Prijava

Vaša prijava

Palma – Narodna knjižnica Can Sales, 22.4.-26.4.2024. Erasmus +


Djelatnice Gradske knjižnice Velika Gorica Pamela Sever i Morana Peranić u sklopu kratkoročne mobilnosti Erasmus + programa posjetile su u travnju 2024. godine Narodnu knjižnicu Can Sales u Palma de Mallorci. Cilj Erasmus+ projekata je unapređenje kvalitete rada, usluga i programa te kompetencija zaposlenika kroz učenje i suradnju sa sličnim ustanovama iz inozemstva.

Narodna knjižnica Can Sales je u državnom vlasništvu,  pod upravom  autonomne zajednice Balearskih otoka. Knjižnica je nastala nakon crkvene konfiskacije „Mendizabala“ (1835.-1836.), do 1858. godine bila je pod upravom Zemaljskog vijeća kada je prešla pod javnu ustanovu. Godine 1955. preseljena je  iz samostana La nostra senyora de Montision u Dom kulture u Palmi, a 2004. seli se u novu zgradu „Can Sales“. Ova knjižnica je svojom funkcijom nešto između naših narodnih knjižnica i Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Bavi se svim aktivnostima narodnih knjižnica no ima i zadaću prikupljanja obaveznog primjerka svega što je objavljeno ili povezano s Mallorcom s ciljem očuvanja i širenja svoje kulturne baštine.

Knjižnica se nalazi na adresi Placa de la Porta de Santa Catalina. Zgrada se prostire na 4 kata, od kojih su tri namijenjena korisničkim skupinama, a na četvrtom katu je ured ravnatelja te nabave i obrade knjiga. Knjižnica na samom ulazu ima pult sa zaštitarom što naše knjižnice nemaju, iako se sve više javlja potreba za tim. Na ulazu na svaki kat dominira veliki pult za kojim rade knjižničarski tehničari. Uz pultove se nalaze i uređaji za samostalno razduživanje i posudbu knjiga što cijeli proces posudbe bitno ubrzava. Za pultom rade isključivo knjižničarski tehničari, dok je knjižničara u knjižnici vrlo malo te oni rade samo stručne poslove (nabavu i obradu knjiga te organiziraju događanja). Radno vrijeme knjižnice je od 8.30-20.30 te subotom od 9.30-14 sati. Ravnateljica knjižnice je Carolina Guayta Garrido.

Uz uslugu posudbe tiskane i audiovizualne građe, knjižnica organizira mnoga događanja kao što su akcije za poticanje čitanja, čitateljski  klubove, natječaj za ljubavno pismo godine, predstavljanje knjiga. Veliku pažnju posvećuju stripovima, te je 2017. otvorena „Stripoteka“, koja je s vremenom postala referentni servis za sve ljubitelje stripa. Cijele godine održavaju se radionice, strip prezentacije, izložbe i sve aktivnosti za širenje važnosti stripa koji se smatra devetom umjetnošću.

Upis u knjižnicu je besplatan za sve građane. Knjižna građa (knjige, filmovi, glazba) se može posuditi na rok od 20 dana s jednim produženjem, a najviše se može istovremeno imati posuđeno 10 jedinica knjižne građe.  

Datum našeg boravka u ovoj knjižnici nije slučajan. 23. travnja je  Sveti Juraj (Sant Jordis Day), blagdan koji se i kod nas obilježava. No, u Palmi se još od 1923. taj dan slavi kao Dan knjige i ruže, a 1995. je UNESCO ovaj datum proglasio Međunarodnim danom knjige. Tamošnja tradicija nalaže da se taj dan ženama daruje ruža, a muškarcima knjiga. Ruža simbolizira ljubav i strast, a knjiga znanje i kulturu. Vremenom se obilježavanje ovog dana protegnulo na cijeli tjedan tako da se danas u cijelom gradu organiziraju brojna događanja s ciljem promocije knjiga i čitanja.

Jedna od akcija koju provodi knjižnica Can Sales u ovom tjednu je akcija „Riječi koje hrane“ u suradnji s NVO Mallorca sin Hunger, organizacijom koja se bavi humanitarnim radom. Cilj ove akcije je prikupljanje hrane koja se daruje potrebitima. Građani donose i daruju hranu i proizvode za osobnu higijenu, a za tu gestu izaberu knjigu na poklon. Sve se odvija ispred knjižnice gdje su na štandu ponuđene knjige koje građani mogu uzeti kao poklon. Odaziv akciji je velik, a za našeg posjeta akciju su podržali svojim dolaskom i donacijom hrane Catalina Aguilo, predsjednica Mallorca Sense Fam, udruge koja se bavi socijalnim pitanjima i pomaže ugroženim obiteljima te ministar kulture i sporta Balearske vlade, gospodin Pedro Vidal . Udruga Mallorca Sense Fam trenutačno pomaže 800 obitelji, a 190 ih je na listi čekanja.

