajedničkog prijatelja Kizukija. Nesvakidašnja i krhka Naoko ne mogavši preboljeti i samoubojstvo starije sestre i prijatelja, odlazi u sanatorij dok u Vatanabeov život umaršira neobuzdana, seksepilna i prepuna života Midori. Povezanost između Naoko i Vatanabea njezinom je izolacijom još izraženija i jača…

David Arnold: Mosquitoland

Mary Iris Malone zbog problematičnog ponašanja biva pozvana u ured ravnatelja na razgovor. Dok prilazi zatvorenim vratima ureda čuje razgovor oca i ravnatelja o tome kako joj je majka bolesna o čemu do tog trenutka nije ništa znala. Okreće se zabrinuto razmišljajući o trotjednom izostanku majčinih pisama, odlazi kući, pakira ruksak, uzima novac iz skrivenog skrovišta svoje pomajke i započinje 1524 kilometara dugačko putovanje do svoje bolesne majke na kojem će upoznati neke nove ljude i ispričati svoju priču…

Fabio Geda: U moru žive krokodili

Istinita pripovijest o afganistanskom dječaku Enaiatollahu Akbadiu koji bježi pred talibanskim represivnim sustavom i pokušava pronaći novi dom. Njegovo putovanje preko Pakistana, Irana, Turske, Grčke i konačno Italije je nepredvidivo, neizvjesno i nadasve opasno. Putuje sam, nezaštićen, bez sredstava ili poznavanja jezika zemalja kroz koje prolazi. Torino je krajnja postaja i mjesto gdje će živjeti, a takvo mjesto “prepoznaješ po tome što odatle ne želiš otići. Zaista, ne zato što je savršeno. Ne postoje savršena mjesta. Ali postoje mjesta gdje ti nitko ne želi nauditi.”

Forrest Carter: Malo drvo

Ovaj je roman za mladež posvećen plemenu Cherokee Indijanaca i predstavlja jednu od onih knjiga koje svaku generaciju čitatelja dirnu i razvedre. Oduševljava ne samo poklonike suživota čovjeka i prirode nego i književne kritičare različitih sklonosti. Kroz uspomene indijanskog dječaka ova knjiga snažno progovara o jednom drugom svijetu suprotnom našem materijalistički orijentiranom.

John Boyne: Dječak u prugastoj pidžami

Tema romana je slučajni događaj u okruženju konclogora za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Glavnu ulogu nosi osmogodišnji dječak sin zapovjednika logora, koji vođen dječjom znatiželjom ulazi u logor i upoznaje židovskog dječaka, zatočenika logora. Njihovo će prijateljstvo prerasti u potresnu i dirljivu priču o strahotama holokausta ispričanu iz perspektive osmogodišnjeg dječaka. Roman preveden na više od 40 jezika dobio je nagradu Irski roman godine i nagradu Bisto za najbolju knjigu godine, a prema njemu je snimljen i istoimeni film.

Nick Hornby: Sve zbog jednog dječaka

Will je pomodni londonski kicoš, koji na sve načine pokušava održati svoj “cool” image, nepopravljivo lijen, neizlječivo ciničan i nepotrebno prijetvoran tip, ortodoksni pozer, koji pri samoj pomisli na sve što “miriše” na običan građanski život, obavezu i odgovornost, dobiva napadaje užasnog gađenja. Marcus, dvanaestogodišnji dječak, nakon nedavnog razvoda roditelja preselio se s majkom u London, ima ozbiljne životne dvojbe i uvrnut smisao za humor. Njihovi će se putevi stjecajem okolnosti spojiti, a u trenutku kada Will shvati da je dio Marcusova paklenog plana u kojemu mu je dodijeljena uloga oca-surogata i dobre partije za mamu, već će biti upleten u svoju najgoru noćnu moru – emocionalni kaos života običnih ljudi.

Josteen Gaarder: Sofijin svijet; Tajna igraćih karata

Roman ‘Sofijin svijet’ autor je počeo pisati iz pedagoške potrebe da mladima pruži knjigu o filozofiji napisanu na jasan i njima pristupačan način, no djelo je preraslo u vrlo složen roman građen na elementima povijesti filozofije, trilera i priče za mladež.

“Filozofskom knjigom za tinejđere” mogao bi se nazvati ovaj roman sada već slavnoga autora Sofijinog svijeta. I ovdje se isprepleće vještina ludičke literarne kombinatorike s intrigantnom pričom koja povezuje događaje od dvije stotine godina – od brodoloma 1790. do našega vremena; motiv tajanstvenog, čarobnog otoka i putovanje dvanaestogodišnjeg dječaka Hansa Thomasa koji po Europi traži majku… U sve to ugrađena su temeljna egzistencijalna pitanja i filozofsko promišljanje svijeta.

Afonso Cruz: Knjiga godine

Knjiga namijenjena čitateljima svih uzrasta koja je mnoge podsjetila na “Malog princa”. Miješajući nadrealističke postupke, sjajne minimalističke ilustracije i jednostavnost, autor je stvorio neodoljiv dnevnik pun razmatranja o danima, mjesecima i godišnjim dobima djevojčice koja se najviše od svega boji Instituta za normalne ljude. Ta posebna djevojčica “nosi vrt u glavi, baca riječi golubovima i zna koliko vremena treba da se stvrdne sjenka.”

