Prijava

Vaša prijava

Koje je tvoje ljetno štivo?


Ako vam treba inspiracija za ljetno štivo, na pravom ste mjestu! Za vas smo pripremili novitete, ali i nešto starije (ali itekako dobre) romane koji će vam obilježiti ljeto 2022.

Jer: “Kad si od ljetne vrućine na muci, budi u hladu, s dobrom knjigom u ruci!”

🙂

Ljubav, avantura i povijest:

Dogodine u Havani / Chanel Cleeton

Isabel, Beatriz, Elisa i Maria Perez živjele su privilegiranim životom pripadnica kubanske vladajuće klase. Njihov otac bio je jedan od najmoćnijih proizvođača šećera, blizak s predsjednikom Batistom. Sve se promijenilo tijekom revolucije kad je obitelj bila prisiljena napustiti Kubu. Godine 2017. Elisina unuka Marisol vraća se u Havanu kako bi bakin pepeo posula na Kubi. Za mladu novinarku koja je odrasla slušajući bakine priče o Havani ovo će putovanje donijeti brojna otkrića o obiteljskoj povijesti i bakinoj tajnoj vezi s mladim revolucionarom Pablom. Istodobno Marisol upoznaje život današnjih Kubanaca te se i sama zaljubljuje u muškarca koji je oštar kritičar postojećeg režima.

KLIK za raspoloživost knjige

Kuba mojih snova / Chanel Cleeton

Obitelj ljepotice Beatriz Perez primorana je živjeti na Floridi nakon kubanske revolucije, nakon koje su ostali bez imanja i bogatstva. No, njihov je najveći gubitak smrt Beatrizinog brata Alejandra. S jedne strane posjećuje zabave u Palm Beachu i lomi muška srca, a s druge Beatriz se povezuje s CIA-om, kako bi pokušala povratiti izgubljeno i osvetiti brata. A osim tog opasnog nauma, u njezino se srce uspio prikasti i jedan osobit, uz to i vrlo utjecajan muškarac, zauzeti mladi američki senator Nick Preston. I tako se Beatriz našla u vrtlogu politike i špijunaže, ali i zabranjene strastvene veze, snivajući o povratku na svoj karipski otok… Ovo je drugi dio obiteljske sage o Perezovima iz pera američke spisateljice, čija obitelj vuče kubansko porijeklo.

KLIK za raspoloživost knjige

Kubanska afera / Priscilla Oliveras

Kako bi ušutkala svoju savršenu obitelj koja je smatra čudakinjom i dokazala da je s njezinim životom sve u redu, Sara Vance, utjecajna influencerica na društvenim mrežama, angažira vatrogasnog bolničara i ronioca kubanskog porijekla Luisa Navarra da glumi njezinog dečka. Lažni se par upušta u vatrenu igru i savršeno glumi idealan par pred Sarinom obitelji. Veselo odlaze na obiteljske večere i romantične izlete te izmjenjuju nježnosti i čine sve kako bi svoju okolinu uvjerili u nešto što nisu. No, kad dođe vrijeme da se partneri u laži raziđu, postaje jasno da ih je njihova igra povezala i polako se pretvorila u nešto što nije bilo dogovoreno…

KLIK za raspoloživost knjige

Tajnovita uvala u Hrvatskoj / Julie Caplin

Maddie je mlada Engleskinja kojoj se pruži neočekivana prilika da provede dva tjedna na luksuznoj jahti na Jadranu. Njezin je zadatak posluživati šestero vrlo bogatih gostiju, ali koliko teško to može biti? No već pri prvom susretu s njima Maddie shvaća da te razmažene i bahate bogataše neće biti lako usrećiti. Postupno će ipak primijetiti da jedan od njih, Nick, osim što je više nego zgodan, možda i nije tako loš. A ima li nešto bolje od romanse u suncem okupanim uvalama hrvatske obale?

KLIK za raspoloživost knjige

Na valovima / Trish Doller

Prošle su dvije godine otkako se Annin zaručnik ubio. Njezin život otada sveo se na žalovanje, sve dok ju davno postavljeni podsjetnik na krstarenje jedrilicom na koje su trebali otići zajedno ne potakne na naglu odluku: Anna daje otkaz i kreće sama u morsku pustolovinu. No ubrzo shvaća da nije dovoljno vična plovidbi te da mora unajmiti skipera. Tako se s njom na jedrilici nađe Keane, zaljubljenik u plovidbu, a ujedno, pokazat će se, i dobar sugovornik. Malo po malo, Anna i Keane počet će se otvarati jedno drugom i spoznati da, iako je prošlost nemoguće izbrisati, možda još imaju šansu za novi početak.

