Prijava

Vaša prijava

DANI HRVATSKOGA JEZIKA


Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće ove godine posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Potaknuti činjenicom da je hrvatski jezik od 1. srpnja prošle godine postao službeni jezik Europske unije želimo u svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti očuvanja tog temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta: materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Ovom manifestacijom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Mjesecu hrvatskoga jezika održat će nekoliko predstavljanja svojih izdanja. Uoči početka samog Mjeseca hrvatskoga jezika u Požegi će se održati predstavljanje ‘Hrvatskoga pravopisa’ i pretiska ‘Osnove slovnice slavjanske narěčja ilirskoga’ Vjekoslava Babukića, a na Dan materinskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upriličit će se predstavljanje knjige Matea Žagara ‘Uvod u glagoljsku paleografiju 1’. Slijedi predstavljanje ‘Hrvatskoga pravopisa’ 28. veljače u Gimnaziji Tituša Brezovačkoga u Zagrebu te 12. ožujka u Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru.

U suorganizaciji s Maticom hrvatskom 6. i 7. ožujka održat će se znanstveni skup Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić, u povodu 30. obljetnice smrti tog pomalo zaboravljenog velikana hrvatskoga jezika, pravopisca, dijalektologa, leksikografa i prevoditelja.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u tjednu od 10. do 14. ožujka otvara svoja vrata svim posjetiteljima kako bi se pobliže upoznali s djelatnošću i znanstvenim dostignućima naših znanstvenika, a 17. ožujka hrvatskoj će javnosti biti predstavljen novi znanstveno-popularni časopis ‘Hrvatski jezik’ u izdanju Instituta. Riječ je o novome časopisu koji promiče kulturu hrvatske pisane i govorene riječi na način pristupačan široj publici.