Hanif Kureishi: Buddha iz predgrađa

Prvi roman suvremenog engleskog autora objavljen 1991. godine. Obuhvaća tijek povijesti od šezdesetih do osamdesetih godina ovog stoljeća u kojem se odvijaju životi ljudi iz miješanih brakova, miješanih kultura gradskih četvrti i metropola. Glavni junak Karim Amir dijete je Indijca i Engleskinje. Njegov otac i stric u starijim godinama se okreću tradiciji i budizmu i obojica svojim snom o povratku dovode do rasapa vlastitih obitelji. Karim Amir kreće putevima umjetnosti …

Paolo Giordano: Samoća primarnih brojeva

Alice i Mattia su usamljenici s ožiljcima iz djetinjstva. Dvije traumatične epizode iz mladih dana rezultiraju kod Alice anoreksijom, a kod Mattie samoozljeđivanjem. Autor će pratiti likove kroz dvadeset i četiri godine…

Yann Martel: Pijev život

Pi Partel je šesnaestogodišnji mladić odrastao u Indiji kao sin vlasnika zoološkog vrta gdje je stekao enciklopedijsko znanje o ponašanju životinja i ravnopravno prihvatio sve tri religije indijskog potkontinenta (hinduizam, muslimanstvo i kršćanstvo). U središnjem i drugom dijelu romana Pi priča o brodolomu na Tihom oceanu kada je stradala cijela njegova obitelj i životinje koje su krenule na put za Kanadu u potrazi za boljim životom. Pi se našao u čamcu za spašavanje u društvu preživljelih životinja, a kada bengalski tigar potamani sve životinje preostaje mu preživljavanje uz zastrašujućeg suputnika.

Maureen Johnson: Trinaest malih plavih omotnica

Sedamnaestogodišnja Ginger slijedi upute svoje tete. Upute se nalaze u malim, plavim omotnicama. Ima ih trinaest! Ginger ih može i otvoriti. Sve odjednom! Ali ne! Poštuje upute tete koja je odjednom jednog dana “nestala”, otišla u Europu. Nije se vratila. Razboljela se i umrla. U omotnicama se nalaze pravila, slična igri koju su zajedno igrale: Danas živim. Zamislile bi grad u kojem bi željele živjeti i posjećivale bi njegove restorane, muzeje, osjetile život toga grada. U prvoj omotnici je prvo pravilo: Danas živim u Londonu. Ginger će morati u London da bi otvorila drugu omotnicu. Naravno u omotnici se nalazi se novac i kartica za bankomat. Nižu se mnogi gradovi i zemlje: Edinburg, Rim, Pariz, Amsterdam, Kopenhagen i Grčka. U pismima stoje neobične upute. Recimo: postati neznani dobročinitelj, prinijeti žrtvu vestalkama u njihovu hramu, upoznati slikaricu Mari, pozvati nekog mladog Rimljanina na kolače, otići u Louvre, pronaći kafić koji je teta Peg preuredila i oslikala u Parizu… Možda će nekome zvučati čitava priča oko Tete Peg i Ginger tj. Ginny luda, pustolovna, besmislena i nestvarna. Hoće li Ginny otvoriti i trinaestu omotnicu?

Jay Asher: Trinaest razloga

Dva tjedna nakon samoubojstva Hannah Baker, njezin školski kolega Clay Jensen na kućnim vratima pronalazi paket naslovljen na vlastito ime. U njemu se nalazi sedam audiokazeta s ukupno trinaest snimki – u kojima pripovjedačica Hannah iznosi trinaest razloga koji su je natjerali na samoubojstvo. Slušanje snimki donijet će brojna potresna otkrića…

Amelie Nothomb: Robert je njezino ime

Već prije svoga rođenja, glavna junakinja ovoga romana okružena je nesvakidašnjim okolnostima: njezina devetnaestogodišnja majka ubija u osmom mjesecu trudnoće svoga supruga, njezina oca, uvjerena da treba od njega zaštititi svoje još nerođeno dijete, kojemu je namijenila iznimnu sudbinu i ime Plectrude. Želeći djevojčicu zaštititi i od sebe, ona nedugo nakon poroda u zatvoru počini samoubojstvo. Malenu Plectrude usvaja majčina sestra i odgaja je zajedno sa svoje dvije kćerke, ali ne na isti način: ona slijedi želju svoje pokojne sestre da Plectrude bude iznimna, te je okružuje pretjeranom pažnjom i bizarnim izrazima ljubavi… Plectrude ne želi odrasti, ali želi postati primabalerinom, te se s dvanaest godina upisuje u uglednu parišku baletnu školu. Ovaj roman predstavlja ciničnu kritiku neizživljenih roditeljskih ambicija kao i od društva nametnutih težnji za djevojačkom vitkošću koja vodi do anoreksije, reducirajući mlado ljudsko biće na samo jednu dimenziju i lišavajući ga svih drugih životnih sadržaja.

Rowell, R.: Eleanor i Park

Eleanor ima 16 godina, crvenokosa je i nova u školi. Iako dolazi iz obitelji s petero djece, teško se uklapa u novu sredinu. Čak se i za mjesto u školskom autobusu mora izboriti jer djeca imaju svoja pravila i svoja mjesta. Sjeda pored „azijata“ Parka kojemu je majka Koreanka i koji trenira taekwondo. Park u autobusu čita stripove, Eleanor ih preko Parkova ramena također čita sve dok joj jednoga dana Park ne pruži strip. To je bio početak jednoga novoga prijateljstva i više od toga…

John Green: Greška u našim zvijezdama

Hazel je šesnaestogodišnja djevojčica koja se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena. Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji, kojemu je okrutna bolest oduzela nogu. U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost. Duhovita i tužna, knjiga je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će se s njenim likovima smijati, ali i plakati.