KLIK za raspoloživost knjige

Otok nestalih stabala / Elif Shafak

Cipar, prekrasan otok na kojemu se sukobe starosjedioci Grci i Turci, domovina je dvoje mladih, Defne i Kostasa koji se nalaze na suprotnim stranama, razapeti između lojalnosti svojim obiteljima s jedne strane i obuzeti strastvenom ljubavlju s druge. Defne i Kostas razdvoji rat, no oni se iznova pronalaze dvadeset godina kasnije te obnavljaju svoju ljubav. Zasnivaju brak i dobiju dijete, žive u Londonu naizgled sretnim životom, no pritisci prošlosti, teških obiteljskih tragedija i stradanja, odvojenost od domovine i vlastitih korijena, lomi ih na različite načine. Autorica kroz priču o zabranjenoj ljubavi koja pokušava srušiti barijere, otvara i brojna druga pitanja – o razornom ljudskom djelovanju na čitave narode te na prirodu koja se uvijek iznova obnavlja (simbolika drveta smokve, pripovjedačice u romanu) i time daje nadu u mogućnost sretnije budućnosti.

KLIK za raspoloživost knjige

Počelo je tajnom / Jill Mansell

Nakon što izgubi posao u francuskom dvorcu, Lainey s prijateljem Kitom traži zaposlenje u Engleskoj. Nudi se posao u kući Menhenick u idiličnom selu St. Carys u Cornwallu, a kako zapošljavaju dvije osobe, odnosno uvjet je da budu par, Lainey i Kit se prijave pretvarajući se da su u vezi. Stanari kuće Menhenick ubrzo neće moći zamisliti život bez pomoći Lainey i Kita, a između Lainey i Setha, posinka umirovljenoga glumca i vlasnika kuće, plane ljubav na prvi pogled. Njezina je tajna da s Kitom nije u ljubavnoj vezi jer Kit je homoseksualac, ali tajnu krije i Seth.

KLIK za raspoloživost knjige

Otok / Victoria Hislop

Sofia Fielding vrlo je tajnovita i iznimno oprezna u razotkrivanju svog života u malom ribarskom selu na Kreti. Njezina kći Alexis na prekretnici vlastitog života želi saznati više o prošlosti svoje obitelji pa odlazi u posjet majčinoj prijateljici Fotini u Plaku. Ona će joj ispričati tužnu i potresnu priču o prabaki Eleni koja je umrla na otočiću Spinalongi gdje je bila smještena u koloniji oboljelih od gube ostavivši svoje dvije male djevojčice, Mariju i Annu, s ocem. Na kraju Sofija spoznaje, zahvaljujući svojoj kćeri, da nema ničega sramotnog u njezinoj prošlosti, da nije imala što skrivati i da rane konačno razotkrivene napokon mogu zarasti.

KLIK za raspoloživost knjige

Jedne ljetne noći / Victoria Hislop

Povratak svijetu i likovima romana Otok, koji je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta i prema kojem je snimljena iznimno gledana televizijska serija . 25. kolovoza 1957. Na otoku Spinalongi, nakon pronalaska lijeka, zauvijek je zatvorena kolonija gubavaca. Veličanstveni trenutak povratka izliječenih od teške bolesti i ponovnog spajanja godinama razdvojenih obitelji slavi se u Plaki. Noć slavlja za članove dviju obitelji postat će noć tragedije koja će im zauvijek promijeniti živote, a svatko od njih morat će pronaći vlastiti odgovor na to kako se suočiti sa stigmom, skandalom, bijesom i tugom, ali i kako nastaviti s vlastitim životom. (hocuknjigu.hr)

KLIK za raspoloživost knjige

Duga latica mora : roman / Isabel Allende

Vrijeme je kraja tridesetih godina 20. stoljeća u Španjolskoj, kada se stotine tisuća ljudi pod strahom represivne Francove diktature daje u bijeg prema Francuskoj, gdje nažalost ne bivaju dočekani s dobrodošlicom. Među njima su i mlada trudnica Roser te vojni doktor Victor, brat njezine u ratu stradale ljubavi. U ratnom vihoru izlaz pronalaze odlaskom u Čile, gdje će s mnoštvom izbjeglica stići brodom zahvaljujući pomoći pjesnika Pabla Nerude, a gdje će tražeći novi početak iskusiti još jednu krvavu diktaturu. Ispreplićući fikciju sa stvarnim političko-društvenim činjenicama, roman prati njihov zajednički život te osobni, ali i zajednički rast u potrazi za mjestom koje će moći nazvati domom. Priča je to o ratu i ljubavi, odnosu između muškarca i žene, gubitku i izbjeglištvu te zajedništvu i želji za pripadanjem.

