Prijava

Vaša prijava

Ljetne preporuke Dječjeg odjela


Ne znate što čitati ovog ljeta u debelom hladu, kod kuće ili na plaži? Za neodlučne čitatelje knjižničarke Dječjeg odjela predstavljaju ideje ljetnih naslova. U nastavku vam donosimo izbor slikovnica, edukativnih knjiga i romana različitih žanrova.

Uživajte u čitanju!

Preporuke za djecu i najmlađe članove:

Kornjačica i more // Becky Davies, Jennie Poh

Kornjačica voli ocean svim svojim srcem. Već godinama ona ponavlja svoje veličanstveno putovanje svijetom sve do krasnih koraljnih grebena. No jednog dana primijeti da se ocean promijenio. Je li moguće da je Kornjačino putovanje zauvijek završeno?

Putuj s jednom malom kornjačom u ovoj priči koja istražuje borbu za život u moru dok plastika i zagađenje prijete njegovim stanovnicima.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Peppa i George uče plivati // Bareta, Karla [urednica ]

Peppu i njenog brata roditelji su odveli na bazen kako bi ih naučili plivati.  George će prvi put ući u vodu, a Peppa već pomalo zna plivati. Kako će se praščići snaći u vodi? Slikovnica koja opisuje roditeljsku brižnost namijenjena je djeci vrtićke dobi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Olujni kit // Benji Davies

Ovo je priča o usamljenu dječaku, kitu koji se nasukao na plaži i prijateljstvu koje će zauvijek promijeniti njihove živote.

Ovu nježnu slikovnicu koja će vam ugrijati srca napisao je i ilustrirao Benji Davis, jedan od najdarovitijih autora za djecu.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Riba duginih boja i čudovišta iz morske špilje // Marcus Pfister

Riba duginih boja pobijedila je strah.

Ribica Srebrica s blistavim ljuskama, junakinja nagrađivane i svjetski poznate slikovnice „Riba duginih boja“, ponovno se našla u novoj pustolovini. Ovaj put, kako bi došla do crvenih algi i pomogla bolesnoj Grboribi, dobrovoljno se javila da otpliva do vražje špilje – najopasnijeg mjesta u cijelom oceanu. Unatoč upozorenjima drugih riba o morskim čudovištima koja vrebaju u toj špilji, Srebrica i mala plava riba suočavaju se sa strahom i kreću u opasnu potragu. Na kraju otkrivaju da se strah može nadvladati i da često postoje jednostavna, nimalo zastrašujuća objašnjenja za nešto što nam se činilo kao velika opasnost.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Baubauk  // Benas Bėrantas, Vilija Kvieskaitė

Ovo je već druga zajednička slikovnica mladih autora –pisca Benasa Bėrantasa i ilustratorice Vilije Kvieskaitė,u kojoj najbolji prijatelji vjeverić i vranić upadaju u nove pustolovine.

Ovaj put, kad su se zaigrali do kasne noći, nestaje im lopta. Možda ju je ugrabio bauk? Ikako sad prevladati strah od bauka – strašnog straha?

Zgodno ilustrirana priča neće samo razveseliti i potaknuti na stvaranje novih riječi, već će cijeloj obitelji pružiti priliku za razgovor o strahu – pa čak i najhrabriji žitelji guste šume nečeg se boje.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Winnie pod morem // Valerie Thomas, Korky Paul

Winnie voli ronjenje ispod oceanskih valova… Wilburu se to ne dopada baš previše. Zbog toga Winnie odluči da sebe i svog crnog mačka pretvori u stvorenja koja rone ispod površine. Ali, kada Winnien čarobni štapić nestane, postavlja se pitanje može li ponovo doći do njega i pronaći siguran put da vidi čudesa duboko ispod mora?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

 Pip i Popi – Dan na plaži // Axel Scheffler

Pip je na plaži upoznao novog prijatelja, a Popi se osjeća napušteno i tužno jer se ne može uklopiti u njihove igre. Oh, joj!

Ipak, na putu do štanda sa sladoledom mala družina doživljava veliko iznenađenje koje ih poveže i potakne na pravo prijateljstvo.