Alessandro d’Avenia: Bijela kao mlijeko, crvena kao krv

Leo je šesnaestogodišnjak koji voli svirati gitaru, igrati nogomet i voziti motor. Leo voli i Beatrice. Muče ga povremena dosada, neinspirativni školski predmeti, dosađuju mu profesori. Živi životom prosječnog tinejdžera sve dok ne sazna da njegova Beatrice boluje od leukemije. Sukladno s progresijom njene bolesti odvija se Leovo odrastanje: propituje svoje životne premise, posebice snove. Evoluiraju svi njegovi životni odnosi, otkrivajući dramatičnu promjenu njegovog karaktera. Bijela kao mlijeko, crvena kao krv roman je o iskustvu odrastanja kroz umiranje voljenog drugog, roman o katarzičnoj moći ljubavi.

Angie Thomas: Taj hejt u glavi

Starr Carter obična je šesnaestogodišnjakinja, Afroamerikanka iz naselja Garden Heights. Kako bi je zaštitili i udaljili iz geta, roditelji su nju i njezina dva brata upisali u perspektivnu školu u predgrađu koju pohađaju većinom bijela djeca. Starr spretno balansira između sirotinjskog crnačkog geta u kojem odrasta i škole u pregrađu. No cijeli njezin svijet preokrene se one noći kad joj bijeli policajac, bez razloga pred očima ubije najboljeg prijatelja iz djetinjstva. Starr je svjesna da bi svojim svjedočenjem ugrozila sebe, obitelj, status koji je stekla u skupoj školi i sve ono što njezini roditelji godinama pomno grade. Iako ima podršku svog dečka, obitelji i prijatelja, Starr je u dilemi što učiniti jer u pitanju nisu samo bijeli protiv crnaca, ovdje se i crnci okreću protiv “svojih”. Dok se suočava sa sustavom za koji zna da djeluje protiv nje, pridružuje se prosvjedima jer glas svi imamo, a čemu on služi ako cijelo vrijeme šutimo.

Jenny Downham: Prije nego što odem

Šesnaestogodišnja Tessa boluje od leukemije i svjesna je da joj nije preostalo još mnogo vremena. Svoju tugu i bijes zbog vlastite nemoći življenja svoje mladosti iskaljuje na prijateljima i članovima obitelji. Silna volja za životom i svime što bi željela proživjeti ponukat će Tessu da napravi popis od deset stvari koje mora napraviti prije no što ode… 

Nicola Yoon: Sve, baš sve

Madeline boluje od rijetke bolesti i nije izašla iz kuće već sedamnaest godina, a jedini ljudi koje viđa su njezina mama i njegovateljica Carla. Život joj se promijeni kada se u kuću pored njih doseli nova obitelj u čijeg se sina Madeline ubrzo zaljubi. Olly i Madeline svakodnevno pričaju i sve se bolje upoznaju te Madeline odluči pobjeći s njim i otkriti svijet. „Nekoć davno živjela je djevojka čiji je cijeli život bio laž.“ Ova rečenica daje naslutiti kakva je zapravo bila Madelineina bolest. 

J.J. Johnson: Ova djevojka je drukčija

Ovaj roman za mlade na drugačiji način prikazuje odrastanje, školu i prva prijateljstva. Evie je djevojka čiji je odgoj bio u najmanju ruku neobičan – preskočila je prve godine u školi, umjesto čega je imala privatne kućne poduke, a njena liberalna majka učila ju je da bude samostalna, samouvjerena, kreativna i slobodoumna. S druge strane, Evie ništa ne zna o „običnim“ stvarima kojima su okupirani njeni vršnjaci, ali to će se uskoro promijeniti – krenuvši u školu, steći će prijatelje, upoznati školske spletke, zadirkivanja, tulume i prva zaljubljivanja, ali i svojim neobičnim karakterom snažno utjecati na ljude oko sebe.

Jennifer Niven: Ovdje sve počinje

Libby Strout je djevojka koja se “vraća među žive” i upravo se sprema od života uzeti sve što može. Nakon majčine smrti Libby se povlači u sebe i u svoju kuću te, puneći emocionalne praznine hranom, postaje najdeblja američka tinejdžerica. Jack Masselin je zanimljiv, otkačen, duhovit i samouvjeren. No, krije veliku tajnu – ima prozopagnoziju, neurološki poremećaj zbog kojeg ne raspoznaje lica. Lica prijatelja, prolaznika, članova obitelji, pa čak ni svoje. Libby i Jack upoznat će se slučajno, usred okrutne i ponižavajuće školske šale, a sudjelovanjem u grupnoj terapiji, započet će traganje za vlastitim identitetom i naučiti prihvatiti sebe.

