Prijava

Vaša prijava

Putovanje zvano život- izložba likovnih radova Andree Ceković


Novu izložbu likovnih radova prijavitelja na Poziv za izlaganje amaterskih likovnih radova koji je objavljen u lipnju 2023. potpisuje Andrea Ceković. 

Tekst koji nam je poslala prenosimo u cijelosti: 

“Rođena sam u Zagrebu, a živim u prekrasnom turopoljskom kraju – u malom selu Dubranec.

Magistra sam primarnog obrazovanja i radim kao učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Mičevec. 

Od malih nogu privlači me likovna umjetnost i slikanje. Sjećam se kako sam znala gledati brojne dokumentarne filmove o raznim umjetnicima, njihovim djelima i raznim likovnim razdobljima. U srednjoj školi mi se taj svijet likovne umjetnosti još više približio kada nas je profesorica uistinu naučila gledati i vidjeti ljepotu u likovnim djelima.

Iako sam uvijek nešto slikala i crtala, tek na Učiteljskom fakultetu sam odlučila da će mi slikanje biti jedna vrsta ispušnog ventila i jedna vrsta meditacije. Kada slikam u potpunosti sam uronjena u proces i tada kao da vrijeme stane i ne postoji ništa osim kista u ruci i papira. Najviše volim slikati akrilnim bojama i tušem, inspiraciju nalazim u svakodnevnim situacijama, a najviše se vodim emocijama u odabiru likovnih motiva. Osim što slikam, volim i vesti i na taj način se izraziti i ponekad kombinirati tehnike.

Kao učiteljica, ljubav prema slikanju i likovnoj umjetnosti pokušavam što više prenijeti svojim učenicima te ih potičem da se likovno izražavaju. Najviše me veseli kada su njihovi radovi objavljeni u dječjim časopisima. Osim ljubavi prema likovnom izražavanju, pokušavam prenijeti i ljubav prema matematici, koja je po meni isto jedna vrsta umjetnosti, tako što djecu poučavam abacus soroban.

Osim što slikam, volim se i izraziti pomoću riječi pa tako u naletu inspiracije napišem pokoju pjesmu. A ako imam mobitel pri ruci pokušavam uhvatiti trenutke i barem malo ih zaustaviti u fotografijama.

Veoma sam ponosna što će moja prva izložba biti baš u Knjižnici Galženica jer je to mjesto koje je mojem srcu drago.

Moja poruka za kraj svima je rečenica koju je rekao slikar Jean Baptiste Chardin: „Ne slika se bojama nego osjećajima.“