Prijava

Vaša prijava

Turopoljski i pokupski doseljenici – posljednji govornici kakavskoga u Rumunjskoj


Poziva Vas na 282. MATIČIN ČETVRTAK 16. ožujka 2023. god. u 19,30 u  Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5,  Velika Gorica  i  na  www.matica-gorica.hr. Predavanje na temu TUROPOLJSKI I POKUPSKI DOSELJENICI – POSLJEDNJI GOVORNICI KAJKAVSKOGA U RUMUNJSKOJ održat će izv. prof. dr. sc. Ivana Olujić, izv. prof. dr. sc. Petar Radosavljević i dr. sc. Sandra Požar, viša znan. sur.

Troje izlagača surađuje na projektu Kajkavci i Šokci u rumunjskom Banatu koji se već treću godinu provodi uz potporu Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta. Rezultate tih istraživanja izložit će u ovom popularnom predavanju.

Ivana Olujić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – Katedra za rumunjski jezik radi gotovo od samoga osnutka. Predaje različite kolegije iz rumunjske književnosti, prevodi  i bavi se istraživanjima rumunjske i hrvatske književnosti, ali i jezika, osobito govora Hrvata u Karaševu u Rumunjskoj. Glavna  je  urednica dvojezičnog rumunjsko-hrvatskog časopisa za kulturu Verso.

Petar Radosavljević izvanredni je profesor na Katedri za rumunjski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Doktorirao je 2010. na temu „Jezik Roma Bajaša na teritoriju Republike Hrvatske“, te objavio znanstvenu monografiju o bajaškom rumunjskom.

Sandra Požar viša je znanstvena suradnica u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Od 2004.god. zaposlena je u Staroslavenskom institutu, gdje je trenutačno voditeljica projekta Hrvatske zaklade za znanost. Primarno se bavi istraživanjem jezika hrvatskoglagoljskih tekstova, ali među znanstvenim interesima su joj i rumunjsko-slavenski jezični kontakti.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, ————————————————————————————————————————————————-