Rosie Kugli: Nisam ti rekla…

Autorica je u ovom beskompromisnom književnom tekstu imala hrabrosti oslikati tragediju ispraznog života svoje petnaestogodišnje glavne junakinje, ali jednako tako i tragediju njezine smrti. Britkim jezikom knjiga upire prstom u probleme mladih koje mnogi odrasli ne žele ni vidjeti ni priznati, a to je da su razočarali svoju djecu. Naša djeca ne žele živjeti u svijetu u kojem smo ih mi dočekali. Na naše licemjerje reagiraju buntom, bježanjem u alkohol, odbijanjem da uče i postanu kao mi, priznati članovi društva punog laži. No, ono što je najtužnije i najtragičnije od svega jest što se u toj uzajamnoj igri ljutnje i bojkota odraslih i mladih previđa sam život čiju istinsku ljepotu i radost često shvatimo tek u trenucima vlastitog umiranja. Iako na knjizi stoji oznaka + 18, roman se preporučuje čitateljskoj publici od četrnaest godina naviše

Jane Frey: Luda od straha: Norina priča: djevojka sa psihijatrije

Nora ima sedamnaest godina. Još s dvanaest umro joj je stric od strašne bolesti. Hoće li je i ona dobiti? Hoće li i ona umrijeti? Prije strica, davno prije, prije i njenog rođenja, umrla je i Lea, sestrica. Nori je bilo teško. Koliko li je mrzila smrt! Ali, umro je i njezin zamorac Roli i Tik-tak, njezin pas. I bake. Njezina svakodnevnica postala je preteška za nju, toliko da je pokušala sebi oduzeti život. Našla se u bolnici. “Vježbala” je kako izići na kraj sa smrću, prevladati strah u sebi. Našla je put kako s njima izići na kraj i malo pomalo vraćala se u život.

Coleen Hoover: Bez nade

Promiskuitetna tinejdžerica Sky, koja se školuje kod kuće te ima zabranu pristupa mobitelima i Internetu, nagovara majku da zadnji razred srednje škole pohađa redovno. Tada susreće Deana, mladića s također veoma negativnom reputacijom koji ju zastrašuje, jer ju podsjeća na događaje iz vlastite prošlosti, ali istovremeno i neobično privlači. Ubrzo nakon započinjanja veze otkrit će se razlog tog osjećaja te prava priroda njihovog poznanstva, čime će Sky biti prisiljena suočiti se s mračnom istinom od koje je cijeli život bježala…

Federico Moccia: Tri metra iznad neba

Uzbudljiva priča namijenjena tinejdžerima o životu Babi i Stepa , koja govori o dvoje mladih koji pripadaju suprotnim svjetovima. Životna drama jedne nevjerojatne, gotovo nemoguce veze, no u isto vrijeme i veze koja je neminovna. To je univerzalna ljubavna priča koja će glavne junake odvesti na put otkrića na kojem ce prvi put iskusiti pravu ljubav. Babi je romantična djevojka iz imucne obitelji, odgojena u obilju ali neiskvarena, odgovorna i poštuje pravila. Za razliku od nje Step je buntovni momak nagao, neodgovoran te ovisan o izlaganju opasnostima kao što su ilegalne motociklističke utrke. Ta zabranjena ljubav kronika je jedne generacije. 

Ivana Šojat: Zmajevi koji ne lete

Nagrađivana književnica u svojoj se prvoj knjizi za mlade dotiče aktualne teme za koju je inspiraciju pronašla u stvarnim događajima. Konzumacija sintetičke droge, popularno znane kao osvježivači, postaje svakodnevica glavnom liku kao posljedica mučne obiteljske situacije, ali i pritiska vršnjaka. Autorica u emocijama nabijenoj priči, te upečatljivim i uvjerljivim likovima iznosi zamalo tragičnu situaciju, dotičući se višeslojnih problematičnih odnosa, kako onih roditeljskih i bračnih, tako i prijateljskih.

Francisco X. Stork: Marcelo u stvarnome svijetu

Marcelo je mladić koji se po mnogo čemu razlikuje od svojih vršnjaka. O sebi govori u trećem licu, živi u kućici na drvetu, proučava religiju i filozofiju. Često čuje glazbu u svojoj glavi koju njegov liječnik naziva “mentalna”, a Marcelo ju radije opisuje kao “unutarnja”. Ljeto prije završnog razreda planira provesti timareći konje za terapijsko jahanje, no otac traži da umjesto toga radi u njegovoj odvjetničkoj tvrtki gdje će bolje shvatiti što je to stvarni svijet. Autor ovom knjigom želi dati doprinos boljem razumijevanju osoba s autizmom i Aspergerovim sindromom.

Stephen Chbosky: Charlijev svijet

Charlie je povučeni 15-godišnjak koji kreće u srednju školu. Iako natprosječno inteligentan, nema prijatelja među vršnjacima, ne sudjeluje aktivno u nastavi, u školskoj kantini sjedi sam. Život su mu obilježila dva traumatična događaja: samoubojstvo prijatelja iz osnovne škole i smrt omiljene tete Helen. Susret s maturantima Patrickom i Sam na školskoj utakmici donosi velike promjene u njegov život. Izlasci, tulumi, druženja i poneki mladenački porok postaju dio njegove svakodnevice. Svoja iskustva tijekom prve godine srednje škole, ali i neka ranija, Charlie opisuje u nizu pisama za anonimnog prijatelja koja nam na kraju otkrivaju strašnu tajnu koju je Charlie zakopao duboko u sebi.

M. Wood: Dječak kakvog nema

Nagrađivana autorica bestselera i memoara donosi priču o prijateljstvu znatiželjnog, čudnovatog dječaka i nepovjerljive stotrogodišnje starice. Njihovo neobično prijateljstvo, utjecat će se na sve članove dječakove otuđene obitelji i nepovratno promijeniti njihove odnose kada jedne subote na staričina vrata umjesto dječaka pokuca dječakov otac.