Zabavna priča o sklapanju prvih prijateljstava i zajedničkom druženju.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Plašljiva vjeverica na plaži // Mélanie Watt

NIKAD ne idem na plažu. Ondje je uvijek gužva. Mogu me okružiti jata galebova, meduze ili čopori morskih čudovišta! Umjesto toga, izgradila sam vlastitu sigurnu plažu. Zvuči savršeno? Baš i ne. Nešto nedostaje.

Rješenje: otiđi na PRAVU plažu, pronađi predmet koji nedostaje i vrati se kući. No pojavili su se problemi. Na obali mora iznenada je nastala gužva.

Upomoć! Hoću li preživjeti ove nedaće? Hoću li svoje strahove zakopati u pijesak? Hoću li pronaći skriveno blago zabave i veselja?

PROČITAJTE MOJU LUCKASTU PUSTOLOVINU I OTKRIJTE…

*Oprez: Ova priča nije prikladna za gusare.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Marino // Manuela Vladić-Maštruko

Marino je priča o životu jednog brodića koju nam slikama i tekstom priča akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko. U ovoj slikovnici umjetnica ponovno sanja i voli more te uči i druge, velike i male, kako ga poznavati i voljeti.

Marino, izgrađen po uzoru na stari hrvatski brod gajetu, poput živog bića priča nam o svojem životu od rođenja do zrelosti. Kao i u našem životu, ti su doživljaji ponekad na rubu sna i jave, a ponekad su čvrsto ukorijenjeni u stvarnost: Marinovi doživljaji oluje, brodoloma, obnove i ponovnog porinuća smjenjuju se sa slikama vedrih vjetrovitih dana, spokojnih sutona i zvjezdanih noći na mirnom moru.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Mica Lađarica // Nada Horvat

Mica Lađarica, jedna od osobitih mica spisateljice Nade Horvat, malo se zaigra, pa krene na plovidbu morem. Na svoj mačji način nosi se sa snažnim vjetrovima, s velikim valovima, sa stjenovitim otokom i s rupom na svome plovilu.

Igrajući se s morem spretno nas vraća u sigurnu luku. U tome joj pomažu prijatelji galebovi, pa svi zajedno možemo slušati priču o Micinoj morskoj pustolovini. Svojim slikama u ovoj slikovnici znameniti Vjekoslav Vojo Radoičić uspio je postići težnju pravoga majstora – ne slikati za djecu, nego slikati kao dijete.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Panika u kući pod morem // Željka Horvat-Vukelja

Mali morski rak Miho Račić živi sa svojom obitelji u lijepoj kući ispod mora. No Mihina obitelj zbog dolaska oseke svako malo mora se sklanjati u svoju kuću za spašavanje. Zato uvijek, čak i u snu, svi moraju biti pripravni na bijeg od kuće.

Panika u kući pod morem spaja maštu i poduku, fikciju i pedagogiju, priču i pouku uz glazbenu preporuku.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Tri prijatelja u čamcu // Nicholas Oldland

Medo koji voli grliti dobio je prijatelje – sob i dabar idu s medom na pravu ludu pustolovinu u čamcu! Šarmantna i razigrana priča govori o tri prijatelja koji se vole, ali se ponekad i porječkaju. Medo, sob i dabar jednog su dana odlučili krenuti na izlet kanuom, ali nikako da se slože tko će kormilariti, pa tko će na kojoj strani veslati, pa kako će prijeći dabrovu branu i tako svađa po svađa – našli su se u divljim brzacima i nasukani na stijenu nasred rijeke. Prijateljstvo se našlo na kušnji – kako će se dogovoriti koji je najbolji plan za spas?

Kako održati prijateljstvo i surađivati tako da svi budu zadovoljni saznajte u ovoj zabavnoj knjizi o tri prijatelja koje ćete odmah zavoljeti. Naravno – sa sretnim krajem!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Baltazar mora spasiti more // Silvija Šesto, Davor Šunk

Profesor Baltazar je spasio more. Opet je najljepše na svijetu. No nema odmora. Stigao je brzoglas!