KLIK za raspoloživost knjige

Pod suncem Toskane : kod kuće u Italiji / Frances Mayes

Autoričin dnevnik o godinama provedenim u unutrašnjosti talijanske pokrajine Toskane, poslužio je kao predložak za roman u kojem šarmantno opisuje svoja toskanska zadovoljstva i sitne nedaće. Uređenjem i dogradnjom kuće, preobrazbom zapuštenog vrta preobražava se i dobiva novi smisao pomalo urušen život glavne junakinje…

KLIK za raspoloživost knjige

Melodije srca / Emma Cooper

Godinu dana nakon prometne nezgode u kojoj je Flynn ostao slijep na jedno oko te s ožiljkom preko lica, Melodyn suprug Dev je nestao. Melody King otada živi sama s dvoje tinejdžera, kćeri Rose i sinom Flynnom. Međutim, otkad je pred kućom pala i udarila glavom o asfalt, ona pati od rijetkog psihološkog poremećaja – u stresnim situacijama pjeva, ponekad i pleše. Djeci, a i njoj, to pričinja neugodu, ali nitko ne zna kako pomoći. Rose, iznimno nadarena učenica, organizirala je prikupljanje novaca u dobrotvorne svrhe, a onda su je uhvatili kako je “prenamjenila” novac da pronađe oca. Flynn pak stalno zapada u svađe i tučnjave u školi. Melody, nastojeći ih zaštititi, uzima svoju djecu iz škole na sedmodnevni odmor, kako bi zajednički tražili Deva…

KLIK za raspoloživost knjige

Mala čajana u Tokiju / Julie Caplin

Fiona je mlada blogerica koja je na fotografskom natječaju osvojila putovanje u Japan. Osim što će posjetiti zemlju o kojoj već duže vrijeme sanja, Fionu će o tajnama fotografije podučavati svjetski poznati fotograf. Može li Fiona u zemlji zalazećeg sunca konačno odahnuti i zaboraviti na prošlost? Odgovor na to pitanje dobila je odmah po dolasku u Tokio. Fionin profesor, čovjek koji joj je prije deset godina slomio srce, također je u Japanu. Kako stvari stoje, prekrasne hramove i trešnjine cvjetove, Fiona će gledati u njegovom društvu…

KLIK za raspoloživost knjige

Mali dućan u Cockleberry Bayu / Nicola May

Prvi roman u seriji o Cockleberry Bayu prati priču mlade, ali oduvijek nesretne Rose Larkin. Gotovo cijelo djetinjstvo provela je živeći kod različitih skrbnika i u dječjim domovima, a život ju ne mazi ni u odrasloj dobi. Nakon još jednog poslovnog neuspjeha u Londonu, život joj se u potpunosti mijenja nakon što joj nepoznata osoba u nasljedstvo ostavi mali dućan u još manjem gradu. Budući da ga ne smije prodati, Rose se seli u Devon i traži svoj put ka sreći među karizmatičnim stanovnicima i šarmantnim ulicama Cockleberry Baya…

KLIK za raspoloživost knjige

Fantastika:

Ponoćna knjižnica / Matt Haig

Britanski novinar i književnik, autor knjiga za odrasle „Kako zaustaviti vrijeme“, „Zašto ostati živ“ te knjiga za djecu „Dječak zvan Božić“ i „Djevojčica koja je spasila Božić“, u ovom međunarodnom bestseleru i knjizi koju platforma Goodreads često svrstava među najčitanije donosi priču o tridesetpetogodišnjoj Nori. Ona si nakon brojnih životnih neuspjeha i razočaranja pokuša oduzeti život, no taj je čin, umjesto u smrt, odvodi u “Ponoćnu knjižnicu”. Tamo proživljava druge verzije sebe, odnosno, dobiva mogućnost proživjeti brojne događaje od kojih je nekad u prošlosti jednostavno odustala. Na tom je putu čekaju i razočaranja, no potraga za savršenom životnom pričom neizvjesna je, ali i prepuna iznenađenja i mogućnosti.

