Prijava

Vaša prijava

Preporuke za književne sladokusce – 4. dio


Dok nas brak ne rastavi / Taylor Jenkins Reid

Lauren i Ryan upoznali su se prije jedanaest godina, za vrijeme studija, i otada su zajedno. Već šest godina su u braku. Međutim, njihova ljubav se s vremenom istrošila, jedno drugome su dosadili i postali nepodnošljivi. Zato se odlučuju razdvojiti na godinu dana kako bi bolje upoznali sami sebe te pronašli odgovor na pitanje žele li nastaviti zajednički život ili krenuti svatko svojim putem.

Autorica popularnih romana Sedam muževa Evelyn Hugo i DaisyJones i Šestorka donosi dirljivu priču o modernom braku i snazi obiteljskih odnosa.

Godine / Annie Ernaux

Francuska književnica AnnieErnaux, jedan od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene , živući klasik u 81. godini života, ispisuje život u sasvim novoj formi autobiografije koja je istovremeno subjektivna i neosobna, privatna i kolektivna.

Remek-djelo autobiografske proze, prevedena na brojne svjetske jezike, ova jedinstvena knjiga donosi priču o više od šezdeset godina Francuske, koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma. Protkan vlastitim sjećanjima, fotografijama, povijesnim događajima, jezikom pojedina razdoblja, popularnom kulturom, radijskim i televizijskim emisijama, modama, proizvodima, željama i htijenjima generacija, roman je živo svjedočanstvo o preobrazbama jednog društva, kulture, ali i cijeloga svijeta. 

Hamnet / Maggie O'Farrell

Impresivno djelo Maggie O’Farrell među najhvaljenijim je romanima napisanima na engleskom jeziku posljednjih godina, bestseler koji se prevodi diljem svijeta te dobitnik prestižnih nagrada.

Četiri godine nakon što mu je u Stanfordu umro 11-godišnji sin Hamnet, Shakespeare je napisao jednu od svojih najpoznatijih tragedija Hamlet. Maggie O’Farrell piše roman o dječaku čiji je otac postao najpoznatiji svjetski dramatičar i čije ime neodoljivo podsjeća na ime velike drame. O’Farrell ne piše dosadnu studiju o Shakespeareu, nego punokrvni roman čija je pozornica Shakespeareov svijet.  Jednoga ljetnog dana 1596. u Stratfordu jedanaestogodišnju djevojčicu Judith iznenada obori jaka groznica. Hamnet, njezin brat blizanac, panično traga za pomoći. No nikoga nema kod kuće. Majka Agnes nalazi se na imanju udaljenom gotovo dva kilometra gdje uzgaja ljekovito bilje i pčele. Otac radi u Londonu. Nijedno od njih i ne sluti da će im jedno dijete umrijeti. Snažna priča o braku i obitelji koju su poharali tuga i gubitak.

Moja nestala polovica / Brit Bennett

Blizanke Stella i DesireeVignes odrastaju sredinom 20. stoljeća u Mallardu u Louisiani, gradiću u kojem žive samo Afroamerikanci izuzetno svijetle kože. Kad sestre pobjegnu u New Orleans, Stella se stjecajem okolnosti počinje predstavljati kao bjelkinja što joj daje mogućnost da izgradi sasvim nov identitet i život. Udaje se za bijelca i odlazi u Los Angeles gdje se nastavlja boriti za svoj drugi život. Desiree se u bijegu od nasilnog supruga vraća u Mallard stalno se pitajući gdje je Stella. Kad njena kći June ode na koledž u Kaliforniju, slučajno susreće Stellu, upoznaje svoju bijelu sestričnu Kennedy i ponovno uspostavlja krhke obiteljske veze. Ova obiteljska priča ujedno je i priča o identitetu i životu kojeg junakinje odabiru i grade.

Najbolja zabava u životu / Claire Lombardo

Književni prvijenac ClaireLombardo saga je a o nekoliko generacija američke obitelji Sorenson, njihovom životu prepunom radosti i ljubavi, ali i tuge i dvojbi. 