Koko se vratio kući i profesor juri vidjeti dragog prijatelja. Silvija će vam ispričati kakav je to sretan susret starih prijatelja bio, a Niko će vam ga dočarati slikom.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Viktor se zabavlja na ljetnim praznicima // Izdavač A&G

Otvori prozorčiće (vježba grafomotorike) i otkrit ćeš brojna iznenađenja. Slikovnica za najmlađe s bogatim ilustracijama Jana Ivensa.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pričaonica za pet – Mali roza razgovori // Gemma Barder

Svaka od ovih pet kratkih i zabavnih priča sadrži zanimljivu poruku.

Saznajte kako se princeza Amelija naučila lijepo ponašati, što je izradila vrijedna šumska vila i je li moguće postati morska sirena.

Mali roza razgovori razveselit će mališane željne lijepe priče!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Mumin na jedrenju // Riina Kaarla, Sami Kaarla

Mumin je pronašao tatin stari brodski kompas, a to može značiti samo jedno! Cijela obitelj odlazi na jedrenje! No što ih čeka kad kompas nestane, a vjetar puše sve snažnije?

Slikovnica-skrivalica u svakoj sceni sadrži preklope i prozorčiće koje treba podići i otkriti nešto zabavno neočekivano što se skriva ispod.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Bila jednom jedna troglava ribica // Biljana Čučak

Poslije potopa, na starom brodu žive ribar i njegova žena. More je progutalo kopno, gradovi su potonuli, a ribe gotovo nestale pa ribar i žena jedva preživljavaju.

Jednoga dana ribar ulovi troglavu zlatnu ribicu. Žena ga natjera iskoristiti sve tri želje bez razmišljanja. Ponovno čovjek dokazuje dokle seže ljudska pohlepa i kako se olako zaboravljaju prave životne vrijednosti.

Zlatna ribica razočarana u ljude odluči da više nikada nijednom čovjeku neće ispuniti nijednu želju. Kako ta odluka mijenja život ženi i njenom ribaru otkrijte u ovoj slikovnici.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Ana i Filip istražuju… Na moru // Simeon Marinković, Dušan Pavlić

Serija slikovnica Ana i Filip istražuju namijenjena je najmlađim čitateljima. Ana i Filip – radoznali junaci ovih knjiga – žele upoznati svijet koji ih okružuje. Kreću u uzbudljivo istraživanje zanimljivih mjesta: šuma, rijeka, mora, sela i gradova…

Pridružite nam se u toj pustolovini: prelistajte knjigu i otkrijte što se krije iza preklopljenih stranica. Pred vama će se otvoriti sasvim novi svijet i obogatiti vas novim znanjima o prirodi, životinjama i biljkama. Druženje s malim radoznalcima Anom i Filipom – junacima ovih slikovnica – probudit će istraživački duh u vama, našim malim čitateljima. Krenimo zajedno u tajanstvenu pustolovinu!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Mauro – plavetni kit // Manuela Vladić-Maštruko

Kako se rađaju i žive plavetni kitovi, najveća bića koja su ikada živjela na našem planetu? Jesu li oni ribe ili sisavci? Kako i čime se hrane i zašto putuju velikim plavim prostranstvima? Tko su njihovi neprijatelji, a tko prijatelji? Kako plavetni kitovi dobivaju imena? Na sva ova pitanja odgovorit će vam maleni plavetni kit Mauro, a saznat ćete i kako je u prvoj pustolovini svojega života dobio ime!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

San o moru // Manuela Vladić-Maštruko

Bajkovita priča i razigrane, koloristički snažne ilustracije ove akademske slikarice vode nas u ovoj knjizi u čudesne svjetove mora.

Kroz sanjarenje i stvaralačko maštanje doživjet ćete ugođaj dana i noći, boje jutra i sutona, plimu i oseku, plovidbu čamaca, jedrilica i brodova…

Ribareći na sviću, glavni junak ove priče, stari morski vuk, upoznat će vas s vrstama riba i ribica u našem Jadranskom moru te s raznovrsnim morskim biljem i životinjama.

