Prijava

Vaša prijava

50 poems for snow – čitanje poezije na prvi dan snijega u našem gradu


Ako smo prošle godine mi “lovili” snijeg, ove je godine snijeg preduhitrio nas, no to nas neće spriječiti da i ove godine nastavimo s priključivanjem najneobičnijem poetskom festivalu na svijetu!

Književna prevoditeljica i promotorica lijepe književnosti Romana Perečinec u Veliku Goricu ponovno dovodi festival 50 Poems for Snow, specifičan po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom.

Uz nekoliko svojih pjesama, svaki od uključenih pjesnika pročita i po jednu pjesmu ili stih autora ili autorice kojem je festival te godine posvećen. Ove godine festival je posvećen Ono no Komachi, legendarnoj japanskoj pjesnikinji iz 9. stoljeća, jednom od šestorice  najpoznatijih waka pjesnika, specifične vrste ranog japanskog pjesništva. Također je bila poznata po svojoj iznimnoj ljepoti te je njezino ime, komachi, danas sinonim za žensku ljepotu u Japanu.

Festival je posveta pisanju, čitanju i poeziji, ali i, s obzirom na to da njegovo održavanje ovisi o vremenskim uvjetima, podiže svijest o problematici klimatskih promjena na Zemlji.

Ovogodišnje čitanje održat će se 2. prosinca 2020. u 19.00 sati na platou Pučkog otovorenog učilišta Velika Gorica, a pjesme čitaju Marija Ajša Peuc, Zlatko Majsec i ovogodišnja dobitnica književne nagrade Albatros Ana Narandžić.

S obzirom na važeće epidemiološke mjere, preporuka je da se nose maske i na otvorenom, odnosno obavezno će biti držati razmak.

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s Aleksandrom Hutom Konom. Festival nema nikakav proračun i sve se organizira kroz počasni rad tj. volonterski.

Ove zime festival je najavljen u sljedećim gradovima:

– Berlin (GER)

– Sisak, Koprivnica, Požega, Karlovac, Delnice, Otočac, Osijek, Pitomača, Grabrovnica, Križevci, Velika Gorica and Zagreb (CRO)

– Sofia, Veliko Tarnovo (BUL)

– Toulouse (FRA)

– Tirana (ALB)

– Edinburgh (UK)

Više o festivalu:  https://50poemsforsnow.tumblr.com/

50 poems for snow

Pjesnički festival

srijeda, 2. prosinca 2020. u 19:00

Pjesme čitaju: Ana Narandžić, Marija Ajša Peuc i Zlatko Majsec

Susret moderira: Romana Perečinec

Plato ispred Pučkog otovorenog učilišta Velika Gorica