KLIK za raspoloživost knjige

Sjena i kost / Leigh Bardugo

Knjiga je prvi dio trilogije „Sjena i kost“, a pripada serijalu fantastičnih romana „Grishaverse“. Moćna kraljevina Ravka podijeljena je Sjenovitim Rasjedom, neprobojnim pojasom tmine kojega je nemoguće prijeći. Kada se Alina Starkov nađe usred tamnog pojasa u kojem vladaju volkri – opasna čudovišta, otkriva da u sebi nosi velike moći kojih do tada nije bila svjesna. Samo nekoliko dana kasnije, Alina dospijeva u kraljevski dvor gdje prolazi zahtjevnu obuku kako bi postala pripadnicom griša. Elitne postrojbe griša predvodi tajanstveni i moćni Mračnjak koji u Alininoj moći vidi rješenje za oslobođenje kraljevstva te konačno uništenje zloglasnog Rasjeda.

KLIK za raspoloživost knjige

Ukleta / napisao Thomas Wheeler

Na tragu legende o kralju Arthuru, ovaj epski roman priča je o Nimue, djevojčici nadnaravnih moći i sudbonosnoj spasiteljici Vilenjačkog naroda. Obilježena ožiljcima na leđima i pogrdnim naslovom “vučje vještice”, Nimue odmalena izaziva strah i netrpeljivost kod svojih sumještana. Kada vojska Crvenih paladina provali u selo i pobije sve njegove žitelje, Nimue kreće u osvetničku misiju postavši nasljednicom Mača moći. Tajanstveni mač, nositelj je i čuvar drevne snage, a zahvaljujući njemu, Nimue postaje sve moćnija nad brojnim neprijateljem, ali i sve pokornija njegovoj krvoločnoj volji… Prema knjizi je snimljena istoimena Netflix serija.

KLIK za raspoloživost knjige

Grimizna kraljica / Victoria Aveyard

Više nagrađivani prvijenac namijenjen tinejdžerima ljubiteljima fantastike, prvi je dio serijala koji donosi napetu priču o nadnaravnim moćima i borbi između Srebrne elite s nadnaravnim moćima i Crvenih koji im služe. U središtu priče je sedamnaestogodišnja Mare Barrow, koja iako pripada potlačenima otkriva da posjeduje moć koje uopće nije bila svjesna. Time dobiva kartu za ulazak u svijet elite, no unatoč tome, ostaje vjerna svojem narodu, pokreće borbu Crvenih protiv Srebrnih – smrtonosnu igru punu nasilja, pa čak i borbu kraljevića protiv kraljevića, ali i nje same protiv vlastita srca…

KLIK za raspoloživost knjige

Kletva mračna i samotna / Brigid Kemmerer

Prvi dio fantastičnog serijala mračna je obrada bajke „Ljepotica i zvijer“. Upoznajemo Harper, običnu osamnaestogodišnjakinju koja živi u Washingtonu i brine se o bolesnoj majci. No, sve će se naprasno promijeniti nakon što se niotkud stvori zagonetni Grey i pokuša oteti jednu djevojku. Harper će joj priskočiti u pomoć, zbog čega će sama postati žrtvom neobičnog otmičara. Probudit će se u magičnom, sumornom Emberfallu. Tamošnjeg princa Rhena uklela je čarobnica Lilith pa će pretvoriti u krvoločno čudovište, a kletvu može poništiti samo ljubav…

KLIK za raspoloživost knjige

Krimići i trileri:

Ubojita Finlay Donovan / Elle Cosimano

Finlay Donovan je autorica kriminalističkih romana koja jedva krpa kraj s krajem, pogotovo nakon što je muž nju i njihove dvoje djece ostavio zbog ljubavnice. Odlazi na sastanak s urednicom u restoran, gdje njihov razgovor o zapletu budućeg romana načuje neka žena i, pogrešno shvativši da je Finlay plaćena ubojica, ponudi joj značajnu svotu novca da ubije njezina muža…

KLIK za raspoloživost knjige

Odmor / T. M. Logan

Na poziv prijateljice Rowan, Kate s obitelji i dvije prijateljice dolazi na otmjeno imanje u Provansi. Trebalo je to biti savršeno ljetovanje četiri najbolje prijateljice s obiteljima no dolaskom na imanje Kate pronalazi skrivene poruke na suprugovom mobitelu. Sumnja pada na jednu od triju prijateljica. Koliko je Kate odlučna u otkrivanju istine, toliko je netko u vili spreman na sve kako bi tajna ostala skrivena.