Iznad svega, ova će knjiga s vama podijeliti osjećaj beskrajne slobode i ljepote koji nam daruje MORE.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Preporuke ljetnog štiva za mlade:

Maša i ljeto // Sanja Pilić

Završila je školska godina i pred Mašom je skoro tri mjeseca uživanja. Ove će godine krenuti na more bez roditelja, samo s bratom, u posjet baki i djedu u Rovinj… koga će tamo upoznati, s kim će se družiti i kako će se provesti pročitajte u ovoj knjizi.

  • Priča pogodna za početnike u čitanju.
  • Lako čitljiva slova.
  • Ilustracije u boji.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Nezaboravno ljeto dobre curice Jakice // Irena Plejić Premec

Ponovno pratimo dogodovštine djevojčice Jakice i njezinih nerazdvojnih prijateljica Zlatice i Maje, ali četiri godine poslije, ljeto prije prelaska u peti razred. Vremenski odmak od prve knjige diktira i nove dječje interese. Riječ je o dogodovštinama koje će zabaviti i djecu i odrasle, nasmijati ih katkada do suza, ali i potaknuti da razmisle o nekim svojim stavovima i postupcima.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Trn ljetne ljubavi // Želimir Hercigonja

Glavni junak ovoga romana – Borna, tijekom ljetnih praznika koje je proveo kod rodbine u starom slavonskom selu Podgoraču, najbolje je spoznao što znači voljeti iznimnu djevojčicu…i zbog nje „izgubiti“ glavu. A ljubavi su uvijek hirovite i nepredvidive…

Uz to, tu je i njegova pametna i lijepa sestrična Vedrana koja, baš kao i on, traži svoj zalogaj osnovnoškolske ljubavne sreće u doba kad dozrijevaju suncokreti što su svoje opojno žutilo rasprostrli nepreglednim rodnim poljima.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Kobno ljeto // R.L.Stine

Godinu dana nakon što su se upoznale, Marla poziva svoje prijateljice da provedu nekoliko ludih ljetnih dana u njezinoj kući na plaži. Claudia, Joy i Sophie oduševljeno prihvaćaju poziv imajući na umu samo kupanje, sunčanje i naravno, lude provode.

Premda je kuća i ljepša nego što su očekivale, a Marla izvrsna domaćica, nezgode su im stalno za petama. A nakon što sunčanje završi strašnim opeklinama a kupanje gotovo utapanjem, djevojke će shvatiti da “nesreće” nisu slučajne i da bi njihovo ludo ljeto moglo postati kobno.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Kraj ljeta // Jean-Paul Nozière

Roman Kraj ljeta govori o odrastanju troje četrnaestgodišnjaka, dva dečka i jedne djevojke, čiji su odnosi između prijateljstva i ljubavi. Oni svake godine zajedno provode zadnji tjedan praznika na obali rijeke i tvore svojevrsno indijansko pleme: spaja ih zakletva da će se kanuom otisnuti u pustolovinu. Kada se zamisao napokon ostvari, pokazuje se opasnijom od predviđanja. Uz to, na kraju ljeta čekaju ih i neugodna iznenađenja u onom drugom, odraslom svijetu…

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Začarano ljeto // Dunja Kalilić

Roman Začarano ljeto uzbudljiva je i zanimljiva priča o ljetnim avanturama, misterioznim događanjima i čudnovatim doživljajima u kojoj trinaestogodišnji Maki i njegovi prijatelji: Vale, Tventi, Linda, Anabella i mala Sanda otkrivaju tajnu Uklete kuće i Pustog otoka, pronalaze „čudaka“ Zumu i Višticinu valu te se svojom hrabrošću, dobrotom i plemenitošću bore protiv laži, sebičnosti i svakog drugog zla.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Morski dnevnik Pauline P. // Sanja Polak

Još jedan u nizu dnevničkih zapisa desetogodišnje djevojčice Pauline koji čitatelje ovog puta odvodi na more, u školu u prirodi. Umjesto uobičajenih morskih aktivnosti, plivanja i ronjenja, djeca će uz smijeh i pokoju suzu osim školskog gradiva, pod budnim okom svojih učitelja, savladati i puno praktičnih životnih vještina, što će pridonijeti jačanju njihove odgovornosti i samopouzdanja. Ovaj roman o odrastanju namijenjen je čitateljima mlađe školske dobi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Kapetan Mačak Dugobrki i njegov sin Mačak Mali: jadranske pustolovine neobične družine // Krsto Skazlić

