Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan svjesnosti o autizmu


U petak, 31.3.2023. u 11 sati obilježit ćemo Svjetski dan svjesnosti o autizmu druženjem s učenicima iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica i prigodnim puštanjem plavih balona.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Pojam autizam razvio je švicarski psihijatar Eugen Bleuler. Prihvaćajući taj pojam, gotovo istovremeno Leo Kanner i Hans Asperger opisali su autističan poremećaj u djece. U svibnju 2013. objavljen je dijagnostički priručnik DSM V, prema kojemu su svi poremećaji autizma spojeni u jednu krovnu dijagnozu – poremećaji autističnog spektra (ASD – Autism. Spectrum Disorder).

Važno je napomenuti da poremećaji iz spektra autizma nisu bolest, nego razvojni poremećaj/stanje koje traje cijeli život. Radi se o širokom spektru poremećaja, svaka dijagnoza je drugačija i svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe. Upravo zato se koristi riječ spektar jer taj „kišobran“ obuhvaća cijeli spektar. Plava boja simbolizira poremećaje iz spektra autizma, a odabrana je jer se veže uz osjećaj smirenosti i prihvaćanja. Također, predstavlja podsjetnik da je autizam gotovo 5 puta češći među dječacima (1 od 54) nego među djevojčicama (1 od 252).

Način na koji poremećaj iz spektra autizma utječe na čovjekov način komunikacije razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o dobi i intelektualnim sposobnostima. Osobe s autizmom sklone su povlačenju u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost te stoga imaju poteškoća u izražavanju svojih potreba, želja i osjećaja. Sve to dovodi do niza životnih poteškoća, no svi mi možemo značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života. U našoj knjižnici možete pronaći mnoštvo literature na temu autizma – od stručnih medicinskih i pedagoških knjiga koje uz teoriju sadrže različite programe, savjete i vježbe do biografskih inspirativnih priča.

IZVORI:

osmjzagorka-zag.com

stampar.hr/hr/novosti

sz.uniri.hr

theplaceforchildrenwithautism.com