M. Rossof: Kako živim sada

Mlada djevojka Elisabeth odlazi u posjetu rođacima u Englesku nakon što joj je majka umrla, tata oženio ženu koju ona ne podnosi, a ona pati od poremećaja prehrane. Tada se sve za nju mijenja jer tamo upoznaje Edmunda, rođaka s kojim se ubrzo upušta u intimnost i upoznavanje tjelesnosti. Sve se događa u ratno vrijeme koje uzima ljude, mladiće, bombe padaju, eksplozije, zbunjenost, nesnalaženje, a oni žive izolirani, sami i nesputani… do neizbježnog gubitka voljenog.

Jasminka Tihi-Stepanić: Imaš fejs?; Dom iza žice; Ljeto na jezeru Čiču

uvremeni tekst u kojem se opisuje tinejdžerska svakodnevnica s mnogim aktualnim pitanjima modernog društva a posebno o novim tehnologijama. U romanu se, kroz glavne likove dviju najboljih prijateljica, između ostaloga, problematizira sveprisutnost “Facebooka” . Hoće li to prijateljstvo izdržati “draži” fejsa? Nataly dan i noć visi na kompjutoru, ima fejsovske obožavatelje, dopisuje se sa svojim virtualnim prijateljima, ima profil. Za razliku od nje Katica nema fejs. Nataly smatra da bi Katičin život bio bogatiji kada bi ga popunila cyber prijateljima. Bi li uistinu bio bogatiji? Je li taj virtualni svijet uistinu toliko divan i u tolikoj mjeri potreban? Koliko u njemu opstaju istinske vrijednosti? O tim, i mnogim drugim pitanjima, autorica romana vrlo uspješno progovara.

Autorica u ovoj knjizi progovara o vrlo ozbiljnim problemima suvremenoga društva: mladi koji odrastaju u nesređenim obiteljskim prilikama često balansiraju na rubu kriminala i naoko neznatan događaj može ih pogurnuti u ozbiljne sukobe sa zakonom. Ovo je roman upravo o jednom takvom dječaku. Gabrijel živi s majkom koja je češće nezaposlena nego zaposlena, a kad i radi, poslovi koje obavlja su moralno upitni. Dječak iz nužde počinje krasti s majčinim prešutnim odobrenjem te protiv svoje volje upada u društvo uličnih delinkvenata. Roman o odrastanju na temu maloljetničke delikvencije.

Glavna junakinja romana četrnaestogodišnja je Lucija koja s mlađim bratom i osebujnom mladolikom bakom ljeto provodi u nedovršenoj obiteljskoj kući u Velikoj Gorici. Dok iščekuje da ju tata pozove u Njemačku gdje radi, djevojčica se brine za brata, upoznaje nove prijatelje, zaljubljuje se, posjećuje s bakom dementnu „staru baku“. U blizini je jezero Čiče gdje se djeca kupaju i druže i koje će joj zauvijek promijeniti život. Kao i prethodni, i ovaj autoričin roman progovara o životu i problemima djece i mladih u suvremeno doba, ovaj put kroz dirljivu priču o odrastanju bez roditelja, privikavanju na život u novoj sredini te, na kraju, i jednom velikom i potresnom gubitku.

Anne Brashares: Sestre po trapericama

Četiri nerazdvojne prijateljice nabave jedne dotrajale, iznošene i izblijedjele traperice iz trgovine rabljenom odjećom. Bez obzira na različitost tjelesne građe svakoj te traperice savršeno pristaju. Polože prisegu i postaju sestre po trapericama, da bi ih svaka nosila neko vrijeme. Prijateljice se odvajaju preko ljetnih praznika s čime se teško mire. Tu već počinje djelovati očita čarolija njihovih traperica koje im omogućavaju da, iako razdvojene, ostaju povezane mislima, snovima i osjećajima. Prvi roman u seriji o neobičnim trapericama.

J. Birdsall: Obitelj Penderwick : ljetna priča o četirima sestrama, dvama zečevima i vrlo zanimljivom dječaku

Obitelj Penderwick čine četiri, na svoj način osobite, sestre koje odrastaju bez majke, a za njih se brine otac, po zanimanju botaničar. Na ljetne praznike odlaze svake godine na isto mjesto, no ove godine, igrom slučaja, naći će se u kući koja je dio prekrasnog imanja Arundel. Tu će ih dočekati razna iznenađenja pa i opasnosti, nova prijateljstva, ali i prve ljubavi. Naime, imanje Arundel ne samo da krije lijepe vrtove, tajanstvene tavane i druga čudesa već u njemu žive sasvim neobični stanovnici – djevojčice će, između ostalog upoznati osebujnu vlasnicu imanja, gospođu Tifton, njezinog sina Jeffreyja, zgodnog vrtlara Cagneyja i još neke zanimljive ljude koji će učiniti da im ovo ljeto ostane nezaboravno!

Malo fantastike…

Carlos Ruiz Zafon: Princ magle; Ponoćna palača; Rujanska svjetla

odina je 1943., Europom hara Drugi svjetski rat. Otac trinaestogodišnjeg Maxa, urar a pomalo i izumitelj, bježi iz glavnoga grada u provincijski gradić na obali. Max i njegova sestra ubrzo će se sprijateljiti s dječakom Rolandom i krenuti u istraživanje čudnovatog, pomalo dijaboločnog vrta. Usto će štošta doznati o prošlosti pregledavajući stare obiteljske filmove. Kad počnu otkrivati zastrašujuću pričo o osvetoljubivom Princu Magle, započet će avantura. Ovo je prvi objavljeni roman hrvatskoj publici već dobro poznatoga autora. Iako prije svega namijenjen tinejdžerskoj publici, ova više puta nagrađivana romantična horor priča privući će i odraslije čitatelje.

