Prijava

Vaša prijava

285. Matičin četvrtak u Područnoj knjižnici Galženici donosi predstavljanje knjige Astrokuharica autorice Vernese Smolčić


Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva Vas na 285. Matičin četvrtak

11. svibnja 2023. god. u 19,30 sati
u Područnoj knjižnici Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica i na www.matica-gorica.hr

na predstavljanje ilustrirane dječje knjige

A S T R O K U H A R I C A

koju  će predstaviti  

prof.dr.sc. Vernesa  Smolčić

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka, te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina vratila se u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije  te izvangalaktičko stvaranje zvijezda.

Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama.

Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu – za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013.

Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te od 2018.vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije, koja je vremenom nastavila rasti.

Redovito drži javna predavanja o astronomiji, a sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu “Psi u svemiru” te je suautorica kuharice za djecu “Astrokuharica” koju je izdala udruga  

„ Kako psi komuniciraju“.

Recepte potpisuje Miljenka Kuhar, ilustracije Vanda Čižmek, a Vernesa je napisala sve tekstove o astronomiji, koji prate svako predstavljeno jelo.

Ova kuharica zamišljena je kao zabavan i poučan uvod u svijet kuhanja i astronomije, za djecu od (okvirno) 6 do 12 godina, ali u samim jelima uživat će ne samo sva djeca bez obzira na dob, nego i većina odraslih. A o svemiru će sasvim sigurno imati što naučiti i jedni i drugi!

Veselimo se Vašoj  posjeti i  posjeti  Vaših prijatelja, kako uživo tako i na našu web stranicu!