Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Dolly Alderton: Sve što znam o ljubavi


Prevoditeljica Branka Maričić radila je zanimljiv posao za nakladničku kuću Profil knjiga iz Zagreba kada je prevodila prvijenac britanske spisateljice, novinarke i tv redateljice Dolly Alderton, jer se radi o 270 stranica jako dobro prodavanih memoara.

Knjiga je premijerno objavljena 2018., a već dvije godine iza toga i kod nas, ovjenčana britanskom književnom nagradom National Book Award za autobiografiju godine i nominirana za još dvije nagrade ( Waterstones Book of the Year i British Book Award). Prevedena je na 25 jezika i u njoj autorica piše o odnosima među spolovima, ljubavi i ljubavnim vezama.

O knjizi

U toj autobiografskoj prozi slikovito pripovijeda o zaljubljivanju, hrvanju s problemima mladalaštva, traženju posla, priređivanju katastrofalne kućne zabave na temu Rod-Stewarta, opijanju, odbijanju partnera, lošim spojevima, dobrim prijateljima i na kraju o spoznaji da ste dovoljni sami sebi.

Kroz osobne priče, satirična zapažanja, male kulinarske recepte i druge zanimljivosti nastao je tekst koji mogu čitati pripadnici svih dobnih skupina. Ovaj uradak o ljubavi govori o socijalnim, emocionalnim i psihološkim borbama u ranoj odrasloj dobi uz sve moguće neizvjesnosti.

Dolly piše dnevnike i kronike loših spojeva, dnevnike loših zabava, o tome što je znala o ljubavi kao tinejdžerica, kao dvadesetjednogodišnjakinja, u dvadesetpetoj i dvadesetosmoj, o stvarima kojih se boji, o najgorim stvarima koje ti kažu, razlozima zašto imati i ne nemati dečka, porukama koje je pisala s cimeričinog mobitela pretvarajući se da je ona, o seansama s psihoterapeuticom, hotelu slomljenih srca itd.

Hrabro iskreno, Alderton dokumentira svoj dosadašnji život, odrastanje i prijateljstva, ljubavne i seksualne veze, tulumarenja, stanodavce noćnih mora, snalaženja u poslovima i suočavanja s gubitcima, bol u srcu i poniženja. Humoristično i ponekad šokantno, ali toplog srca i optimistično.

Ova knjiga će vam definitvno pomoći izliječiti slomljeno srce, a „Njezine stranice omotavaju se oko vas poput toplog zagrljaja.“ stoji u recenziji knjige lista The Evening Standard.

O autorici

Dolly Alderton kao mlada, slobodna novinarka pisala je članke, intervjue i kolumne za čitav niz novina i časopisa. Prije nego što je 2015. postala honorarni slobodni pisac puno vrijeme radila je na TV-u. Kao producentica, scenaristica i redateljica radila je na razvoju komedije, zabave i drame, konkretno na nekoliko dobro rangiranih TV serija i kratkih filmova. Stvorila je i vodila mini televizijski serijal pod nazivom Love stories (Ljubavne priče) u kojem je razgovarala s gostima o njihovim vezama što joj je pomoglo u pisanju knjige. Trenutno piše svoju drugu knjigu pod nazivom Duhovi.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić

Poveznica na objavu na portalu Kronike Velike Gorice: KNJIGA TJEDNA