KLIK za raspoloživost knjige

Duboka voda / Patricia Highsmith

Melinda Van Allen prekrasna je, privlačna ali i tvrdoglava mlada žena. Na nesreću Vica Van Allena ona mu je supruga. Premda je u njihovu braku ostalo još nešto malo ljubavi i ljubomore, Melinda ni ne pokušava skrivati svoje avanture s naočitim i uspješnim muškarcima. No kad jedan od njezinih ljubavnika bude ubijen Melinda će odmah optužiti svoga supruga. A onda će mjestom krenuti i glasine, zbilja i izmišljotine će se pomiješati i dovesti Vica do ludila. Bit će samo pitanje dana kad će Vic doista zakrvaviti ruke. (mozaik-knjiga.hr)

KLIK za raspoloživost knjige

Sanatorij / Sarah Pearse

Nekadašnji sanatorij za oboljele od tuberkuloze smješten visoko u švicarskim Alpama preuređen je u hotel, za što su bila angažirana dvojica arhitekata: Daniel Lemaitre i Lucas Caron. Prvi od njih je misteriozno nestao prije početka renovacije. Koju godinu kasnije, detektivka Elin Warner dolazi u luksuzni hotel proslaviti zaruke svoga brata Isaaca. No, ništa neće ići prema planu: zaručnica će nestati, dogodit će se bizarno ubojstvo, a snježna mećava će onemogućiti dolazak policije i Elin će se morati prihvatiti istrage…

KLIK za raspoloživost knjige

Popis uzvanika / Lucy Foley

Julia Keegan, ambiciozna urednica internetskog časopisa The Download, i Will Slater, televizijska zvijezda serije Preživjeti noć, odlučili su vjenčati se na udaljenom otoku ispred irske obale. Julia se potrudila da svaka pojedinost bude savršena, a predivni, šarmantni Will predmet je divljenja gotovo svih uzvanika. Stari mladoženjini školski prijatelji, labilna mladenkina sestra, hladnokrvna planerica vjenčanja, mladenkin najbolji prijatelj i njegova supruga, a zatim i ostali gosti okupljaju se kako bi proslavili njihovu ljubav i buduću sreću, no usprkos ogromnom trudu uloženom da sve bude besprijekorno, opasne tajne i davno počinjeni prijestupi ovu će veselu prigodu pretvoriti u tragediju.

KLIK za raspoloživost knjige

Šifra / Isabella Maldonado

Prvi dio kriminalističkog serijala o detektivki Nini Guerreri. Imala je traumatično djetinjstvo, a sa šesnaest godina je oteta i silovana, ali je uspjela pobjeći, ustati iz pepela i postati specijalna agentica FBI-ja. Godinama nakon tog teškog iskustva, njezin zlostavljač ponovo stupa na scenu i želeći se domoći Nine počinje ubijati. Nina Guerrera i njezini suradnici upuštaju se u opasnu igru mačke i miša s brutalnim serijskim ubojicom čiji je nadimak Šifra.

KLIK za raspoloživost knjige

Obitelj s gornjeg kata / Lisa Jewell

Dvadesetpetogodišnja Libby Jones je dobila pismo u kojem je obaviještena kako je naslijedila luksuznu kuću svojih bioloških roditelja u elitnoj ulici u Chelseaju. U Libbynu životu sada će se sve promijeniti: saznat će tko su bili njezini roditelji i postat će milijunašica. Nadalje, otkrit će i neke stvari za koje bi više voljela da su ostale zakopane u prošlosti. Naime, prije dvadeset pet godina u kuću njezinih roditelja došla je policija nakon što je netko prijavio da se čuje dječji plač. Policija je u kući pronašla živu i zdravu desetomjesečnu bebu i tri trupla odjevena u crno, dok je četvero djece prijavljeno na toj adresi nestalo…

KLIK za raspoloživost knjige

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom / Richard Osman

Klub istražitelja ubojstava sastaje se svakog četvrtka u Sobi za slagalice u umirovljeničkom naselju Coopers Chase. Ima četiri člana starije životne dobi, a osnovale su ga Elizabeth i bivša članica Kluba Penny, dugogodišnja istražiteljica u kentskoj policiji koja je na sastanke donosila dosjee neriješenih slučajeva kako bi ih zajedno proučavale. Kasnije su im se priključili umirovljeni psihijatar Ibrahim, bivši novinar Ron i naposljetku bivša medicinska sestra Joyce. Kad se u njihovu idiličnom mjestu dogodi ubojstvo, Klub će iskustvo stečeno na druženjima četvrtkom nastojati primijeniti na aktualnom slučaju i dočepati se počinitelja zločina.

