Prijava

Vaša prijava

Najčitanije 2021. – Hrvatska književnost


Sinovi, kćeri / Ivana Bodrožić

Treći roman ove višestruko nagrađivane spisateljice i pjesnikinje. Podijeljen je u tri dijela, tri zasebna narativa, koji predstavljaju otključavanje zaključane intime troje protagonista, svakoga iz svoje zasebne, osobne i osebujne perspektive. Prvi dio donosi priču paralizirane djevojke prikovane za bolnički krevet, drugi je ispovijest osobe u koju je zaljubljena, a posljednji je kazivanje o sudbini njene nesretne majke. Ovaj transgeneracijski roman progovara o žudnji za slobodom unatoč društvenim okolnostima u kojima protagonisti odrastaju i žive. Također, govori i o oslobađanju od prošlosti, od patrijarhalnih okova, nametnutih društvenih stega. Zanimljivost je i činjenica da autorica na kraju umjesto zahvale svojim čitateljima ispisuje – ispriku, kako u knjizi, tako i na dugačkoj crnoj vrpci koja je sastavni dio svakog primjerka.

Na prvi pogled

Na prvi pogled / K. J. Velvet

Amy je povučena i pomalo neuklopljena Britanka u Bostonu, čiji se unutarnji mir raspadne na komadiće kada upozna Vancea – zgodnog i bogatog profesionalnog sportaša za kojim žene gube glavu. I Amy će izgubiti glavu i, prvi put istinski zaljubljena, učiniti sve da ju Vance primijeti. No to se neće odvijati po njenom planu, jer će ju Vance odmah proglasiti najdosadnijom i najneuglednijom curom koju poznaje i praktički ju izbaciti iz svog bara. No Amy ne odustaje lako i, što je Vance otresitiji, to je ona odlučnija zavesti ga.

ljubav oko svijeta

Ljubav oko svijeta / [autor fotografija i teksta] Davor Rostuhar

Knjiga hrvatskog putopisca, fotografa i pustolova Davora Rostuhara nastala je kao suvenir medenog mjeseca autora i njegove supruge Anđele. Naime, novovjenčani je par odlučio godinu dana putovati oko svijeta i istraživati ljubav, njezine oblike, njezine specifičnosti, njezine stereotipe. Obišli su šest kontinenata i tridesetak država, razgovarali s najrazličitijim pripadnicima kako plemena, tako i urbanih građana, ali i znanstvenicima, a sve zbog samo jednog razloga – otkriti što ljubav uistinu jest.

Putujuće kazalište

Putujuće kazalište / Zoran Ferić

Putujuće kazalište impozantan je roman koji bi bio događaj i u nekoj velikoj europskoj književnosti.

To  je obimna i kompleksna obiteljska saga. Kroz prošlost autorove obitelji ispričana je i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. Tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja. U pitanju je nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu.

Roman Putujuće kazalište obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima. Osim toga i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

Ciganin, ali najljepši

Ciganin, ali najljepši / Kristian Novak

 
Ispripovijedan četveroglasno kazivanjima protagonista samoga zbivanja, roman plete priču u kojoj se dogodi jedna tajna i zabranjena ljubav, mnogo prešućivanja i zamjeranja, te dva umorstva koja se ne razrješavaju u potpunosti ni na samome kraju. Dva međimurska sela uz samu državnu granicu, hrvatsko i romsko, poprište su tinjajućeg animoziteta, potencijalnog nasilja, ali i čvrste prostorne isprepletenosti koja dokida mogućnost uzmaka pred događajima koji su samo čekali okidač…
Devet života gospođe Adele

