Prijava

Vaša prijava

Kosinjska tiskara – promocija knjige


U petak, 03. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati u knjižnici Galženici će se održati promocija knjige dr.sc. Ivana Mancea “Kosinjska tiskara: povijesna, kartografska i informacijska studija”.
Knjiga donosi Presjek kosinjske povijesti, Aktualne teze o mjestu prve tiskare u Hrvata, Informacijsko-povijesno istraživanje teze o kosinjskoj tiskari, Analiza slijepih otisaka u našem prvotisku, Povijesnu kartografiju Kosinja te Završni prijedlog organizacije i rada Kosinjske tiskare.
Kako je došlo do doktorskog istraživanja?
Koje su najnovije spoznaje koje autor iznosi u svojem doktorskom radu?
Je li Kosinj mjesto tiskanja prve hrvatske knjige?
Što je tijekom istraživanja bio najveći izazov jer je Kosinj dugo bio opterećen projektom izgradnje hidrocentrale zbog čega bi trebali biti potopljeni Gornji Kosinj i okolna mjesta?
Gdje nabaviti knjigu i hoće li biti prevedena na engleski jezik i tako biti dostupna u Gutenbergovu muzeju u Mainzu?
Kako je prošlo predstavljanje “Kosinjske tiskare” u Hrvatskom centru i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču?
Je li nakon objavljivanja autorovih knjiga „Kosinj – izvorište hrvatske pisane riječi“( 2013.) i „Vinogradi u Kosinju i ostali tragovi vinogradarstva u Lici “ ( 2019.), povijesnom, kartografskom i informacijskom studijom “Kosinjska tiskara” ( 2023.) znanstveno završena kosinjska tematika?
Je li osim najstarije hrvatske glagoljaške knjige, “Misala po zakonu rimskoga dvora” od 22. veljače 1483. godine na istom lokalitetu otisnut i “Brevijar po zakonu rimskoga dvora” iz 1490. godine (a ne 1491. kako se uvriježeno smatra) što je autorova hipoteza.
Sve to i još puno dragocjenih informacija vezanih uz ovu temu saznat ćemo na promociji knjige, Dobrodošli!