Prijava

Vaša prijava

Ivana Bodrožić gošća Lektiraonice


Trećeg dana Turbooksa ( trodnevnog velikogoričkog festivala književnosti u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica koji se zadnjih nekoliko godina odvija početkom Mjeseca hrvatske knjige) u Dvorani Galženica održan je susret renomirane, nagrađivane i međunarodno priznate hrvatske književnice Ivane Bodrožić s dijelom velikogoričkih srednjoškolaca pod nazivom Lektiraonica. Tridesetak učenicka Ekonomske škole provelo je zanimljivih i ugodnih sat vremena u društvu autorice, a susret su izvrsno moderirale učenice Monika Kelemenić i Naomi Strejček. Učenici su oduševljeni autoricom, njenim razgovornim stilom te pristupom njihovoj generaciji. Dobili su dodatnu motivaciju za čitanje i pisanje, a vrlo rado bi ostali i duže da nisu morali na nastavu. Nakon gostovanja u Požegi, gdje je svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige, posjetom Velikoj Gorici Ivana Bodrožić nastavlja predstavljati svoj najnoviji roman „Sinovi, kćeri“ – dobitnik Nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman 2020.! Ova ugledna nagrada dodjeljuje se za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije i njome se tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli. Tako je u subotu 9. listopada 2021. u Narodnom kazalištu Tuzla žiri, u čijem su sastavu dosadašnji dobitnici Semezdin Mehmedinović, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević, u jakoj konkurenciji odlučio da nagrada pripadne Ivani Bodrožić za roman „Sinovi, kćeri“. Predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović u obrazloženju odluke žirija između ostalog je rekao: „Ivana Bodrožić opisuje kolaps intime u porodici, opisuje društvo neslobode, opisuje prirodu konzervativnog sistema u kojem je drukčije i manjinsko izloženo nasilnoj kontroli isključivanja. Ova hrabra knjiga s brutalnom otvorenošću govori o problemima koji se uglavnom prešućuju, a književnost ih je nepravedno zaobilazila. Knjiga ‘Sinovi, kćeri’ je poziv na promjenu. U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom.”

Knjige Ivane Bodrožić dostupne u knjižnici:

https://vgorica.zaki.com.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&currentPage=1&searchById=10&sort=0&age=0&spid0=10&spv0=Bodro%c5%bei%c4%87%2c+Ivana&xm0=1

BIOGRAFIJA AUTORICE:

“Rođena sam 1982. godine u Vukovaru u kojem sam živjela do ljeta 1991., a iz kojeg sam s bratom otišla na ljetovanje ne znajući da se zbog rata više nikada nećemo vratiti. Osnovnu školu završila sam u Kumrovcu, a gimnaziju u Zagrebu. Konstanta tog prognaničkog dijela života i života u đačkom domu za mene su bile vijesti i knjige koje sam posuđivala, a ponekad i krala. Magistrirala sam filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za prvu zbirku poezije Prvi korak u tamu objavljenu 2005. godine dobila sam nagradu Goran za mlade pjesnike te nagradu Matice Hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Pet godina nakon pjesničke zbirke objavila sam svoj prvi roman Hotel Zagorje koji je uvelike obilježio moj životni i profesionalni put usmjerivši me isključivo prema bavljenju književnosti. Ubrzo nakon izlaska romana počinjem djelovati u statusu samostalne umjetnice unutar kojeg se i danas bavim književnim i kulturnim radom.Osim pisanja proze i poezije pišem kolumne za novine i portale, vodim književne radionice kreativnog pisanja, programska sam koordinatorica Zagreb Book Festivala te na različite načine surađujem s drugim umjetnicima i udrugama iz polja kulture.Moje knjige prevedene su na dvanaest jezika (engleski, njemački, francuski, talijanski, češki, danski, španjolski, makedonski, bugarski, slovenski, mađarski, turski), objavljene u trinaest zemalja, a tri naslova objavljena su u SAD-u, kao i audio knjiga The Hotel Tito.Za svoj rad dobila sam važna priznanja i književne nagrade, domaće i međunarodne kao što su Kiklop za najbolji roman, Edo Budiša, Balkan Noir, Ulysse Prix (Francuska) te sam gostovala na različitim sajmovima, čitanjima i književnim festivalima u Leipzigu, Frankfurtu, Beču, Beogradu, Berlinu, Parizu, Torontu, Bostonu, New Yorku, Londonu i drugima.Pjesme su mi uvrštene u brojne antologije europske poezije poput njemačkog izdanja Grand Tour, a priče i ulomci romana objavljivani u mnogim književnim časopisima u Europi i SAD-u (Asymptote, Agni).Prema zbirci priča 100% pamuk Narodno pozorište Zenica uprizorilo je predstavu Pukotine, a u režiji Anice Tomić u dramskom kazalištu Gavella postavljena je predstava Hotel Zagorje koja je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu 2020. godine.Živim u Dugom Selu između vlaka i šume.”Izvor:

Izvor: https://ivanabodrozic.com/

VIDEO SNIMKA LEKTIRAONICE bit će uskoro objavljena na YouTube kanalu Gradske knjižnice Velika Gorica.