U svom domu u predgrađu, David i Marilyn već četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. Imaju četiri potpuno različite kćeri. Najstarija Wendy samoću i tugu liječi alkoholom i ljubavnim avanturama, Violet se gorljivom predanošću posvećuje ulozi majke i supruge,profesorica Liza upravo očekuje dijete i najmlađa Grace živi lažnim životom a da to nitko od njezine obitelji i ne sluti. No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi JonahBendt, tajni sin jedne od sestara posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam.

Pelagija i bijeli buldog / Boris Akunin

Boris Akunin (pravim imenom GrigorŠalvovičČhartišvili) ruski je književnik, esejist i prevoditelj rođen u Gruziji. Njegove knjige prodane su u više od osamnaest milijuna primjeraka samo u Rusiji i prevedene su na trideset jezika. Poznat je i po svom političkom angažmanu i žestokom kritiziranju režima Vladimira Putina. Prema njegovim romanima snimljeni su brojni filmovi i serije.

Pelagija i bijeli buldog prva je knjiga kriminalističke serije o avanturama sestre Pelagije. U udaljenoj ruskoj provinciji krajem devetnaestog stoljeća vladika Mitrofanij zna da postoji samo jedan detektiv dovoljno pametan da istraži slučaj ubijenog buldoga njegove tete, a to je pronicljiva mlada monahinja Pelagija. Po dolasku na imanje DrozdovkaPelagija zatječe čitav niz sumnjivaca. U međuvremenu, ubojstva se nastavljaju.Pelagija i bijeli buldog inteligentan je i zabavan detektivski roman, a istovremeno i izlet u rusku povijest i kulturu, s brojnim referencama na rad ruskih majstora poput Tolstoja i Turgenjeva. Obožavatelji provokativnih, satiričnih i dinamičnih detektivskih romana Borisa Akunina uživat će i u ovoj književnoj zagonetki.

Posuđeno vrijeme / Defne Suman

Povijesni roman turske spisateljice donosi priču o nekadašnjem Izmiru, gradu s početka XX. stoljeća, koji se sve do velikog požara i stradanja desetaka tisuća stanovnika nazivao Smirna. Radnja obuhvaća sudbine četiriju obitelji – levantinske, turske, grčke i armenske –koje se čudesno isprepliću i vijugaju kroz vrijeme, kroz dramatične društvene i političke mijene. Priču  koja se proteže na gotovo stotinu godina nose snažni ženski likovi Edith, Panajota i Šeherezada, uhvaćeni u vrtlog ponekad okrutne povijesti.

Svjetioničari / Emma Stonex

Cornwall, 1972. – tri čuvara nestala su sa svjetionika udaljenog miljama od obale. Ulazna vrata svjetionika zaključana su iznutra. Dva sata u tornju stala su u isto vrijeme, u osam i četrdeset pet. Obrok je ostao na stolu, netaknut. Iz pomorskog dnevnika glavnog čuvara vidi se da je oko tornja divljala oluja – ali nebo je, koliko je svima poznato, cijeli taj tjedan bilo vedro. Kakav li je to čudan usud snašao svjetioničare? Dvadeset godina poslije, žene koje su ostale iza njih i dalje se bore tražeći istinu. A onda im prilazi pisac koji želi napisati knjigu o tom zloslutnom nestanku. Njihove priče i rekonstrukcija događaja zadnjeg tjedna na svjetioniku razotkrivaju duboko zakopane tajne, a istine postaju laži i obrnuto… Ovo je roman misterija i začudne atmosfere prožete nesputanom snagom mora i prirode stjenovite obale Cornwalla. Posvećen je svim onim svjetioničarima koji su utkali svoju usamljenost i tugu u zidine dalekih svjetionika. Priča je to o ljubavi i boli, ali ponajprije o strahovima i demonima što nas progone i zamagljuju tanku liniju između onog zamišljenog i onog mogućeg.

Tihi kaos / Sandro Veronesi

Sandro Veronesi, dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade Strega, napisao je dirljivu i upečatljivu priču o televizijskom producentu čiji se svijet raspada tragedijom. Prema romanu je snimljen i istoimeni nagrađivani film.

