Prijava

Vaša prijava

Preporuke za književne sladokusce – 2. dio


Blistava republika

Andrés Barba: Blistava republika

Blistava republika dokaz je iznimnog spisateljskog umijeća u dosluhu s književnom tradicijom angloameričke i latinoameričke književnosti uz istodobno poigravanje njihovim konvencijama na tragu kronika i magičnoga realizma obojenih metafizikom i fantastikom. Blistava republika, nagrađivani roman španjolskoga autora Andrésa Barbe, jednoga od najplodnijih književnih glasova svoje generacije, mračna je priča na tragu Conradova Srca tame o trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika koja se pojave u tropskom gradu San Cristóbalu i nasilnički se ponašaju prema stanovnicima. O svemu saznajemo iz kronike napisane dvadeset godina kasnije i satkane od činjenica, dokaza i glasina o dječjoj strahovladi, sve do njihove smrti. Usporedbe s drugim umjetničkim djelima pokrivaju širok spektar: od Mariane Enríquez, Stephena Kinga, preko flmova i serija poput Village of the Damned i Les Revenants, pa do Samanthe Schweblin i nobelovca Williama Goldinga. Usprkos tome, ova napeta i uznemirujuća priča ne sliči ničemu što su čitatelji imali prilike dosad susresti.

Bila jednom jedna rijeka

Diane Setterfield: Bila jednom jedna rijeka

Godina je 1887., zimska je, mračna noć solsticija, najdulja noć u godini, u svratištu Labud na rijeci Temzi, gdje će se uskoro dogoditi nešto nevjerojatno. Redoviti posjetitelji upravo su usred pričanja priča kako bi odagnali tamu kad se vrata naglo otvaraju otkrivajući ranjena stranca. U njegovim je rukama beživotno tijelo djeteta. Djevojčica od kojih četiri godine ne daje nikakve znakove života i, po svim znakovima, već je prešla na onaj svijet. No, nekoliko sati kasnije, udahnut će i vratiti se u život. Je li u pitanju čudo? Ili bi znanost mogla pružiti objašnjenje? Ova pitanja imaju svoje odgovore, ali neki od njih prilično su mračni…

Adua

Igiaba Scego: Adua

Ispričan iz dvaju perspektiva o tri različita vremena, roman nelinearno spaja temu suvremenog migrantskog vala, somalskog folklora i tradicija u vrijeme kolonizacije te Italiju 70-tih godina prošlog stoljeća. Uz mnoštvo referenci na filmski svijet, Somalijka Adua priča svoju priču od vremena kada je tek stigla u Italiju kako bi snimila film, ali mlada i naivna pada u ruke nemilosrdnog redatelja i njegove žene, pa sve do današnjeg vremena kada u poodmakloj dobi pripovijeda o svojoj vezi s mlađim muškarcem. Priča njena oca Zoppe odvija se u doba talijanske kolonizacije istočne Afrike kada je radio kao prevoditelj i bio podijeljen između okupatora i svog naroda. Dijelovi priča nazvani Prodika, presijecaju te dvije priče te predočuju Zoppeov čvrst i hladan odnos prema Adui i njenoj sestri Maliki te tradiciju odgoja u Somaliji.

Nevidljivi život Euridice Gusmao

Martha Batalha: Nevidljivi život Euridice Gusmao

Radnja romana odvija se u Rio de Janeiru 40-ih godina prošlog stoljeća. Čitatelj prati životne sudbine dviju sestara, Euridice i Guide, od njihova djevojaštva do zrele dobi. Euridice, nadarena, ali samozatajna, odriče se svojih talenata, priklanja se mužu, djeci i domaćinstvu te zapada u nevidljivost, uz tek povremene iskorake u kreativno stvaranje. Guida napušta roditelje zbog tajnog vjenčanja, no zadesi je teška sudbina samohrane majke. Oko likova dviju sestara isprepliću se brojni drugi likovi opisani na slikovit i ironijski način. U romanu je istaknuto pitanje ženske emancipacije u Brazilu u to doba, kao i kritika mačizma i patrijarhalnosti. Ovo je autoričin prvi roman koji je preveden na brojne jezike te je po njemu snimljen i film.