KLIK za raspoloživost knjige

Kraljevstvo / Jo Nesbo

Traumatični događaj iz djetinjstva sa psom, koji je između dvojice braće – Carla i Raya te njihova oca stvorio tajni muški savez, Ray će ponovno prizvati u sjećanje onoga dana kada se Carl nakon nekoliko godina vrati kući. Naime, poslije iznenadne smrti roditelja, Ray je ostao živjeti mirnim životom mehaničara u svom rodnom mjestu, a Carl je otputovao u potrazi za srećom. Vrativši se sa suprugom Shannon, poduzetnom arhitekticom, njih dvoje imaju u planu veliki poslovni “zalogaj” – izgradnju spa hotela na obiteljskom zemljištu. Iznenadni događaji koji će uslijediti suočit će Raya i Carla s davno zakopanim mračnim obiteljskim tajnama. Smrti će se nizati, a Ray, potpuno izbačen iz kolotečine, morat će donijeti jednu fatalnu odluku… Još jedan triler iz pera ovog skandinavskog majstora.

KLIK za raspoloživost knjige

Publicstika:

Podrijetlo : kako je povijest Zemlje stvarala povijest čovjeka / Lewis Dartnell

U ovoj se knjizi ljudska povijest istražuje u iznimno produljenom i proširenom kontekstu. Povezujući spoznaje geologije, geografije, antropologije, fizike, kemije, biologije, astronomije i povijesti, autor nam otkriva kako su pojedina specifična obilježja našeg planeta (primjerice, tektonske promjene, počeci i završeci ledenih doba, geografska obilježja nastanjenog prostora, cirkulacijski sustavi atmosfere i oceana, prisutnost različitih metala i fosilnih goriva u Zemljinoj kori…) utjecala na evolucijski i kulturni razvoj naše vrste. Iznenadit ćemo se tako kad otkrijemo kako modeli glasovanja u Britaniji zapravo odražavaju lokaciju geoloških depozita iz razdoblja karbona prije 320 milijuna godina.

KLIK za raspoloživost knjige

Astrofizika za ljude u žurbi / Neil deGrasse Tyson

Popularno-znanstvena knjiga u kojoj autor na jednostavan, ponekad duhovit način nudi osnovne spoznaje o svim glavnim idejama i otkrićima vezanim za suvremeno razumijevanje svemira, između ostaloga i o trenutačno uzbudljivim i kontroverznim otkrićima i spekulacijama o tamnoj tvari i tamnoj energiji. Kako se čini, tvar koju smo naučili voljeti u svemiru – tvar od koje su načinjene zvijezde, planeti i život – samo je glazura na kozmičkoj torti, skromna plutača u golemu kozmičkom oceanu nečega što uopće ne možemo vidjeti.

KLIK za raspoloživost knjige

Moji sretni kolači : jednostavne i zdrave slastice za svaku prigodu

Osnivačica bloga „Delicious and Healthy by Maya“ i autorica knjige „Moja sretna hrana“ u ovoj novoj knjizi donosi veganske verzije klasičnih recepata za slastice. Čitatelju nudi jednostavne i jasne upute i recepte s prirodnim sastojcima kojima se mogu dobiti slastice ugodne za oko, a još ugodnije za nepce. Namijenjena je kako za vegane, tako i za sve one koji traže zdravije recepte omiljenih slastica. Uz recepte i upute, u kuharici se nalaze i autoričine fotografije svih slastica.

KLIK za raspoloživost knjige

Povijest svijeta u šest čaša / Tom Standage

Autor, novinski urednik, priču o čovječanstvu, od kamenog doba do 21. stoljeća, pripovijeda kroz povijest piva, vina, žestokih pića, kave, čaja i Coca Cole. Svako od tih pića bilo je pokretač kulturnog napretka a kroz njihov nastanak i uporabu moguće je objasniti složenu interakciju različitih civilizacija.

KLIK za raspoloživost knjige

Ljubav oko svijeta / [autor fotografija i teksta] Davor Rostuhar

Knjiga hrvatskog putopisca, fotografa i pustolova Davora Rostuhara nastala je kao suvenir medenog mjeseca autora i njegove supruge Anđele. Naime, novovjenčani je par odlučio godinu dana putovati oko svijeta i istraživati ljubav, njezine oblike, njezine specifičnosti, njezine stereotipe. Obišli su šest kontinenata i tridesetak država, razgovarali s najrazličitijim pripadnicima kako plemena, tako i urbanih građana, ali i znanstvenicima, a sve zbog samo jednog razloga – otkriti što ljubav uistinu jest.

