Prijava

Vaša prijava

Uz Dan knjižnice održan webinar za knjižničare o čitateljskim navikama mladih i programima za poticanje čitanja


U ponedjeljak 8. ožujka 2021. na Dan Gradske knjižnice Velika Gorica održano je stručno predavanje za knjižničare velikogoričkog područja – knjižničarima osnovnih i srednjih škola, Veleučilišta Velika Gorica i knjižničarima Gradske knjižnice Velika Gorica.

U godini koja je od strane Ministarstva kulture proglašena Godinom čitanja, odlučili smo ugostiti  dvoje mladih stručnjaka koji se aktivno i intenzivno bave promicanjem čitanja i širenjem čitalačke kulture – Mariju Ott Franolić i Luku Ostojića – koji su nam tijekom svojih izlaganja iznijeli podatke istraživanja o čitanju kod mladih (Luka) i približili nam neke od programa poticanja čitanja (Marija). Predavanje je održano u obliku webinara, a snimka je dostupna i na Youtube kanalu knjižnice za sve one koje zanima tema čitanja.

Marija Ott Franolić – znanstvenica i književna kritičarka, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Vodi književne radionice, drži predavanja o važnosti čitanja, potiče čitanje kod djece vrtićke dobi i teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodi književnu radionicu Kabinet čuda u knjižari Fraktura. Na portalu Moderna vremena preporučuje kvalitetne slikovnice za djecu. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.). Vodi književne i kulturne tribine, piše znanstvene i popularne tekstove, a pokrenula je i blog Tekstovnica.  

Luka Ostojić slobodni je autor i novinar, član udruge Kulturtreger, književni urednik (s Miljenkom Buljević) dviju antologija (s Miljenkom Buljević) „Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju“ i „Ovo tijelo nije kuća“ te zbornika „Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike“. Autor je sjajne knjige o čitanju „Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja“. Trenutno je aktivan u provođenju projekta „I to je pitanje kulture?“ usmjerenog jačanju sustavnog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina. U sklopu projekta tijekom protekle godine provedeno je istraživanje o čitanju kod djece i mladih čije će nam rezultate predstaviti putem kratkog izlaganja. U sklopu projekta također piše tekstove o čitanju i školskoj lektiri te sudjeluje u podcastima na srodne teme.