Hana

Alena Mornštajnova: Hana

O sudbini jedne češke židovske obitelji stradale u užasima holokausta u ovom romanu podijeljenom u tri dijela govore dva glavna lika – Mira, kao devetogodišnje djevojčica te kasnije odrasla žena i Hana, njezina teta koja je na svojoj koži proživjela užase ratnog stradanja od kojih se nikada nije oporavila. Razgranata fabula obuhvaća nekoliko generacija Židova čije se sudbine isprepliću sa češkim stanovnicima malog grada Meziričija. Hana, jedina preživjela od deportirane obitelji, vraća se nakon oslobođenja iz Auschwitza u svoj grad duševno i tjelesno potpuno uništena, prepuna teške krivnje što je nerazumnim odlukama zacrtala svoju sudbinu. No, brinući se za nećakinju Miru koja ostaje siroče uslijed epidemije tifusa u poslijeratno doba, kroz ljubav i brigu za djevojčicu vraća joj se i smisao preživljavanja. Nastao prema istinitim događajima ovaj nagrađivani roman češke spisateljice i prevoditeljice doživio je uspjeh i kod čitateljske publike. Razgranata i napeto vođena fabula, vjerodostojni likovi i njihove sudbine te dirljivost, vrline su ovoga romana.

Namjerno zanemarivanje roman o ljubavi

Lena Andersson: Namjerno zanemarivanje : roman o ljubavi

U središtu radnje ovog romana je lik Ester Nilsson, tridesetjednogodišnja pjesnikinja i esejistica, koja prihvaća poziv da održi predavanje o likovnom umjetniku Hugu Rasku. Ester umjetnika na predavanju i upoznaje te se fatalno zaljubljuje u njega. Prekida svoju dugogodišnju vezu i započinje druženje s umjetnikom koji manipulira njenim osjećajima. Postaje potpuno ovisna i opsesivna te zapada u sve dublji očaj zbog neuzvraćene ljubavi. Njena emotivna agonija i minuciozno preispitivanje i analiziranje zašto njihov odnos ne prerasta u vezu te hvatanje za slabašne nade opisano je racionalnim, preciznim jezičnim stilom kojim junakinja ove intimne drame kirurški secira tuđe i vlastite osjećaje i ponašanje. Roman švedske spisateljice i kolumnistice nagrađen je prestižnom švedskom književnom nagradom August.

Sjećanja jedne liječnice

Nawal El Saadawi: Sjećanja jedne liječnice

Suvremena egipatska autorica, i sama liječnica, u romanu opisuje osjećaje i iskustva žene koja je profesionalno, izvan kuće, posvećena liječničkom pozivu, dok je u privatnom životu supruga i majka. Knjiga je prvi puta objavljena 1957. godine kao feljton i imala je veliki odjek u Egiptu i arapskom svijetu, prvenstveno zbog vapaja žene koja je dvostruko ugnjetavana – društveno i privatno. Knjiga je bila djelomično cenzurirana pa je originalna verzija stjecajem političkih okolnosti zauvijek izgubljena. Unatoč autobiografskom prizvuku, roman je ipak fikcija te predstavlja autentičan prikaz društvenog morala i ženske pozicije u to vrijeme.

