Prijava

Vaša prijava

Projekcija filma Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata u Područnoj knjižnici Galženici 9.3.2023. u 18.00 sati!


9. ožujka 2023. godine, s početkom u 18:00 sati, u Područnoj knjižnici Galženici na Trgu Stjepana Radića 5, biti će prikazana projekcija filma Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata : područje grada Zagreba.

Dvanaesti je to po redu film u sklopu projekta „Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine” koji je stvaran pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta: crkva Majke Božje Remetske, kapela Majke Božje anđeoske u Markuševcu, Kraljica Hrvata na Sljemenu, Pohod BDM u Čučerju, Sveta Marija na Dolcu, crkva Sv. Franje Asiškog, Sv. Marko, Sv. Katarina, kapela Majke Božje žalosne, Sv. Ivan Krstitelj, Uznesenje Marijino u Stenjevcu, Sv. Barbara, Kraljica svete krunice, Uznesenje Marijino u Brezovici, Sv. Vinko, Uznesenje Marijino u Resniku, Sveta Mati Slobode, Bezgrješno Srce MarijinoMarija Pomoćnica, katedrala Uznesenja Marijina, svetište Majke Božje od Kamenitih vrata i dr.

U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba,  Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) Posebna pozornost pridata je raritetnim knjigama i rukopisima sačuvanim u Metropolitani, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Muzeju grada Zagreba te deklamaciji starih stihova.

Upoznajemo i sakralnu muzičku baštinu u interpretaciji zagrebačkih glazbenika i crkvenih zborova. Ovaj film sažetog presjeka marijanske baštine Zagreba nastao je nakon potresa u ožujku 2020., a ujedno je poticaj  institucijama i kulturnoj javnosti da se svi zajedno založimo za temeljitu restauraciju oštećenih kulturnih spomenika.

U sklopu projekciji, uvodno izlaganje o filmu održati će voditeljica projekta, scenaristica i redateljica: dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.

 

Veselimo se Vašem dolasku.