KLIK za raspoloživost knjige

Sokrat-express : što nas mrtvi filozofi mogu naučiti o životu / Eric Weiner

Uživajući u meditativnoj vožnji vlakom, autor posuđuje misli četrnaestorice filozofa učeći od njih kako se nositi s raznim segmentima života: kako ustati iz kreveta, kako propitivati, kako hodati, vidjeti, slušati, kako uživati, kako obraćati pažnju, boriti se, kako biti ljubazan, cijeniti male stvari, kako ne žaliti ni za čime, kako rješavati probleme, kako starjeti i kako umirati. Njegovi učitelji su Marko Aurelije, Sokrat, Rousseau, Thoreau, Schopenhauer, Epikur, Simone Weil, Gandhi, Konfucije, Sei Shonagon, Nietzsche, Epiktet, Simone de Beauvoir i Montaigne.

KLIK za raspoloživost knjige

Hrabrost je poziv : sreća prati hrabre / Ryan Holiday

Sreća prati hrabre. Svi su veliki vođe u povijesti to znali i bili uspješni jer su se usudili riskirati. Ali danas su mnogi od nas paralizirani strahom. Oslanjajući se na drevnu stoičku mudrost i primjere iz povijesti i diljem svijeta, Ryan Holiday pokazuje zašto je hrabrost toliko važna i kako je njegovati u vlastitim životima. Hrabrost nije samo tjelesna smionost, već i kad činite ispravnu stvar i zalažete se za ono u što vjerujete; ona je kreativnost, velikodušnost i ustrajnost. I ona je jedini način da živite izvanredno, ispunjeno i učinkovito. Sve u životu počinje hrabrošću. Ova će vas knjiga ispuniti hrabrošću da krenete. (hocuknjigu.hr)

KLIK za raspoloživost knjige

Domaće:

Do kraja svijeta i natrag / Riana Petanjek

Riana čitatelje vodi na putovanje po Južnoj Americi, a na stranicama ove knjige otkrit ćete kako žive ljudi na „kraju svijeta“, zašto je hidroelektrana Itaipu bolja od Disneylanda, koji je grad „južnoamerički New York“, kada je najbolje posjetiti najveću svjetsku slanu pustinju i još mnogo, mnogo više… (ljevak.hr)

KLIK za raspoloživost knjige

Iz dnevnika istraživača / Goran Šafarek

Pridružite se kroz 272 stranice istraživanjima i avanturama Gorana Šafareka kroz tropska područja Azije, Afrike i Latinske Amerike u putopisnoj knjizi koja uz fantastične opise ovih divljih krajeva donosi i atraktivne fotografije. (safarek.com)

KLIK za raspoloživost knjige

Ubojstvo na Mrežnici : cosy crime / Anđelka Kliment

Napeti krimić koji do zadnjih stranica ne otkriva ubojicu autoričin je roman prvijenac u kojem predstavlja novi detektivski par na našoj literarnoj sceni – to su inspektor Borna Herman, iskusni, alergični, pomalo razočarani, ali uporni i dosjetljivi inspektor zagrebačke policije i forenzičarka Irma Steeg, umirovljena psihologinja i sociologinja sa stažem i ugledom u londonskoj policiji. Inspektor Herman i Irma Steeg surađivali su u Londonu, a kada se Irma stjecajem okolnosti zatekne na mjestu ubojstva, Herman je uključuje u istragu. Radi se o romanu žanra cosy crime ili elegantni krimić bez otvorenog nasilja u kojem detektivi otkrivaju ubojicu oslanjajući se na predosjećaj i upoznavanje psihološkog profila sugovornika.

KLIK za raspoloživost knjige

Zemlja bez sutona / Marija Andrijašević

Prvi roman nagrađivane pjesnikinje tematizira posjet biologinje Glorije Suton ocu. Povratak u zavičaj pretvara se u korjenito propitivanje obiteljskih odnosa, pokušaj (re)konstruiranja vlastitoga identiteta i bolno suočavanje s nikad razriješenim dvojbama, traumama i prešućenim istinama kojima je bilo obilježeno djetinjstvo i odrastanje glavne junakinje. Na kraju knjige nalazi se rječnik manje poznatih riječi govora Dalmatinske zagore.