Takvo što događa se svaki dan suviše istinita priča

Isabel Gillies: Takvo što događa se svaki dan: suviše istinita priča

Isabel Gillies imala je život kakav bi svatko poželio – zgodnog, obrazovanog i uspješnog supruga koji je radio kao sveučilišni profesor, dva zdrava dječaka, kuću iz snova i brak pun ljubavi i razumijevanja – barem je tako mislila. U samo nekoliko mjeseci njezina su se uvjerenja pokazala pogrešnima, a grčeviti pokušaji da svoju obitelj zadrži u komadu – uzaludnima. Takvo što događa se svaki dan – komentirala je njezina prijateljica. U emotivnoj ispovijesti simbolična naslova Gillies iskreno i bez maski progovara o nesigurnostima jedne žene, njezinim zabludama, nošenju s neočekivanim životnim preokretima i najvećoj izdaji koju je doživjela – preljubu. Knjiga Takvo što događa se svaki dan (2009.) lišena je suvišne patetike i samosažaljenja. Napisana jednostavno i neposredno, s dozom britkog humora, više nalikuje intimnom razgovoru s dobrim prijateljem nego srcedrapajućim memoarima. Ova autobiografija američke glumice postala je bestseler New York Timesa, a čitateljima poručuje da pokušaju zapaliti svijeću umjesto da proklinju mrak te da vole svoj život čak i kad se čini da im je u potpunosti iskliznuo iz ruku, jer svaki je kraj prilika za novi početak

Maleni očev lik roman

Peter Henisch: Maleni očev lik

Autor u ovom biografskom romanu oživljava lik svoga oca Waltera, ratnog fotografskog izvjestitelja Wehrmachta u Drugom svjetskom ratu te poslijeratnog izvjestitelja socijaldemokratskih medija. Sin intervjuira oca snimajući njegova sjećanja na magnetofonsku vrpcu, pregledava njegovu opsežnu fotografsku arhivu, postavlja mu pitanja vezana uz njihov obiteljski život, no isto tako i pitanja njegove uloge u ratu. Otac je pri kraju svoga života, teško bolestan, pretvorivši se, kako kaže autor, u “tragikomičan lik”. Na samom kraju knjige nalaze se Walterove fotografije, većinom s ratišta.

Dok još nismo bile vaše

Lisa Wingate: Dok još nismo bile vaše

Godina je 1939. Na rijeci Mississippi, u njihovu brodu, Queenie je trebala roditi svoje peto dijete, no crnkinja koja ju je trebala poroditi shvatila je da nosi blizance i otjerala ih u bolnicu. Sljedeće jutro djecu je s broda policija odvela u dom za nezbrinute gospođice Tann. No, to mjesto bilo je sve samo ne dom! S druge strane, u današnje doba, Avery Stafford je s ocem, senatorom, u posjeti staračkom domu, gdje joj se obrati neobična starica May, koja kao da ju je prepoznala. Ne dajući joj mira, ona unatoč krcatom rasporedu obaveza svrati ponovno do nje. I shvati da njezinu priču mora istražiti, jer tiče se i njezine obitelji…

Carica Romanovih

C.W. Gortner: Carica Romanovih : roman o carici Mariji Fjodorovnoj

Roman o carici Mariji Fjodorovnoj u kojem autor isprepleće stvarnu priču Romanovih vjerno predočujući povijesne događaje i ličnosti s fikcijom izmijenivši neke datume i mjesta radnje. Priča prati Dagmar, dansku princezu, koja postaje ruska carica Marija Fjodorova i majka posljednjeg ruskog cara Nikole II. Opisano je njezino skromno djetinjstvo i dolazak u raskoš Sankt Petersburga, pad Carstva početkom dvadesetog stoljeća i gubitak gotovo cijele obitelji. Roman je ujedno i priča o Rusiji, moći, ljubavi, revoluciji i tuzi.

Kuća za g. Biswasa​

V.S.Naipaul: Kuća za g. Biswasa

Vodeći se za životom vlastitog oca, a također i životom na tadašnjem Trinidadu, autor je napisao roman specifična stila i izraza, po mnogima remek-djelo. Pisac prati sudbinu gospodina Biswasa kroz nadanja, nastojanja i razočaranja života na klasno raslojenom Trinidadu. Rođen s prstom viška, kao siromašni potomak doseljenika iz Indije, stalno teži samostalnosti i neovisnosti. To pokušava ostvariti kroz posao pismoslikara, kasnije i novinara, a i u braku. S ovim romanom autor se svrstsva među začetnike postkolonijalne proze.

