Prijava

Vaša prijava

Knjigoween: što čitati uoči Halloweena?


Kako je Noć vještica odnosno Halloween pred vratima, odlučili smo vam predložiti 20 sablasnih i misterioznih knjiga koje odlično pašu u ovo “halloweensko” doba.

Iako kod nas ovaj blagdan nije toliko popularan kao npr. u SAD-u, u zadnjih par godina i mi 31. listopada imamo kostimirane zabave, a poneki kuću i okućnicu ukrašuju bundevama. U SAD-u je Halloween toliko popularan da imaju i više od jedne kostimirane zabave, kuće i dvorišta su im prepune bundeva i sablasnih ukrasa poput šišmiša, duhova, kostura i kosturskih glava i vještica, a djeca obavezno idu u „trick or treat“ pohode po susjedstvu.

No iako je Halloween definitivno u jednoj mjeri uvezena američka pomodnost samo podrijetilo ovog blagdana datira iz antičkih vremena.

Noć vještica temelji se na Samheinu, blagdanu kojim su drevni Kelti slavili kraj radova i skupljanja plodova te početak hladnoga vremena. U noći 31. listopada Kelti su proslavili kraj žetve i početak mračne sezone što je ujedno označilo i početak keltske Nove godine.

Slavio se točno između jesenske ravnodnevnice 23. rujna i zimskog suncostaja, 21, prosinca, a dolaskom Rimljana i julijanskoga kalendara, ustalio se datum 1. studenog.

Svi njihovi blagdani slijedili su prirodne cikluse te padali između ekvinocija i solsticija, odnosno astronomskih godišnjih doba.

Samhaein je svakako bio najznačajniji: tada su mrtvi posjećivali naš svijet, a druidi su mogli lakše i jasnije vidjeti budućnost. Kelti su se okupljali, palili krjesove i pokušali vidjeti što im donosi neizvjesna zima. Iz kuće su odlazili maskirani slično kao naši zvončari.

Prema njihovim vjerovanjima, te su noći vještice i šamani uživali veću vitalnost i mrtvi bi se mogli vratiti s onu stranu kako bi ugrabili tijelo živih. Da bi to izbjegli, keltski su narodi zasipali svoje domove i ukrašavali ih rezbarenim povrćem i koristili kao lampione, kosti, lubanje i druge zlokobne predmete kako bi se mrtvi kroz njih mogli voditi u zagrobni život. Također su na vrata svojih kuća stavljali slatkiše i hranu s ciljem da zadovolje duhove. Neki su se ljudi maskirali životinjskim kožama i maskama kako bi bili još strašniji od duhova i tako ih otjerali. Stoga tradicija ukrašavanja kuća zlokobnim motivima i odijevanja u noći vještica.

Baš kao i ostale običaje vezane uz Halloween, Irci i Škoti su legendu donijeli u SAD.

Nakon kratke lekcije povijesti, evo naših preporuka! Uživajte!

Djevojke koje sjaje / Beukes, Lauren

Godine 1931. Harper Curtis nakon počinjenog ubojstva bježi od podjednako nasilnih utjerivača pravde. Spletom okolnosti uspijeva im uteći i sklonište pronalazi u napuštenoj kući u zabačenom dijelu Chicaga, koja mu otkriva paralelne svjetove i njegovu misiju – da uz pomoć putovanja kroz vrijeme ubija djevojke koje sjaje. Kirby Mazrachi jedna je od njegovih budućih žrtava, jedina koju nije uspio ubiti i ona koja će povezati dostupne dokaze koji nemaju nikakvog smisla…

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Rebecca / Daphne du Maurier

Novo i nepromijenjeno izdanje knjige koju je prvi put objavio Nakladni zavod Matice hrvatske 1977, a Mozaik knjiga ponovo objavila u Biblioteci Retro 2020. godine. Priča o Rebecci, djevojci koja se udaje za bogatog gospodina de Wintera. Život se čini lijep, no na imanju gdje žive, sve je podređeno njegovoj umrloj supruzi. Mlada i neiskusna Rebecca, postupno će otkrivati tajnu koja obavija imanje i de Wintera i konačno pronaći svoju sreću.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Otimač / Alma Katsu