Cornelia Funke: Svijet od tinte (serijal)

Meggie je voljela čitati, zapravo, obožavala je čitati. Tu ljubav za knjigama usadio joj je otac, Mo. Kako i ne bi kad su po cijeloj kući ležale hrpe knjiga koje su čekale nove “haljine”. Njezin je otac naime bio knjigovezac ili ” liječnik za knjige” kako je Meggie znala reći. Zbog iznenadnog posla otišli su teti Elinor čija je pak kuća također bila prepuna knjiga. Knjige su bile uredno posložene na policama i u regalima. I baš iz njene kuće, koja je bila dobro čuvana, nepoznati nasilnici odvode Meggienog oca. Je li moguće da su ga odveli zbog jedne jedine knjige? Kakva je to knjiga koju zloglasni Jarac traži? Zar je knjiga vrijednija od života? Mo im je podmetnuo krivu knjigu. Hoće li stradati zbog toga? Hoće li to Jarac otkriti? Lakoprsti je dobio naređenje. Jarac je htio pravu knjigu a uz nju i Meggie. I dočepao ih se. Meggie u zatočeništvu doznaje pravu istinu o tome kako je nestala njena majka. Ušla je u priču ” Srce od tinte” a Jarac, Lakoprsti i Basta su izišli iz knjige. Mo vlada riječju toliko da postaje čarobnjakom riječi. U stanju je priču pretvoriti u stvarnost, likove oživjeti i preseliti u naš svijet. I Meggie postaje svjesna da ima istu sposobnost. Jarac se želi time okoristiti. Kada izgleda da mu nitko ne može stati na put, umiješa se Fenoglio, pisac “Srca od tinte” i mijenja kraj. U pravi trenutak, jer neki likovi iz priča toliko su okrutni, da bi bilo strašno pustiti ih u svijet.

Ransom Riggs: Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu (i nastavci)

Iznenadna smrt djeda Abrahama pod zastrašujućim okolnostima snažnim udarcem podijeli život unuka Jacoba na Prije i Poslije te će se on, nakon što otkrije tajanstveno pismo, vođen neshvatljivim posljednjim djedovim riječima otputiti na velški otok. Ondje će, na ruševinama doma gospođice Peregrine, otkriti da su čudne djedove riječi itekako povezane s uznemirujućim saznanjem da je njegov život sve samo ne običan…

Phillip Pullman: Njegove tamne tvari (serijal)

Romanesknu trilogiju “His Dark Materials” napisao je Philip Pullman, nagrađivani i cijenjeni britanski pisac za djecu, čija se djela odlikuju natprosječnim pripovjedačkim stilom, majstorskom karakterizacijom likova i dinamičnom fabulom. Čudesni svijet Pullmanova romana obiluje neobičnim stvorenjima, pojavama, događajima, nudeći istovdobno i dublje upite glede budućnosti čovječanstva. Tu su prisutni paralelni svjetovi, vještice, oklopljeni medvjedi, čudesni istinomjer i svi ostali elementi fantastike, koji, uz bravurozan stil, drže čitatelja u napetom iščekivanju novih pustolovina glavne junakinje Lyre.

Neil Gaiman: Knjiga o groblju

Dječak neobičnog imena, Nitko Owens, živi na još neobičnijem mjestu – groblju. Odgajaju ga duhovi, a štiti osoba koja ne pripada ni svijetu živih ni svijetu mrtvih. Nitko, zvan Nit, provodi svoje djetinjstvo na groblju nesvjestan da postoje djeca i ljudi poput njega. No, iz tog svijeta, svijeta živih, prijeti mu opasnost i to od iste one osobe koja mu je oduzela ljudsku obitelj… Novo djelo nagrađivanog autora fantasy romana donosi zanimljivu priču o životu i smrti, ljubavi te pronalaženju obitelji na najneočekivanijim mjestima.

Gemma Malley: Deklaracija

Znanstveno fantastičan roman o djeci koja se nisu smijela roditi. A ipak su se rodila i zato su postali Viškovi koje obučavaju kako će što bolje služiti Legalnima, ljudima koji su na svijet došli davno i odlučili postati dugovječni. Potpisavši Deklaraciju da neće imati djece započinje njihov vječni život. Napeta priča o Anni i Peteru, djeci koja nisu smjela postojati i njihovom nastojanju da dođu do svojih roditelja, vodit će nas kroz tragične sudbine stanovnika Majura i njihove borbe za opstanak.

Erin Morgenstern: Noćni cirkus

Stiže bez najave ili upozorenja, obavijen velom tajne. Unutar platnenih šatora na crno-bijele pruge odvija se jedinstveni spektakl koji oduzima dah. Zove se Le Cirque des Reves i otvoren je samo noću. No, cirkus je tek pozornica za žestoku borbu koju skrivaju kulise, dvoboj mladih mađioničara Cecilije i Marca u kojem može preživjeti samo pobjednik. Unatoč neodoljivoj privlačnosti koju počinju osjećati jedno prema drugom, igra se mora odigrati jer sudbine sviju oko njih vise o niti. Prvijenac američke književnice i umjetnice čarobna je i zavodljiva ljubavna priča.