 

Akcija koja se također održala ovaj tjedan je gostovanje pisca Manela Loureira, poznatog španjolskog pisca trilera čije su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Osim što je pisac, Loureiro je scenarist i TV voditelj.  Na ovom gostovanju koje je nosilo naziv „Kako biti pisac i ne umrijeti“ gospodin Loureir pojasnio je kako je svoje ideje pretvorio u ovako uspješne rukopise. Dvorana je bila dupkom puna, dob posjetitelja je bila vrlo šarolika, a ono što je nas iznenadilo to je broj muške populacije gostiju jer u našoj knjižnici je njihov broj gotovo zanemariv. I nije ovo slučajno, i na drugim akcijama udio muške populacije je vrlo visok, a zašto je to tako nismo dokučile jer nam naši domaćini nisu znali dati odgovor.

Sljedeća akcija koja je održana ovaj tjedan bio je susret članova čitateljskog kluba. Narodna knjižnica Palma trenutno ima četiri čitateljska kluba za odrasle. Svaki klub sastaje se jednom mjesečno u trajanju od sat i pol. Sesije započinju u listopadu, a završavaju u lipnju. U svakom klubu je do 20 članova, knjige za čitanje biraju kolege knjižničari koji ga i vode. I na čitateljskom klubu primjećujemo velik broj muške populacije za razliku od naših čitateljskih klubova (imamo ih 3). Ovu čitateljsku grupu vodila je kolegica Maria Jose Garcia Mulas, a roman o kojem se razgovaralo je  „Snovi o zabranjenom: priče o haremskom djevojaštvu“( Suenos en el umbra:premio principe de asturias de las letras) Fateme Mernissi.  Roman je intimni prikaz autoričinog djetinjstva u haremu u Fesu (Maroko) u prvoj polovici 20. stoljeća.

Dječji odjel je zanimljivo idejno koncipiran. Prostire se na drugom katu zgrade, a bojom poda je podijeljen na dob korisnika. Pod lijeve strane kata je obojan u narančastu boju i taj dio Dječjeg odjela je namijenjen djeci do 7 godina, a desni je obojan u plavu boju i namijenjen je korisnicima od 7-15 godina. Program aktivnosti ovog odjela uključuje pričaonice, kazališne predstave manjeg formata, predstavljanje knjiga te glazbene, likovne i robotičke radionice. U ovom tjednu koji je bio vezan za Dan knjige održana je predstava o herojstvu Sv. Jurja (L’ heroica llegenda de Sant Jordi), kazališta Viatge al mon de n’ Aina a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta. I ovdje je vidljiva jaka podrška Ministarstva prema svim kulturnim događanjima na Balearima pa tako i prema knjižnici. I sama nam je ravnateljica naglasila kako relevantne institucije u Španjolskoj shvaćaju koliko je kultura, pa tako i knjige i knjižnice, važna za jednu državu te joj se posvećuje sva moguća pomoć i potpora koju trebaju.

 

Ovo je naš prvi Erasmus + projekat i putovanje (job shadowing) no njime smo postavile vrlo visoku ljestvicu jer smo izabrale knjižnicu koja je bogata programima, jer smo ciljano išle u tjednu koji je cijeli posvećen knjizi i u kojem se obilježava Međunarodni dan knjige. Uz sve to domaćini su se potrudili iznad svih naših očekivanja te nam u potpunosti ispunili gotovo cijele dane programima. Kako je jedan od ciljeva job shadowinga dodatna motivacija zaposlenika kako bi bili što inovativniji u svojim idejama te na taj način poboljšali usluge i metode rada sa svojim korisnicima slobodno možemo reći da je taj zadatak u potpunosti ispunjen. Knjižnica Can Sales ima vrlo razvijene metode rada i ostvaruje rezultate na visokoj razini, veliku posjećenost građana svim događanjima a upravo taj segment je boljka naše knjižnice. U razgovorima s ravnateljicom naučile smo da je to rezultat zajedničkog rada Gradske uprave, Ministarstva kulture i sporta Baleara i nje kao ravnateljice. Bez takvog timskog rada nema rezultata koje mi priželjkujemo. Fascinantno je kako je Ministar kulture i sporta u jednom tjednu prisustvovao mnogim događanjima u samoj knjižnici i ostalim lokacijama, a sve vezano za knjigu. Vrlo važnu ulogu imaju i izdašna financijska sredstva koja knjižnica dobije. Sama činjenica da za gostovanja većine umjetnika knjižnica osim honorara mora platiti i avionsku kartu te jedno noćenje u hotelu govori vam kolika sredstva knjižnica ima na raspolaganju za održavanje svojih kulturnih događanja.

Ovo iskustvo dalo nam je nove ideje i neke smjernice koje ćemo integrirati u naše poslovanje s ciljem poboljšanja kvalitete novih aktivnosti i programa. Ideje su u glavi, volju imamo i krećemo od jeseni u akciju. Željeni učinak i rezultati ovog projekta bit će vidljivi već ove godine.

Ovaj job shadowing u cijelosti je financiran od strane Europske Unije.