Prijava

Vaša prijava

TURBOOKS – MALI KNJIŽEVNI FESTIVAL 19. – 20. listopada 2020.


Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici započinjemo malim književnim festivalom Turbooks, ove godine u ponešto smanjenom opsegu i uz izostanak dječjih autora i književnih matineja za djecu. Zato smo za sve ostale pripremili dva sjajna književna susreta s Ivicom Prtenjačom i Mašom Kolanović koje će moderirati Romana Perečinec

Ponedjeljak, 19. listopada 2020.

19:00 sati

Daleko od Yvesa?: razgovor s Ivicom Prtenjačom

Gost: Ivica Prtenjača, književnik

Moderatorica susreta: Romana Perečinec

Ivica Prtenjača autor je kojeg jednako vole i kritika i čitateljska publika. Njegov roman „Brdo“ postigao je velik uspjeh nakon što je osvojio V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a slično su (uspješno) prošli i „Tiho rušenje“ te „Plivač“. Iako je u zadnje vrijeme prepoznatljiv po svojim proznim djelima, ona međutim nisu jedino što okupira književni svijet Ivice Prtenjače. Poezija je ambijent u kojem se osjeća jednako dobro, bilo da ju stvara ili promovira. Od svojih prvih zbirki pjesama među književnim znalcima poznatiji je kao Yves, a šira ga publika prepoznaje kao osebujnog promotora lijepe književnosti bilo na susretima uživo, bilo putem emisije „Metafora“ Hrvatskog radija, jedinstvenog radijskog projekta koji nas upoznaje s poezijom, dijelom književnosti o kojem se najmanje govori. Valja se prisjetiti i njegove knjige „Kod Yvesa: 12 priča i 84 recepta iz Prtenjačine književne kuhinje“ u kojoj književnost spaja s – kulinarstvom. Razgovor s Ivicom Prtenjačom vodit će svestrana Romana Perečinec, prevoditeljica i književna promotorica.

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Utorak, 20. listopada 2020.

19:00 sati

Razgovor s razlogom: Poštovani kukci i druge jezive priče

Gošća: Maša Kolanović, književnica

Moderatorica susreta: Romana Perečinec

Maša Kolanović jedna je od najosebujnijih proznih književnih autorica suvremene hrvatske književnosti, a njezina kvaliteta ove je godine prepoznata i izvan granica Hrvatske. Osim što je njezina zbirka priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“ nagrađena državnom nagradom Vladimir Nazor za područje književnosti, u jeku korona krize dodijeljena joj je i Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Maša je osim toga docentica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ostale njezine stručne i aktivističke angažmane teško je pobrojati. Prije „Poštovanih kukaca“ objavila je još tri knjige fikcije: ”Pijavice za usamljene”, ”Sloboština Barbie” i ”Jamerika: trip”. Najviše o „Poštovanim kukcima“, ali i svemu ostalome, s Mašom Kolanović razgovarat će Romana Perečinec.

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37