Suzanne Collins: Igre gladi

gre gladi prvi je naslov iz trilogije. Radnja se događa u neodređenoj budućnosti u kojoj na mjestu uništenih Sjedinjenih Američkih Država postoji Panem – država podijeljena na 12 okruga i vladajući Kapitol. Kao podsjetnik na neuspjeli ustanak, svake godine Kapitol nasumično odabire dvoje mladih iz svakog okruga kako bi sudjelovali u Igrama gladi. Igre su koncipirane kao veliki reality show sa samo jednim ciljem – ostati živ pod svaku cijenu. U dvanaestom, najsiromašnijem okrugu živi 16-godišnja Katniss. Kada njena mlađa sestra bude izvučena za sudjelovanje u Igrama, ona se dobrovoljno javlja da ju zamijeni. Od toga trenutka za nju počinje nemilosrdna borba za goli život isprepletena raznim smicalicama koje smišljaju Igrotvorci. Neka Igre počnu!

R. Hawkins: Hekatina škola

U prvom dijelu trilogije upoznajemo Sophie koja već neko vrijeme zna da nije obična šesnaestogodišnjakinja. Zbog neuspjelih čarolija ona pomalo postaje opasna za sebe i druge te njezini roditelji, iako rastavljeni, zajednički odlučuju kako je bolje da ode u Hekatinu školu. U ovom popravnom domu za bića različitog podrijetla Sophie muče uobičajeni tinejdžerski problemi (tajna simpatija, ljubomora kolegica, odvojenost od obitelji..) no prave nevolje nastaju kad shvati „dobro čuvanu obiteljsku tajnu“. Ovaj zabavan i napeti roman čitatelje će ostaviti u iščekivanju nastavka.

Rick Riordan: Percy Jackson i Olimpijci (serijal)

Tinejdžer Percy Jackson stalno upada u nevolje i ima poteškoća u školi. Jednoga dana otkriva da je polubog, sin grčkog boga Posejdona. Zajedno s prijateljicom Annabeth Chace, koja je također polubožica, i satirom Groverom Underwoodom pokušava spasiti svoju majku iz dubina samog pakla. Zeus, kralj svih bogova, optuži ga je da je ukrao njegovu munju. Percy ju pokušava vratiti te tako spriječiti rat među bogovima. O njegovu uspjehu ovisi sudbina čitavog svijeta. Roman u kojem su izmiješane grčka mitologija i suvremeni svijet je ekraniziran.

Golding: Gospodar muha

Naizgled jednostavna pustolovina skupine djece ostavljene na pustom otoku izrasta u simbolički prikaz o tome kako oblik društvene zajednice nužno mora ovisiti o etičkoj prirodi pojedinca, a ne o etičkoj prirodi političkog sustava, ma koliko ta priroda bila logična i vrijedna poštovanja.

Douglas Adams: Vodič kroz galaksiju za autostopere

Još jedna od kult knjiga iz područja SF-a i fantastike ovim objavljivanjem dobila je svoje novo hrvatsko izdanje. Glavni lik je Arthur Dent, koji iznenada (jednog četvrtka) ostane bez kuće, ne sluteći da to nije ni približno najgore što mu se može dogoditi i da je to tek početak urnebesnih galaktičkih pustolovina… Kroz humor, grotesku, parodiju i apsurd pisac se obračunava, kako sa zakonima vjerojatnosti, tako i općenito s nekim društvenim obrascima, ponajprije građanskom banalnošću i konvencijama.

Poslastice za kraj… stripovi:

Kalid Hosseini: Molitva moru

Khaled Hosseini jedan je od najčitanijih autora afganistanskog porijekla, sa prebivalištem u Americi. Ovaj put predstavlja se mlađoj populaciji s knjigom Molitva moru, koju bi zapravo trebali svi pročitati. Dirljiva i dojmljiva priča popraćena izvrsnim ilustracijama Dana Williamsa posvećena je tisućama izbjeglica koji su bježeći od ratnih strahota i progona, stradali i skončali svoj život na moru.

Art Spiegelman: Maus

Maus je autobiografski strip objavljen još 1980. u kultnom magazinu “Row”. Priča je to o Vladeku Spiegelmanu, poljskom Židovu koji je preživio Hitlerovu Europu, i njegovu sinu, crtaču stripova koji pokušava shvatiti oca, njegovu strašnu priču i samu povijest. U stripu su nacisti prikazani kao mačke, a Židovi kao miševi, Poljaci ne-Židovi kao svinje, Francuzi kao žabe, Šveđani kao jeleni, Britanci kao ribe, što ublažava prikazane grozote i unosi humornu notu u okrutne događaje holokausta. Strip je 1992. godine nagrađen Pulitzerovom nagradom.

Jeff Lemire: Okrug Essex

Okrug Essex sastoji se od tri priče (Priče s farme, Priče o duhovima, Seoska bolničarka) koje tvore kompaktnu cjelinu, povijesnu sagu koja se odvija od 1917. do 2017. godine. Jasno je da je to djelomično autobiografsko djelo, jer je Lemire iz Esexa, međutim taj podatak nema osobitog značenja jer je strip posveta općeljudskim osjećajima, sjećanjima, nostalgijama, žalu za prošlošću, starenju … Autorova priča nadasve je dirljiva, iako nije nimalo patetična. Ali nahvaliti samo scenarij, bilo bi sasvim neprilično jer likovni udjel u tom stripu također snažno pripovijeda kroz sugestivno likovno portretirane likove.