Čovjek koji je volio pse

Leonardo Padura: Čovjek koji je volio pse​

Iván Cárdenas, nesuđeni pisac, sada zaposlen u jednoj veterinarskoj ambulanti u Havani, prisjeća se čovjeka kojega je upoznao još 1977. u šetnji plažom. Iván je prvo opazio predivne ruske hrtove s kojima je tajanstveni čovjek šetao. Nakon prvih nekoliko susreta, čovjek je odlučio povjeriti Ivánu strašnu i nevjerojatnu priču o Ramónu Mercaderu, mladom Španjolcu koji je kao sovjetski tajni agent 1940. u Meksiku ubio Lava Trockog. Mercader počinje kao republikanski borac, a njegove sposobnosti odmah je prepoznao zloglasni NKVD. Nakon dugotrajnih priprema Mercader je izvršio Staljinov nalog i uklonio njegovog najvećeg protivnika, no zatim ga čeka kazna i suočavanje s istinom o njegovoj ulozi u povijesti. Premda Iván Cárdenas ne opravdava Mercadera, razumije njegovu početnu vjeru u utopijsko društvo i razočaranje i bijes koji su nastupili kada je otkrio pravo lice sustava kojemu je služio.

u moru žive

Fabio Geda: U moru žive krokodili : istinita priča Enaiatollaha Akbarija

Istinita pripovijest o afganistanskom dječaku Enaiatollahu Akbadiu koji bježi pred talibanskim represivnim sustavom i pokušava pronaći novi dom. Njegovo putovanje preko Pakistana, Irana, Turske, Grčke i konačno Italije je nepredvidivo, neizvjesno i nadasve opasno. Putuje sam, nezaštićen, bez sredstava ili poznavanja jezika zemalja kroz koje prolazi. Torino je krajnja postaja i mjesto gdje će živjeti, a takvo mjesto “prepoznaješ po tome što odatle ne želiš otići. Zaista, ne zato što je savršeno. Ne postoje savršena mjesta. Ali postoje mjesta gdje ti nitko ne želi nauditi.”

Ciganin, ali najljepši

Kristijan Novak: Ciganin, ali najljepši

 Ispripovijedan četveroglasno kazivanjima protagonista samoga zbivanja, roman plete priču u kojoj se dogodi jedna tajna i zabranjena ljubav, mnogo prešućivanja i zamjeranja, te dva umorstva koja se ne razrješavaju u potpunosti ni na samome kraju. Dva međimurska sela uz samu državnu granicu, hrvatsko i romsko, poprište su tinjajućeg animoziteta, potencijalnog nasilja, ali i čvrste prostorne isprepletenosti koja dokida mogućnost uzmaka pred događajima koji su samo čekali okidač…

Reputacije

Juan Gabriel Vásquez: Reputacije

Javier Mallarino, najutjecajniji politički karikaturist Kolumbije, čovjek pred čijim su crtežima četrdeset godina drhtali svi uglednici, preživio je burne političke prevrate, prijetnje i godine skrivanja te je konačno dočekao zasluženo priznanje od vladajuće garniture. Proslavu, međutim, remeti pojava Samante Leal, mlade žene koja se predstavlja kao novinarka i želi intervjuirati Mallarina. Ispostavi se kako je Samanta već bila u Mallarinovoj kući, gdje je došlo do incidenta koji će natjerati Mallarina da preispita svoju savjest.