Pietrov svijet se u sekundi urušio. Njegova je zaručnica Laura preminula i Pietro je ostao sam s njihovom kćeri Claudijom. Prvi dan škole, nakon što otprati kći u školsku zgradu, Pietro odlučuje cijeli dan provesti na parkiralištu. Kako bi zaštitio Claudiju i kako bi zaštitio sebe. Pričekati udar tuge koji neizbježno mora uslijediti. No, kad se čekanje ispred škole protegne na dane, tjedne, čak i mjesece, Pietro će shvatiti kako si je našao ne samo utočište od nepredvidljiva svijeta, već i kako je svima koji ga okružuju njegova nametnuta samoizolacija poslužila kao odlična prilika da olakšaju svoje breme. Tihi kaos nezaboravan je portret o čovjeku koji napušta svakodnevicu nakon što mu se život okreće naglavačke, pa pronalazi rješenje nerješive zagonetke gubitka u ljepoti i začudnosti svakodnevice.

Tri / Dror Mišani

Orna na stranici za razvedene upoznaje Gila i krene izlaziti s njim jer pokušava zaboraviti svojeg bivšeg supruga Ronana, koji je napustio obitelj i odselio se u Nepal. Kad se Ronan vraća u Izrael sa svojom novom ženom i njezinom djecom, Orna se uplaši da će njezin sin odlučiti živjeti s ocem. Tada odluči otići u kratak posjet Gilu, koji je na poslovnom putu u Bukureštu, unatoč znakovima upozorenja da nešto u njegovoj priči jednostavno ne štima. Kao što sam naslov kaže, tri su junakinje romana i na vrlo zanimljiv način je prikazan njihov emotivni svijet i koliko je malo potrebno da postanu meta predatora.

Uzbudljivi roman Tri izraelskog pisca DroraMišanija triler je dostojan slavnih imena ovoga žanra. Iako na početku može navesti na pomisao da je ovo ljubavni roman, Mišani majstorski stvara napetost, a neočekivanim obratom čitateljima diljem svijeta oduzima dah.

U zemlji drugih / Leila Slimani

Novi roman jedne od najpoznatijih suvremenih francuskih spisateljica pripovijeda o odrastanju i životu u Maroku obitelji koja nije posve ni arapska ni francuska.

Usred Drugog svjetskog rata u malome francuskom mjestu uz Rajnu Mathilde kao i svi čeka oslobođenje. Ona je mlada djevojka željna ljubavi i života, a život joj se sasvim promijeni kada se zaljubi u osloboditelja vojnika francuske vojske Aminea, Marokanca, i odluči poći za svojim snovima, za svojom ljubavi preko mora u Maroko. No u toj dalekoj, za nju egzotičnoj zemlji ništa nije onako kako je sanjala. Ona postaje majka dvoje djece, žena čovjeka druge vjere, koji želi postati veleposjednik i  poljoprivrednik na zemlji koja ne daje ploda. Mathilde se suočava sa svojim strahovima, s mržnjom, nepovjerenjem, oskudicom, te odgaja dvoje djece – bistru i inteligentnu Aicheui maloga Selima. Može li ona to sve, protiv sredine, protiv običaja, u osvit rata za oslobođenje od kolonijalizma?

Žena iz prodavaonice mješovite robe / Sayaka Murata

Gospođica Furukura, prodavačica u dućanu jednog tokijskog kvarta, društveno je izolirana tridesetšestogodišnjakinja, neudana, bez ambicija za napredovanjem u poslu i bez želje za ljubavnom vezom, zadovoljna svojom radnom i životnom rutinom bez ikakvih promjena. Od malih nogu drugačija i neuklopiva, privlači pozornost okoline koja na nju počinje vršiti pritisak – ili da napreduje u poslu ili da osnuje obitelj. Furukura odluči dovesti k sebi muškarca i time zauzdati zapitkivanja okoline, no kad se k njoj doseli nekonvencionalan i nepredvidljiv Shiraha koji traži ženu za brak, situacija izmakne kontroli.

Za svoj roman ova japanska spisateljica dobila je književnu nagradu Akutagawa.


Poziv na brucošijadu VVG-a u klubu Roko