Penelope Bagieu: Neustrašive žene koje žive po svom

Žena koja je odlučila pustiti bradu, mlada reperica Sonita koja je podigla svoj glas protiv ugovorenih brakova, Las Mariposas ili sestre buntovnice u borbi za demokraciju, ratnica i šamanka Lozen i kraljica Nzinga samo su neke u ovoj iznimnoj galeriji junakinja koje nam se predstavljaju u ovom živopisnom stripu. Francuska ilustratorica i dizajnerica stripova ovaj je projekt započela na svom blogu na stranicama “Le Mondea”, a priče o trideset po mnogo čemu posebnih žena uskoro su dočekale ukoričenje. Uz jako dobar omjer činjenica prožetih humorom, ilustracijama koje nenametljivo prate živote žena koje svojim primjerom pokazuju koliko se za neke stvari treba boriti, ovo kvalitetno štivo pronašlo je svoj put do izdanja na hrvatskom jeziku. Namijenjen podosta širokoj publici, pa čak i onima koji možda neće posegnuti za ovakvim oblikom literature, ovaj edukativni strip progovara o ravnopravnosti i važnosti svakog pojedinca.

Horneman Dürr: Zenobia

Sva tragedija aktualnih migrantskih kriza sažeta je u tužnoj intimnoj priči o sudbini malene Sirijke Amine. U njoj se zrcali užas današnjega svijeta. Naslov stripa priziva u sjećanje moć velike sirijske kraljice – žene koja se usudila suprotstaviti slavnome Rimu. Brodići prekrcani očajnim ljudskim teretom, koji tonu u valima Mediterana dio su medijske svakodnevice. Lirski crtež, izražajan kolorit te minimalistički tekst u opreci su s porukom koju autori šalju. Jedna djevojčica postaje žrtvom u kolopletu ratova i globalnih političkih igara.

Marion Laurent: Kako pauci dolaze na svijet

Neobičan strip jedinstvenog, toplog crteža u kojem se isprepliću priče triju žena među kojima je prva tinejdžerica koja odluči pobjeći od kuće. Što će joj se sve dogoditi, koga će sresti i može li se pobjeći uopće, saznajte u ovom originalnom stripu.

Sattouf Riad: Arapin budućnosti

Priča Arapin budućnosti autorovo je autobiografsko djelo s prikazom jednog sasvim neobičnog nomadskog odrastanja razvučenog između dva svijeta – odrastanja u potrazi za boljim koje je uvijek nekako blizu, ali nikada sasvim tu i nikada sasvim po volji. Naime, Riad je dijete oca Sirijca i majke Francuskinje, a svoje je djetinjstvo, kojeg u Arapinu budućnosti živopisno opisuje, proveo na relaciji ruralne Francuske, Libije u vrijeme vladavine Muammar al-Gaddafija te Sirije u vrijeme vladavine Hafez al-Assada, balansirajući između kulturoloških, obrazovnih, odgojnih te inih različitosti dvaju svjetova – europskog i arapskog.

Casanave, Daniel; Harari, Yuval Noah: Sapiens

Strip verzija prethodno objavljene knjige, u ovom formatu još dostupnijeg sadržaja i jasnije poruke. Popularno napisan pregled povijesti ljudske vrste, u kojemu autor tu povijest dijeli na četiri revolucije koje su snažno obilježile razvoj čovjeka: kognitivnu, agrarnu, unifikacijsku i znanstvenu, te tvrdi kako su ga prve tri revolucije stvorile, a četvrta bi ga mogla uništiti, jer “moćniji smo no ikada, ali zapravo nemamo puno pojma što sa svim tim sposobnostima učiniti”. Tako bi sapiens “mogao postati prvom vrstom koja je počinila kolektivno samoubojstvo”.

Benjamin Renner: Veliki zli lisac

Topla, nepretenciozna priča o smotanom liscu koji pokušava postati zao i strašan, sve kako bi prestao biti gladan. Zbog svoje plahosti i krajnjeg nesnalaženja u ulozi lisca, on je vječno gladan i osuđen na vegetarijanstvo. Uz mentorstvo strašnog vuka pokušava doskočiti tom problemu, no sve što postiže je apsurdna situacija u kojoj postaje zamjenska majka troje pilića koje je ukrao iz kokošinjca. Strip obiluje inteligentnim i duhovitim gegovima koji evociraju poetiku slapsticka, uz značajnu ulogu vrsnog prijevoda iz pera Darka Macana. Minimalistički crtež autoru je poslužio kao predložak za istoimeni animirani film.

Maria Soian: Shvati to kao kompliment

Ovaj višestruko nagrađivan strip (Nagrada nezavisnih izdavača “Independent Spirit” za najbolju knjigu 2016. godine, britanska nagrada za najbolji grafički dizajn knjiga “British Book Design Award”, nagrada Škotskog nezavisnog udruženja stripa SICBA za najbolji strip) ilustratorice i stripašice Marie Stoian fokusiran je na sveprisutnu problematiku seksualnog nasilja (od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, pa sve do silovanja). Sastoji se od dvadeset priča koje su većinom poslane anonimno internetom dok su neke odrađene u obliku intervjua. Svaka je priča oblikovana drukčije pružajući žrtvama jedinstven glas koji im je bio nerijetko utišan, a priče progovaraju i o nasilju nad djecom, nad muškarcima, ali i među istospolnim parovima.

Mathieu Reynès, Valérie Vernay: Sjećanje vode

Kada se s majkom preseli u obiteljsku kuću koju su naslijedile, za Marion započinje novi život. Imaju pogled kojemu nema premca i privatnu plažu. Mjesto se čini poput raja. Ipak, čini se da neobične isklesane stijene, svjetioničar zlokobne reputacije i stare lokalne legende upućuju na to da pakao možda i nije daleko…