Tihana i djed često šeću rivom, a ona uvijek postavlja pitanja. Na njeno pitanje “Čija je ovo kuća?” djed izmisli zabavnu priču o kapetanu Mačku Dugobrkom – siromašnom mačku koji odlazi na brod trbuhom za kruhom. Ovom knjigom autor se nadovezuje na proznu tradiciju hrvatske dječje književnosti. Priča je nadahnuta čudesnom ljepotom našega mora i dijalekata te u sebi nosi poruku očuvanja prirode koja nas okružuje.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Tajna smaragdnoga otoka // Geronimo Stilton

Geronimo Stilton zapravo je jedan miš: autor, pripovjedač i glavni junak knjiga o pustolovinama koje se sve odigravaju u Mišićgradu, prijestolnici otoka Mišurije. Također, voditelj je dnevnog lista, te je autor brojnih bestselera. Sve su pustolovine humoristične, objedinjene pod naslovom Priče za smijanje.

U želji da se domognu blaga (smaragdnog oka) skrivenog na otoku, Geronimo, sestra Tea, rođak Trappola i nećak Benjamin upute se barkom u potragu. Što će sve doživjeti da bi na kraju došli do cilja? Najveće iznenađenje očekuje ih na kraju potrage – što je, ustvari, smaragdno oko?! Blago jest, ali kakvo blago?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Izadora Moon na ljetovanju // Harriet Muncaster

Mama joj je vila, tata vampir, a ona je i jedno i drugo. Stoga, kad svi pođu ne ljetovanje u kamp pokraj mora, moglo bi se dogoditi ponešto ne sasvim uobičajeno…

Od pečenja sljezovih kolačića na logorskoj vatri do novog prijateljstva s morskom sirenom – u Izadorinoj blizini događa se mnogo toga posebnog!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Ljeto za pamćenje // Miro Gavran

Duhovit i zabavan roman koji započinje odlukom dječaka Luke da napiše roman o svojoj obitelji. Djed ga je molio da njega izuzme jer nije želio da se otkrije što on misli o susjedima, prijateljima, rođacima. Ni mami se ideja nije svidjela jer je smatrala da nisu obitelj koja bi mogla podnijeti umjetnika. I tatina primjedba ga je zaboljela…

Poslije djedove četrdeset pete obljetnice mature, roman se počeo sam od sebe ispisivati. Nizali su se događaji u kojima je djed bio glavni lik. Što se to djedu dogodilo? Ljubav! Luki je bila dodijeljena uloga špijuna, no nije dugo izdržao u svojoj ulozi. Nije ni bilo potrebno. I on se zaljubio.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Ludo ljeto // Jure Karakaš

Pustolovni roman za školarce viših razreda o ljetovanju dječaka Ivana. Završio je osmi razred i mama ga je poslala u Liku k baki. U bakinu selu Gradina Ivan je upoznao dječake Joška i Debelog s kojima je istraživao špilje. U jednoj su pronašli kosture i staro oružje, a u drugoj ukradenu robu koju su sakrili lopovi. Na kraju zanimljiva i napeta romana dječaci su pomogli policiji uhvatiti pljačkaše.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Nino otkriva more // Tonći Žanko – Tona

Priča je to pravog zaljubljenika u more, koji nas poziva da upoznamo more, uživamo u njemu i da ga naravno volimo i čuvamo za buduće generacije. Kroz ovu nadasve originalnu priču vodi nas dvoje mladih čija ljubav je usmjerena prema moru i njegovim tajnama.

 Samu priču na marginama prate činjenični podaci o moru, njegovim stanovnicima, obali, gradovima i sl. Tako da osim ekološke, knjiga ima i nenametljivo poučnu ulogu. Knjiga je kombinacija romana i udžbenika s mnogo zanimljivih podataka o moru koje je vrijedno znati. Raspoloživost knjige provjerite OVDJE


Oproštaj od osmaša