Medvedgrad

Frederick Backman: Medvedgrad

Švedski autor Fredrik Backman kroz svoja se djela čitateljskoj publici nametnuo kao autor čije knjige, čak i kada govore o pomalo teškim temama, podižu raspoloženje. Njegov je stil iskren, prozračan i lepršav, a način na koji o svojim temama progovara dirljiv je i nabijen emocijama. No i kritika i publika se slažu kako Medvedgrad, Backmanov treći roman, predstavlja svojevrstan zaokret u njegovoj karijeri i oštro skretanje sa sigurnog puta utrtog ranijim romanima. Jer Backman se u Medvedgradu hvata ukoštac s nekim zbilja teškim i duboko uznemirujućim temama i zagrizuje duboko u njhovu srž.Hokej je, inače, samo igra. Kao i nogomet, košarka ili vaterpolo. No za stanovnike malog mjesta u šumovitom predjelu Švedske, Medvedgrada, hokej je sve. Razlog njihovu postojanju, Povod svakom veselju. Zalog vjeri u bolju budućnost. Za stanovnike Medvedgrada, dakle, hokej nije samo igra. Hokej je veći od života, tkivo koje povezuje i na okupu drži njihovu malu zajednicu…

Posvojenje

Zidrou i Monin: Posvojenje (grafički roman)

Posvojenje je topla priča o posvojenoj peruanskoj djevojčici, točnije o ljubavi jednog djeda. Nakon razornog potresa u Peruu, mnoga djeca ostaju bez roditelja. Francuski par bez djece posvaja jedno od njih. Posvojenje najviše utječe na poočimovog oca Gabriela, isprva nezadovoljnog dolaskom prinove, a kasnije nježnog i brižnog djeda. Posvojenje je strip koji govori o prihvaćanju, ljudskosti i životnim prioritetima, i poučava kako su međuljudski odnosi ono najvažnije u našim životima.

Pčele

Meelis Friedenthal: Pčele

Mladi Laurentius pristiže iz Leidena kako bi nastavio svoje studije u estonskom gradu Dorpatu (danas Tartu) koji je sveučilišno središte u 17. stoljeću. No, uslijed teške oskudice koja je poharala Estoniju u to doba, ljudi osiromaše i duhom, a zdrav razum uzmiče pred praznovjerjem. Duhovna klima njemu nove sredine ne podržava prodor prirodnih znanosti u skladu s njegovim očekivanjima, ali ipak pokušava razumjeti običaje zajednice u kojoj je kao pridošlica uvijek pomalo sumnjiv i čudan. Tim više što za svoje boljke traži lijeka izvan uobičajenih postupaka poput puštanja krvi… Autor kroz stvarne povijesne događaje opisuje razvoj medicine dok je u pridodanoj napomeni sumirao probleme znanosti 17. stoljeća, a za ovaj roman nagrađen je nagradom Europske unije za književnost 2013. godine.

Vegetarijanka

Han Kang: Vegetarijanka

 Glavna junakinja ovog romana gotovo je potpuno bezglasna, upoznajemo je samo kroz njene snove te sve o njoj i njenom životu saznajemo iz usta njenog supruga, sestre i šogora. Odluka da prestane jesti meso za Yeong-hye kulminira u želju za potpunim fizičkim nestankom, samouništenjem, ali ujedno i samospasenjem. Autorica u romanu istražuje i različite oblike rubnog ponašanja i nasilja, posebice seksualnog, te donosi uvid u skrivene obiteljske odnose tipične za Južnu Koreju. Jedna od najcjenjenijih južnokorejskih autorica za ovaj je roman osvojila prestižnu nagradu Man Booker International.

Zahtjev za prijateljstvo

Laura Marshall Williams: Zahtjev za prijateljstvo

Louise Williams godinama nosi strašan osjećaj krivnje zbog događaja u noći proslave završetka škole. Kada primi zahtjev za prijateljstvom na Facebooku od Marie Weston, koja je te kobne večeri nestala i smatra se mrtvom, Louise se prisjeća prijateljstava i potisnutih tajni iz školskih dana. Svjesna kako da bi se njen poslovni i obiteljski život našli u opasnosti ako bi se razotkrio događaj u kojem je sudjelovala, Louise ponovno uspostavlja veze s ljudima iz prošlosti ne bi li saznala što se točno dogodilo te noći…