Prijava

Vaša prijava

Knjige o klimatskim promjenama


Gospodari vremena : povijest i utjecaj klimatskih promjena na budućnost / Tim Flannery

Ukoliko ne poduzmemo drastične protumjere, posljedice klimatskih promjena bit će devastirajuće. Zato je važno djelovati brzo i efikasno. Srećom, ova knjiga nudi konstruktivna i primjenjiva rješenja za uklanjanje i zaustavljanje razarajućih posljedica industralizacije.

Ljepota različitosti : ekološki uzroci biološke raznolikosti na Zemlji / Mladen Šolić

U ovoj knjizi, autor nam pojašnjava što je to biološka raznolikost, kako je se može izmjeriti, raspravlja o tome živimo li u vrijeme masovnog nestanka vrsta, pita se zašto ima tako puno vrsta u tropskih područjima, kako očuvati biološku raznolikost te ima li rješenja za probleme koje uzrokuje čovjekov utjecaj na biosferu…

Ljetopis Pješčanog Okruga i Crtice ovdje i ondje / Aldo Leopold

Leopold, koji je čitav život bio u neposrednom kontaktu s divljinom, svjedočio je svimdobrim ekološkim idejama, ali i svim zabludama koje su bile produkt ondašnjeg duha vremena (kraj 19. i poečtak 20. stoljeća). Leopold piše o vremenu kad se divljina u Americi još uvijek krčila i pokoravala, a grabežljivci poput vuka i medvjeda bili nemilice istrebljivani. Ne skriva ni svoje grijehe te tako čitatelju ilustrira kako etika zemlje nije ni njemu samom bila podarena rođenjem, nego je do nje došao kroz iskustvo lovca, šumara, zaštitara divljine i spisatelja.

Naša kuća u plamenu / Greta Thunberg ... [et al.]

U ovoj knjizi koju su napisali Greta i njena obitelj (najvećim dijelom njena mama), otvoreno se progovara o o problemima s kojima su se susretali tijekom odrastanja (Greti i njenoj mlađoj sestri Beati dijagnosticiran je Aspergerov sindrom) te koji su razlozi potaknuli Gretu da započne pokret #FridaysForFuture.  Greta je 20. kolovoza 2018. sjela ispred švedskog parlamenta i započela svoj školski štrajk kako bi upozorila na ozbiljnost klimatskih promjena te ukazala na vrlo mali interes medija za tu tematiku. Danas je jedna od najpoznatijih aktivistkinja za klimatske promjene.

Neugodna istina : planetarna pojava globalnog zagrijavanja i što u vezi s njom možemo poduzeti / Al Gore

Al Gore nas u ovoj knjizi upozorava na činjenicu da su ljudski postupci glavni uzrok globalnog zagrijavanja kojem svjedočimo te da bi, ne poduzmemo li nešto hitno i odlučno, posljedice za naš planetarni dom mogle biti nepopravljive. Imamo zajedničku svrhu koja nas ujedinjuje te nas navodi da odbacimo sitničavost i nevažne skobe. To je prilika da se uzdignemo i ispunimo zadaću.

O vremenu i vodi : je li kasno da spasimo svijet? / Andri Snaer Magnason

Ovo djelo narativne publicistike prikazuje golu stvarnost klimatskih promjena, ali nudi i nadu. Prožeto refleksijama o izgubljenoj prošlosti i nesigurnoj budućnosti, počinje pričom o ledenjaku, a završava pozivom na odgovornost koju imamo jedni prema drugima, kroz povijest i diljem svijeta: ostaviti našoj djeci i unucima bolji svijet.

Ovo mijenja sve : kapitalizam protiv klime / Naomi Klein

Naša ekonomija ratuje s mnogim oblicima života na zemlji, uključujući i ljudskim. Da bi klima izbjegla kolaps, potrebno je rezanje ljudskog iskorištavanja resursa, dok naš ekonomski model za izbjegavanje kolapsa propisuje neobuzdano širenje. Ova knjiga govori o radikalnim promjenama u socijalnom području, jednako kao i onima u području politike, ekonomije i kulture. To ne dovodi u pitanje samo kapitalizam nego i same temelje materijalizma koji je prethodio suvremenom kapitalizmu, mentalnom sklopu koji se naziva „ekstraktivizmom“.

Smrt prirode : čovječanstvo, klimatske promjene i priroda / Bill McKibben

Osim o prijetnji ekološkom kataklizmom, autor se u knjizi bavi i pitanjima kao što su efekt staklenika, kisele kiše i uništavanje ozonskog omotača. Autor nam predstavlja nova ekološka istraživanja i iznosi činjenice i brojke koje otkrivaju dramatično napredovanje ekoloških promjena.

Šesto izumiranje : [sudbina vrsta u čovjekovim rukama] / Elizabeth Kolbert

Autorica i  novinarka uglednog New Yorkera Elizabeth Kolbert, tvrdi kako je dostupno sve više znanstvenih radova koji dokazuju da je šesto izumiranje već započelo te da je glavni uzrok tom izumiranju (koje paleontolozi definiraju kao događaj koji eliminira znatan dio svjetskog bioma u geološki beznačajnoj vremenskom razdoblju) upravo čovjekovo djelovanje. Autorica u prvim poglavljima opisuje pet dosadašnjih izumiranja koja se protežu u razdoblju od oko pola milijarde godina.

Tajni život drveća : što drveće osjeća, kako se sporazumijeva - otkriće jednog skrivenog svijeta / Peter Wohlleben

Autor nam u tridesetak kraćih poglavlja objašnjava kako se drveće unutar šume povezuje, kako međusobno komunicira, kako se rađa, odrasta, razmnožava i umire, kako brine o pripadnicima svoje vrste, kako se brine o potomstvu, kako se nadmeće s konkurentskim vrstama, kako stvara vlastitu mikroklimu, kako osvaja nova područja, kako utječe na klimu, kako se bori protiv nametnika i štetnika, kako zacjeljuje ozljede, kako prepoznaje promjene godišnjih doba.

 

Zemlja u ravnoteži : ekologija i ljudski duh / Al Gore

U ovoj knjizi, Al Gore nas poziva da promijenimo naš odnos prema prirodi kako bismo osigurali opstanak budućim naraštajima. To je poziv na sveopću svjetsku mobilizaciju u borbi za opstanak ljudi i okoliša. Al Gore posebno se osvrće na ulogu Sjedinjenih Država u provođenju konkretnih mjera. Knjiga je podijeljena na tri poglavlja: Ravnoteža u opasnosti, Potraga za ravnotežom, Kako vratiti ravnotežu.

Život na našem planetu : moje svjedočanstvo i vizija budućnosti / David Attenborough i Jonnie Hughes

Ovo je zapis osobnog cjeloživotnog istraživanja poznatog prirodoslovca o stanju planeta Zemlje i njegova oporuka. Stanje na Zemlji potkrijepljeno je podacima o broju stanovnika, količini ugljika u atmosferi i preostaloj divljini na planetu. Vidljivo je kako se ti podaci sve brže mijenjaju, a sadašnje stanje svjedoči da je utjecaj koji čovjek čini mjestu na kojem živi globalan. Sir David Attenborough najpoznatiji je redatelj filmova o prirodoslovlju u Velikoj Britaniji. Prema knjizi snimljen je istoimeni dokumentarni film.