Prijava

Vaša prijava

Meni se to dogodilo – uz Međunarodni dan čitanja naglas (prva srijeda u veljači)


Međunarodni dan čitanja naglas u knjižnici OŠ Eugena Kvaternika održan je na inicijativu iz Knjižnice Galženice. Knjižničarka Davorka Facko Vnučec poslala nam je tekst i fotografije o tom događanju.

                “Prvog veljače 2023., na Međunarodni dan čitanja naglas, u knjižnici OŠ Eugena Kvaternika bilo je jako veselo i glasno jer smo naravno čitali naglas. Nekoliko cijelih razrednih odjela provelo je taj dan čitajući priče u knjižnici.

                 Veselo je bilo i u 3.a u kojem smo čitali priču Orianne Lallemand „ Vuk koji nije volio čitati“ i rješavali zadatke vezane uz priču. Ideja za aktivnost „Meni se to dogodilo“, koju smo nakon toga proveli, došla je iz Knjižnice Galženica. Učenici su iz šešira izvlačili pitanja na koja su morali samostalno odgovoriti na svoj papir, a nakon toga su svi koji su željeli imali priliku napisano javno podijeliti s ostalim učenicima, njihovom učiteljicom Maricom i knjižničarkom.

                Na našem zlatnom „stolcu pričalici“ smjenjivali su se učenici i pričali o malim, ali za njih velikim životnim trenucima. U pozitivnom ozračju učenici su se ohrabrili te podijelili svoje velike i male tajne, a ostatak učenika nagradio ih je velikim pljeskom.

                Učenici su svoje dojmove nastavili pisati i na satu Hrvatskog jezika, a ako su taj dan učili o kajkavskom jeziku, neki od njih napisali su na kajkavskom svoj doživljaj. 

Nogomet u stanu

Imao sam četiri godine. Moj brat i ja igrali smo nogomet u stanu. Igrali smo se nakon ručka.

Odjednom nam je susjeda lupala po radijatoru, a moj brat se ukipio od straha. Ja sam otišao pitati mamu što se to čuje. Mama je rekla: „To susjeda lupa po radijatoru!!!“ Otišao sam do mog brata i rekao mu zašto susjeda lupa. Tada smo naučili da se nogomet ne igra u stanu.

Jakov Pavlinić, 3.a

Nezgoda

Imala sam šest godina. Vraćala sam se iz škole. Bila sam kod pješačkog prijelaza. Zakoračila sam gotovo na cestu. Auto je jurio prema meni. Nastavila sam hodati i produžila sam korak. Nisam gledala ni lijevo ni desno. Jureći auto me jedva zaobišao. Možda bi me i zgazio da nisam potrčala. Jako sam se uplašila.

Od tog trenutka zapamtila sam lekciju za cijeli život. Sada uvijek pazim kada prelazim preko ceste.

Lena Štingl, 3.a

Neopreznost

Imal sam pet let. Mati me zamolila da babi odnesem tanjur u prizemlje.

Uzeo sam babin  tanjur i krenuo u prizemlje. Nisem gledel kud hodam i zabil sam se v zaprta vrata.. Tanjur se nije razbil, al je mene boljela glava.

Tad sam navčil da moram gledeti kud idem.”

Pavel Zrinski, 3.a

Nezgoda s romobilom

Imala sam pet godina. Nalazila sam se u svojoj ulici koja nije bila baš jako prometna. Vozila sam romobil i odjednom sam pala. Raskrvarila sam koljeno. Bilo je jako bolno. Plakala sam. Mama mi je stavila zavoj i led na bolno koljeno. Bolovi su polako nestali.

I tako sam na teži način naučila da trebam biti pažljiva pri vožnji romobila.

Dora Juričev, 3.a

Nezgoda

Imao sam sedam godina. Jednog dana sam igrao nogomet s loptom u našoj kući.

Tata je rekao neka to ne radim jer ću nešto razbiti kao jednom prije kada sam razbio bratove legiće. Nisam ga poslušao nego sam napucavao loptu i dalje.

 Odjednom je lopta poletjela prema maminoj vazi. To mi je bila dobra lekcija. Naučio sam da se u kući ne igra nogomet nego vani na igralištu.

Andrej Žordić, 3.a”

______________________________________________________________________________________________________________________________

Odigrajte i vi u svojim zajednicama ovu zanimljivu igru!

IGRA:

Meni se to dogodilo

Ova će vam aktivnost pomoći da s drugima podijelite priče o malim, ali važnim životnim trenucima. Ovu igricu možete igrati u grupi ili upotrijebiti ovu metodu za smišljanje priča koje želite sami napisati.

Materijali:

            – Mali papirići

            – Šešir, kanta ili šalica

            – Bilježnice ili papir za svakog sudionika

            – Olovke ili olovke za svakog sudionika

Upute:

1. Na svakom od malih papirića zapišite jednu od sljedećih uputa:

            Vrijeme kada ste naučili važnu lekciju

            Jedno vrijeme kada ste bili jako uplašeni

            Vrijeme kada ste otkrili nešto novo o sebi ili o svijetu

            Vrijeme kada ste bili nevjerojatno sretni

            Vrijeme kada ste bili nevjerojatno uzbuđeni

Slobodno dodajte bilo koje druge upite koje želite!

2. Stavite sve papiriće u šešir, kantu ili šalicu.

3. Neka svi sudionici sjednu u krug.

4. Izvucite jedan od papirića iz šešira, kante ili šalice i pročitajte grupi što piše.

5. Dopustite svakom sudioniku 5 minuta da samostalno odgovori u svojoj bilježnici ili na papiru na upit.

6. Dovršite 3 kruga ovoga – povucite upit i dopustite sudionicima da samostalno odgovore.

7. Nakon što svaki sudionik odgovori na sva tri upita u svojim bilježnicama, ostavite vremena za dijeljenje. Možete svakom sudioniku dati priliku da podijeli ono što je napisao o bilo kojem od upita ili dopustiti da dobrovoljno dijele sami.

Savjeti:

● Nikada ne prisiljavajte nikoga da podijeli svoje pisanje. Stvaranje ohrabrujućeg i pozitivnog okruženja za ovu aktivnost pomoći će svima da bude ugodnije u dijeljenju, ali ponekad sudionici to jednostavno ne žele. Pazite da ne vršite nepotreban pritisak ni na koga da to učini.

● Možda ćete htjeti osigurati stolac za čitanje ili pozornicu kako bi sudionici podijelili svoje priče. Nakon što svaki sudionik podijeli svoju priču, potaknite druge da plješću, puckaju ili nagrađuju na svoj način!

______________________________________________________________________________________________________________________________

Detalje o Međunarodnom danu čitanja naglas uz printabilne bookmarkere i druge materijale možete naći na ovoj stranici: https://www.litworld.org/worldreadaloudday