Prijava

Vaša prijava

Predavanje “Jezik kao opće, javno i zajedničko dobro”


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici u suradnji s Gradskom knjižnicom Velika Gorica organizira u četvrtak, 16. svibnja 2024. u 18 sati, predavanje na temu hrvatskoga jezika – Jezik kao opće, javno i zajedničko dobro

Predavanje će održati prof. dr. sc. Marko Alerić, hrvatski jezikoslovac i predstojnik Katedre za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pitanje o hrvatskom jeziku bilo je u žiži interesa protekle godine kada je i donesen, po prvi puta, Zakon o hrvatskom jeziku. No, pitanje o jeziku ostaje uvijek aktualno. Bez jezika kao instrumenta komunikacije gotovo ne bi bilo ni čovjeka, ni ljudskog društva kakvo poznajemo.

Pravo na jezik podrazumijeva pravo svake i uže i šire društvene zajednice na to da svoj komunikacijski sustav oblikuju u skladu sa svojim potrebama, da ga nazivaju svojim imenom, da njime oblikuju i prenose svoj identitet i svoje posebnosti, da svoje jezične sustave mijenjaju i preoblikuju, kao i da ih nastoje sačuvati od raznih utjecaja i naposljetku  prenesu  svojim potomcima.

Ulogu moderatorice preuzet će Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Zbog iznimno važne teme očekujemo da nam se pridružite na ovom predavanju.