Kao mješavina povijesnog romana i nadnaravne misterije, ovaj je je mračni i senzualni roman proglašen 2012. godine najboljim debitantskim romanom. U životu dr. Luke Findleya sve se iznenada mijenja u trenutku kada tajanstvena žena ušeta u hitnu službu. Premda optužena za ubojstvo, okružena tajnama iz prošlosti, potpuno drugačija od svih drugih, snažno će privući dr. Findleya. te ga uvjeriti kako je moć neostvarene ljubavi sposobna zaslijepiti i uništiti čovjeka.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Frankenstein / Mary Shelley

Uglavnom zapamćena po ovom romanu koji je postao klasikom engleske književnosti, spisateljica rođena kao jedinica filozofa Williama Godwina i Mary Wollstonecraft, radikalne feminističke spisateljice, napisala je i brojna druga djela (“Lodore”, “Falkner”, “Perkin Warbeck”, “The last man”, …). Ideju za roman Frankenstein dobila je u polusvjesnoj noćnoj mori ljeta 1816. godine. Djelo je prvi put objavljeno 1818. godine i više puta je ekranizirano.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Groblje kućnih ljubimaca / Stephen King

Nećete pogriješiti niti s jednom Kingovom knjigom jer su sve kao stvorene za čitanje uoči Halloweena. No danas vam predstavljamo klasik “Groblje kućnih ljubimaca”.

Liječnik Louis Creed seli se s obitelji u Ludlow, živopisno mjesto u državi Maine, zbog novog posla na tamošnjem sveučilištu. Njegova supruga Rachel nikako nije bila oduševljena ovom promjenom sve do trenutka dok nije ugledala divnu kuću koja ih je ondje dočekala kao novi dom. Djevojčica Eileen, njihova mala kći, i sinčić Gage, pa čak i mačak Church, veselili su se što će asfalt i beton Chicaga zamijeniti okolnim livadama i šumom. Novo prijateljstvo s dobroćudnim susjedom Judom Crandallom samo je pojačalo ovaj dojam idiličnog ozračja nove sredine. Međutim, nakon otkrića obližnjeg groblja kućnih ljubimaca, mračna tajna koja se ondje krije, u njihove će živote svakim danom unositi sve veći nemir… Još jedan roman iz pera ovog majstora horora.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Rosemaryna beba / Ira Levin

Drugi roman jednog od najcjenjenijih američkih pisaca druge polovice 20. stoljeća, dobitnika nagrade Grand Masters za životno djelo 2003. godine. Objavljen 1967. godine, žanru horrora dao je posve novo značenje, dodatno ga je proslavio film Romana Polanskog. Čitatelj je u nedoumici, jer svaki put kada se dogodi nešto neobično što ukazuje na zavjeru, to bude pobijeno logičnim objašnjenjem događaja. Autor je u pisanju ove knjige bio inspiriran trudnoćom svoje tadašnje supruge, ali i crkvenim predavanjem na temu bliske povezanosti dobra i zla.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Jackie / Viktoria Faust

Četvrti roman iz serijala kratkih vampirskih horor romana ‘Intermezzo’ hrvatske autorice. Radnja romana odvija se u malom američkom gradiću 80-tih godina prošlog stoljeća. Nakon što je radio u Jackienoj sobi progovorio i upozorio na čudovište koje vreba noću, čudne se stvari počinju dešavati. U Jackienoj se školi zaposlio mladi, zgodni, ali čudni domar i sve izgleda kao da nešto sprema. Događaji koje nisu mogli ni zamisliti čekaju Jackie i njene prijatelje Booa i Tracy, a nakon prvog ubojstva stvari će postati još mnogo gore. Pročitajte i prethodne romane iz ovog serijala – ‘Anđeo na mome grobu’; ‘Simonovi grimoari’; ‘Ruže rata’. Ovom serijalu prethodi serijal knjiga ‘Sedmorka’.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Crni mačak i druge priče / Edgar Allan Poe