Devet života gospođe Adele : proljeće u Zagrebu 2020. / Nada Gašić

Dobrostojeća udovica bez djece, stanovnica šireg centra Zagreba, početkom 2020. godine priprema proslavu svog jubilarnog, 80. rođendana. No, kao i sve građane svijeta, zaskoči je epidemija koju donosi koronavirus, a kao građanku Zagreba, pogodi je još i razoran potres. U njemu ona još relativno dobro i prođe, ali te dvije više sile su preko noći promijene sve živote. Gospođi Adeli, međutim, osim muke i nastojanja da zaštiti svoj život, samopoštovanje i rutine, više sile postaju svojevrstan sugovornik/suparnik, referentne točke kojima neuništiva gospođa parira u nizu situacija u lepezi od tragikomičnog, fantastičnog, grotesknog i tužnog. Gospođa Adela itekako će se potruditi da osamljenost koju donosi starost – snažan i potresan motiv cijelog romana, neutralizira svim raspoloživim sredstvima.

Doručak

Doručak : roman / Dinko Mihovilović

Vođena nejasnom nelagodom koju vuče iz djetinjstva obilježenog odrastanjem u domu za nezbrinutu djecu, Mia priželjkuje obitelj i emocionalnu sigurnost urednog građanskog života. Međutim, željeni mir, osjećaj pripadanja i harmonija obiteljskih odnosa dolaze u pitanje jer je njezin najstariji sin ćudljivo dijete neprilagođena ponašanja. Gomilaju se problemi, no institucionalno rješenje postaje svojevrsna emocionalna prijetnja. Hoće li se ponoviti naslijeđeni obrazac obiteljske drame?

Dječak za zatvor

Dječak za zatvor : apokrifna ispovijed / Željko Ivanjek

Žiža, dijete rastavljenih roditelja, odrasta 60-ih godina prošlog stoljeća na Trešnjevci živeći s bakom, djedom, ocem, kasnije i s maćehom. Djetinjstvo, dječaštvo i mladost presijecaju društvena previranja hrvatske i zagrebačke 1971. Pratimo točke koje su obilježile takvu mladost te se prelile u zrelost iz koje s toliko godina odmaka nastaje melankolična slika jednog života kakav je možda bio, jer sjećanje je nepouzdano, asocijativno se i slobodno prepleće s fragmentima koje je pripovjedač usput doznavao od svojih bližnjih, kao i s trenucima iz sadašnjosti, kada pokušava rekonstruirati činjenice o sebi i svojoj obitelji.

polarni san

Polarni san : prva hrvatska ekspedicija na Južni pol / [autor teksta i fotografija] Davor Rostuhar

Knjiga “Polarni san” nastala je nakon uspješno realizirane prve hrvatske ekspedicije na Južni pol Davora Rostuhara, kojom je postao prvi Hrvat i 26. osoba na svijetu koja je uspjela sama, hodajući na skijama i bez ikakve pomoći, prijeći 1163 km od ruba Antarktika do Južnog Pola

Razlika između onih koji odustanu od svojih snova i onih koji ih uspiju ostvariti jest u tome što potonji ne posustanu ni pred najvećim preprekama. U ovoj inspirativnoj knjizi jedan od najcjenjenijih hrvatskih putnika i putopisaca, Davor Rostuhar, opisuje kako je uspio ostvariti svoj najveći san: prvu hrvatsku samostalnu ekspediciju na Južni pol. Doznajte kako je uspio preživjeti u divljini u kojoj ne opstaje nijedno živo biće i pritom propješačiti gotovo 1200 kilometara u 48 dana, vukući sanjke teške više od 100 kilograma. Oprez: ova knjiga mogla bi vas potaknuti da i sami krenete u ostvarivanje svojih velikih snova!

U malu je uša đava

U malu je uša đava / Tisja Kljaković Braić

Zbirka autobiografskih priča u kojima autorica – glavna junakinja i pripovjedačica – duhovito opisuje svoje djetinjstvo u Splitu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Junaci ovih priča – anegdota sudionici su autoričina mikrokozmosa: članovi obitelji, rodbina, susjedi i prijatelji. Ipak, središnja tema i zajednička poveznica svih priča je odnos bake, djeda i unučice: topao i idiličan odnos ispunjen veseljem i ljubavlju.