KLIK za raspoloživost knjige

Rujanska kupačica : priče / Mirjana Dugandžij

Zbirka jedanaest novih priča donosi ponekad do srži ogoljene isječke životnih stvarnosti likova čiji međusobni odnosi variraju od ljubavi do rezignacije i neprijateljstva u nizu intenzivno doživljenih trenutaka.

KLIK za raspoloživost knjige

Ljekovito blato / Pavao Pavličić

Odlazak u Erdutske toplice, kamo je napokon pristao otići sa suprugom, Ivi Remetinu uza sve očekivane zdravstvene dobrobiti, ne miriše privlačno jer se, ne priznajući ni samome sebi, ustvari boji dosade koja će ga sigurno moriti u ta dva planirana tjedna. No, probudivši se jednog jutra iz neugodna sna, u bazenu ispod prozora opazi mrlju koja baš jako podsjeća na ljudsko tijelo. Svakako mora provjeriti… Tako počinje najnoviji slučaj u koji se urednik crne kronike spontano, po navici, uključuje svom svojom istražiteljskom intuicijom, oslonjen ovaj put na osječkog policijskog inspektora, jer su njegovi uobičajeni surješavači kriminalističkih zavrzlama, inspektor Šoštar i kolega novinar Luka, ostali u Zagrebu.

KLIK za raspoloživost knjige

Djeca slijepoga kovača / Miro Morović

Policijske istražitelje Andrewa Framea i Sophiju Alley u rano jutro izvući će samoubojstvo Nancy Kowalski, djevojke koja se bacila s 13. kata. Ona je kći poznatog političara, u stanu nije pronađeno ništa sumnjivo osim ceduljice s pet nepoznatih imena. S druge strane, Andrewov šef John D’Angello hitno ga poziva kako bi mu prepustio slučaj osoba koje nestaju na posve tajanstven način, bez ikakvih tragova. Zubar Fred Winston bio je prvi, Lucia Vale, medicinska sestra druga nestala, potom John Lennart, student medicine, treći. Zatim će uslijediti nestanci osoba s ceduljice umrle djevojke. Andrew Frame upušta se u rješavanje ovog kompliciranog slučaja ne sluteći da će se naći ulovljen u mrežu vlastite prošlosti… Roman prvijenac ovog suvremenog hrvatskog pisca.

KLIK za raspoloživost knjige

Moja dota / Nora Verde

Glavna junakinja ovoga romana i pripovjedačica osamljena je i neprilagođena djevojčica koja ljetne praznike provodi kod bake u Veloj Luci na otoku Korčuli. Djevojčica uživa u slobodi kretanja, prirodi i društvu svoje ‘babe’, arhetipske mediteranske žene. Njezina je svakodnevica u dnevnim ritualima, poslovima oko kuće i vrta, povremenim sjećanjima na minula doba te zrncima životnih mudrosti ispričanih u karakterističnom ‘velaluškom’ dijalektu. No, iz svakog njezina postupka otkriva se neizmjerna ljubav i razumijevanje naspram unuke, djevojčice koja se ne uklapa u zadane rodne i društvene uloge. Idilu narušava povremena prisutnost barbe Kuzme, njezina ujaka, agresivnog i krutog čovjeka patrijahalnih svjetonazora. Djevojčica se bori protiv njegova nasilnog nametanja ‘muškog’ i ‘očinskog’ autoriteta, a kako odrasta, njezin bunt poprima različite oblike. I ona se mijenja, razvija i doživljava različita iskustva, što će oblikovati njezinu osobnost i stavove, ali i neizbježno utjecati na odnos s bakom. No, bez obzira na to, sjećanja na korčulanska ljeta djetinjstva ostaju s njom baš poput ‘dote’ – miraza što ga trajno i nesvjesno nosimo sa sobom kroz životno putovanje.

KLIK za raspoloživost knjige

Bonus za kraj:

Propuh, papuče & punica : vodič za preživljavanje u Hrvatskoj / Cody McClain Brown

Drugo izdanje knjige u kojoj autor, “hrvatski zet”, Amerikanac u Zagrebu, profesor na Fakultetu političkih znanosti, piše o kulturološkim razlikama između Amerike i Hrvatske, o svojoj punici, Splitu, susjedima, darivanju, hulahopkama, partibrejkerima, ispijanju kave u kafićima, o Zagrebu, o tome kako se u Hrvatskoj odgajaju bebe, o stambenoj skučenosti, prijateljstvu, čekanjima u redovima, zabavama, svakodnevici te o ključnim pojmovima ove knjige – propuhu i papučama.

KLIK za raspoloživost knjige


Sportski dan naših najmlađih učenika