Zbirka od jedanaest jezivih pripovijetki: Crni mačak; Pad kuće Usher; Umorstva u Rue Morgue; Zagonetni slučaj Marie Roget; William Wilson; Čovjek svjetine; Jama i njihalo; Krabulja crvene smrti; Mellonta Tauta; U škripci i Zloduh nastranosti. U pogovoru: život i djelo Edgara Alana Poea.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Drakula / Bram Stoker

Vlaški knez iz Transilvanije Vlad Tepeš III. Draculea (1431-1476), koji je ostao zapamćen po neviđenoj okrutnosti, poslužio je Stokeru kao povijesni predložak za kreiranje lika vampira Drakule. Roman je prvi put objavljen 1897. godine, a ovo je prvo hrvatsko izdanje.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Razgovor s vampirom : prva knjiga kronike o vampirima / Anne Rice

U mračnoj sobi sjedi mladić i sluša jezovitu i stravičnu pripovijest… životnu priču vampira obdarena besmrtnošću i prokletog neutaživom željom za ljudskom krvlju…

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Meksički roman strave / Silvia Moreno-Garcia

Očaravajuća feministička verzija romana strave. U Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile.

Nakon što je od rođakinje primila pismo sastavljeno u bunilu, Noemí Taboada kreće k njoj u Kuriju, izoliranu vilu u meksičkoj provinciji. Nije sigurna što će ondje pronaći – suprug njezine rođakinje, naočiti Englez, potpuni je stranac, a Noemí o regiji ne zna gotovo ništa. Kurija krije nebrojene tajne. Nekoć nemjerljivo bogatstvo štitilo je vilu od znatiželjnih pogleda, ali, kopajući dublje, Noemí na svjetlo dana izvlači morbidne priče o nasilju i ludilu.

Ipak, očarana jezivim i zavodljivim svijetom Kurije, uskoro ni sama više iz nje ne nalazi izlaza.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Kutija u obliku srca / Joe Hill

Joe Hill je sin Stephena Kinga te nas uopće na čudi da se i stoga njegova knjiga našla na našem popisu Halloween preporuka.

Judas Coyne, ostarjela, egoistična bivša zvijezda death-metal glazbenog sastava ima neobičan hobi – sakupljač je grotesknih i bizarnih stvari. Tako su u njegovoj zbirci našli mjesto kuharica za ljudoždere, crteži ozloglašenog serijskog ubojice, priznanje vještice spaljene na lomači itd. Stoga neće moći odoljeti novom izazovu – kupnji muškog odijela opsjednutog duhom preminulog vlasnika, koje je putem interneta ponuđeno na prodaju. Međutim, neće ni slutiti da je riječ o duhu Craddocka McDermotta, očuha jedne od obožavateljica, koja je nakon što je odbacio počinila samoubojstvo… Domišljat, originalan, s morbidnim detaljima, roman o svijetu rock’n’rolla u ozračju nadnaravnog, kojim je ovaj suvremeni američki autor osvojio nagradu “Bram Stoker” za najbolji debitantski roman te nagradu Međunarodnih pisaca trilera.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Kuke za šunke : horor-priče / Davor Špišić

Nova zbirka priča još jednom predstavlja ovog suvremenog hrvatskog autora kao vješta pripovjedača, koji ne uzmiče pred zastrašujućim i apokaliptičnim tkivom stvarnosti, već, vođen sigurnom vizijom, izrezuje iz nje “reprezentativne” fragmente, uranjajući potom britke oštrice njihovih rubova u podatno tkivo fikcionalnog. Varirajući situacije od početno normalnih, čak idiličnih, do na završetku ekstremnih, njegova su razrješenja mahom zastrašujuća i krvava, gdje se junaci krajnje brutalno obraćunavaju sa stvarnošću (Sveta tri kralja, Osveta Mojmira Burnače), sa samima sobom (Antuntun) ili naprosto u stanju mentalnog pomračenja počine najmorbidnija ubojstva (Centrifuga) ili su pak žrtve istih (Goga & Magoga).

