Prijava

Vaša prijava

MATIČIN ČETVRTAK


Iz Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica pozivaju vas  na  305. Matičin četvrtak, 3. listopada  2024. s početkom u  19,00 sati  na adresu Područne knjižnice Galženica, Trg  Stjepana Radića 5, Velika Gorica.

Svoj rad predstavit će Zdenko Bašić, idejni autor PERUNFESTA i  Muzeja zaboravljenih priča u Zagrebu, a sugovornica je Vesna Župetić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice.

Zdenko Bašić  (Zagreb, 1980.) je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna u Zagrebu., a diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. g. 10-minutnim lutka filmom “Priča o snijegu – Anđeli u snijegu”, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Bavi se animiranim filmom, režijom i ilustracijom za koje je dobio brojne nagrade  (“Grigor Vitez” za ilustraciju,  književnu nagradu “Kiklop” za autorske knjige “Priča o čokoladi”, “Sjeverozapadni vjetar” i “Mjesečeve sjene”.. Njegova je publikacija “Zlatarovo zlato” postala najtraženija slikovnica u 2018).

Dobitnik je nagrada ULUPUH-a, nagrada za animirane filmove, za grafički rad kao i  diskografskih nagrada. Ilustracije je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

On je pisac koji piše neobične priče o starim gradovima i kaštelima koje prate mitovi, legende, tajne i predaje koje se prenose s koljena na koljeno među lokalnim stanovništvom,

U suradnji s Muzejom Turopolja 2017. organizira prvi “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja. Kažu da je novootvoreni  Muzej Zaboravljenih Priča u Zagrebu,  kuća čudesa iz hrvatskih narodnih predaja, jedinstveno mjesto  gdje se bogata nematerijalna baština Hrvatske  predstavlja  kroz autorski koncept Zdenka Bašića.

Sljedećih dana možete  predstavljanje  pogledati putem  mrežne  stranice Ogranka:  www.matica-gorica.hr