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Krvavo : okrutne priče / Denis Peričić

Sedamnaest kratkih priča, sadržanih u zbirci, unatoč posvemašnjoj tematskoj različitosti, ipak međusobno vezuju dvije bitne konceptualne odrednice: na sadržajnom planu to se očituje kao prikaz nagonskih strasti i zlih opsesija modernog čovjeka – mahom luzera i autsajdera, a na narativnom kao kombinacija različitih pripovjednih tehnika i diskursa, čiji je efekt u konačnici ispreplitanje surovog realizma i postmodernističke citatnosti. Kroz neprestalan “suživot” objektivne realnosti i halucinantnih, irealnih te fantazmagoričnih stanja svojih junaka, autor ostvaruje tip imaginativne proze u kojoj se kao dominantna tema nameće slika poraženog čovjeka kao humanog bića.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs

Iznenadna smrt djeda Abrahama pod zastrašujućim okolnostima snažnim udarcem podijeli život unuka Jacoba na Prije i Poslije te će se on, nakon što otkrije tajanstveno pismo, vođen neshvatljivim posljednjim djedovim riječima otputiti na velški otok. Ondje će, na ruševinama doma gospođice Peregrine, otkriti da su čudne djedove riječi itekako povezane s uznemirujućim saznanjem da je njegov život sve samo ne običan…

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Grička vještica / Marija Jurić Zagorka

Neobjašnjiva ubojstva, tajanstvenost, mistika i avantura, sve nam to donosi najpoznatiji Zagorkin roman u sedam svezaka. Ovaj ljubavni roman s elementima pustolovnog, kriminalističkog, akcijskog i povijesnog savršen je za čitanje uoči Noći vještica.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Čarolije za svakodnevnu upotrebu / Alice Hoffman

U jednom od najljepših novih tekstova magijskog realizma američka nam je spisateljica ponudila čarobni napitak spravljen od ljubavi, prijateljstva i razumijevanja, začinjen s malom dozom ljubomore, puno nepromišljenosti i ponešto egoizma, uz neizbježni dodatak tuge, boli i žalosti te blagim okusom smrti. Duhovit, šarmantan i lepršav ali ujedno i dovoljno ozbiljan i stvaran, ovaj tekst širi oko sebe bezbroj dobrih vibracija koje vraćaju sjećanje na djetinjstvo, odrastanje i zrelo doba.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Otkrivanje vještica / Deborah Harkness

Prva knjiga trilogije o vješticama, vampirima i demonima, čiji je glavni lik povjesničarka i vještica Diana Bishop. Diana u oxfordskoj knjižnici Bodleoani pronalazi tajanstveni alkemičarski rukopis koji samo ona može otvoriti i koji će je odvesti u potragu za njenim porijeklom, od kojeg pokušava pobjeći veći dio svog života. U potrazi joj pomaže genetičar Matthew Clairmont, vampir star više od 1500 godina s kojim se upušta u od davnina zabranjenu ljubavnu vezu.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Noć vještica / R. L. Stine

Ovaj roman pronaći ćete na našem Dječjem odjelu no neka vas to ne zavara. Stine je majstor hororaca kojeg tinejdžeri, ali i oni nešto stariji obožavaju.

Spektakularan tulum za Noć vještica, koji u jezovitoj atmosferi napuštene vile u Ulici Straha priređuje tajanstvena i zanosna Justine Cameron, nova učenica u shadysideskoj srednjoj školi, svi s nestrpljenjem iščekuju. Međutim, kada zabava konačno počne, iznenadni nestanak struje rezultirat će jednim beživotnim tijelom s nožem u leđima… Još jedna napeta priča iz pera najpopularnijeg američkog pisca za mlade.

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Dogodilo se na dan Svih svetih / Agatha Christie

Roman počinje kada spisateljica Ariadne Oliver ide na zabavu za Noć vještica za tinejdžere koju je organizirala udovica, Rowena Drake. No odjednom djevojka Joyce Reynolds kaže “Vidjela sam ubojstvu, no tada kad sam ga vidjela nisam znala da je to ubojstvo”. Kasnije te noći Joyce je nađena mrtva. Utopila se u kanti koja je bila namijenjena za hvatanje jabuka. Gđa. Oliver poziva Poirota da riješi slučaj. Na kraju se otkriva da Joyce nije vidjela ubojstvo, nego da je ponavljala riječi druge djevojčice Mirande Butler. Sada se treba otkriti tko je ubijen

Raspoloživost provjerite OVDJE.

Izvori: