Prijava

Vaša prijava

Preporuke za književne sladokusce – 3. dio


Dok nas brak ne rastavi / Taylor Jenkins Reid

Lauren i Ryan upoznali su se prije jedanaest godina, za vrijeme studija, i otada su zajedno. Već šest godina su u braku. Međutim, njihova ljubav se s vremenom istrošila, jedno drugome su dosadili i postali nepodnošljivi. Zato se odlučuju razdvojiti na godinu dana kako bi bolje upoznali sami sebe te pronašli odgovor na pitanje žele li nastaviti zajednički život ili krenuti svatko svojim putem.

Autorica popularnih romana Sedam muževa Evelyn Hugo i DaisyJones i Šestorka donosi dirljivu priču o modernom braku i snazi obiteljskih odnosa.

Godine / Annie Ernaux

Francuska književnica AnnieErnaux, jedan od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene , živući klasik u 81. godini života, ispisuje život u sasvim novoj formi autobiografije koja je istovremeno subjektivna i neosobna, privatna i kolektivna.

Remek-djelo autobiografske proze, prevedena na brojne svjetske jezike, ova jedinstvena knjiga donosi priču o više od šezdeset godina Francuske, koja se od kraja rata razvija u suvremeno društvo kasnoga kapitalizma. Protkan vlastitim sjećanjima, fotografijama, povijesnim događajima, jezikom pojedina razdoblja, popularnom kulturom, radijskim i televizijskim emisijama, modama, proizvodima, željama i htijenjima generacija, roman je živo svjedočanstvo o preobrazbama jednog društva, kulture, ali i cijeloga svijeta. 

Hamnet / Maggie O'Farrell

Impresivno djelo Maggie O’Farrell među najhvaljenijim je romanima napisanima na engleskom jeziku posljednjih godina, bestseler koji se prevodi diljem svijeta te dobitnik prestižnih nagrada.

Četiri godine nakon što mu je u Stanfordu umro 11-godišnji sin Hamnet, Shakespeare je napisao jednu od svojih najpoznatijih tragedija Hamlet. Maggie O’Farrell piše roman o dječaku čiji je otac postao najpoznatiji svjetski dramatičar i čije ime neodoljivo podsjeća na ime velike drame. O’Farrell ne piše dosadnu studiju o Shakespeareu, nego punokrvni roman čija je pozornica Shakespeareov svijet.  Jednoga ljetnog dana 1596. u Stratfordu jedanaestogodišnju djevojčicu Judith iznenada obori jaka groznica. Hamnet, njezin brat blizanac, panično traga za pomoći. No nikoga nema kod kuće. Majka Agnes nalazi se na imanju udaljenom gotovo dva kilometra gdje uzgaja ljekovito bilje i pčele. Otac radi u Londonu. Nijedno od njih i ne sluti da će im jedno dijete umrijeti. Snažna priča o braku i obitelji koju su poharali tuga i gubitak.

Moja nestala polovica / Brit Bennett

Blizanke Stella i DesireeVignes odrastaju sredinom 20. stoljeća u Mallardu u Louisiani, gradiću u kojem žive samo Afroamerikanci izuzetno svijetle kože. Kad sestre pobjegnu u New Orleans, Stella se stjecajem okolnosti počinje predstavljati kao bjelkinja što joj daje mogućnost da izgradi sasvim nov identitet i život. Udaje se za bijelca i odlazi u Los Angeles gdje se nastavlja boriti za svoj drugi život. Desiree se u bijegu od nasilnog supruga vraća u Mallard stalno se pitajući gdje je Stella. Kad njena kći June ode na koledž u Kaliforniju, slučajno susreće Stellu, upoznaje svoju bijelu sestričnu Kennedy i ponovno uspostavlja krhke obiteljske veze. Ova obiteljska priča ujedno je i priča o identitetu i životu kojeg junakinje odabiru i grade.

Najbolja zabava u životu / Claire Lombardo

Književni prvijenac ClaireLombardo saga je a o nekoliko generacija američke obitelji Sorenson, njihovom životu prepunom radosti i ljubavi, ali i tuge i dvojbi. 

U svom domu u predgrađu, David i Marilyn već četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. Imaju četiri potpuno različite kćeri. Najstarija Wendy samoću i tugu liječi alkoholom i ljubavnim avanturama, Violet se gorljivom predanošću posvećuje ulozi majke i supruge,profesorica Liza upravo očekuje dijete i najmlađa Grace živi lažnim životom a da to nitko od njezine obitelji i ne sluti. No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi JonahBendt, tajni sin jedne od sestara posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam.

Pelagija i bijeli buldog / Boris Akunin

Boris Akunin (pravim imenom GrigorŠalvovičČhartišvili) ruski je književnik, esejist i prevoditelj rođen u Gruziji. Njegove knjige prodane su u više od osamnaest milijuna primjeraka samo u Rusiji i prevedene su na trideset jezika. Poznat je i po svom političkom angažmanu i žestokom kritiziranju režima Vladimira Putina. Prema njegovim romanima snimljeni su brojni filmovi i serije.

Pelagija i bijeli buldog prva je knjiga kriminalističke serije o avanturama sestre Pelagije. U udaljenoj ruskoj provinciji krajem devetnaestog stoljeća vladika Mitrofanij zna da postoji samo jedan detektiv dovoljno pametan da istraži slučaj ubijenog buldoga njegove tete, a to je pronicljiva mlada monahinja Pelagija. Po dolasku na imanje DrozdovkaPelagija zatječe čitav niz sumnjivaca. U međuvremenu, ubojstva se nastavljaju.Pelagija i bijeli buldog inteligentan je i zabavan detektivski roman, a istovremeno i izlet u rusku povijest i kulturu, s brojnim referencama na rad ruskih majstora poput Tolstoja i Turgenjeva. Obožavatelji provokativnih, satiričnih i dinamičnih detektivskih romana Borisa Akunina uživat će i u ovoj književnoj zagonetki.

Posuđeno vrijeme / Defne Suman

Povijesni roman turske spisateljice donosi priču o nekadašnjem Izmiru, gradu s početka XX. stoljeća, koji se sve do velikog požara i stradanja desetaka tisuća stanovnika nazivao Smirna. Radnja obuhvaća sudbine četiriju obitelji – levantinske, turske, grčke i armenske –koje se čudesno isprepliću i vijugaju kroz vrijeme, kroz dramatične društvene i političke mijene. Priču  koja se proteže na gotovo stotinu godina nose snažni ženski likovi Edith, Panajota i Šeherezada, uhvaćeni u vrtlog ponekad okrutne povijesti.

Svjetioničari / Emma Stonex

Cornwall, 1972. – tri čuvara nestala su sa svjetionika udaljenog miljama od obale. Ulazna vrata svjetionika zaključana su iznutra. Dva sata u tornju stala su u isto vrijeme, u osam i četrdeset pet. Obrok je ostao na stolu, netaknut. Iz pomorskog dnevnika glavnog čuvara vidi se da je oko tornja divljala oluja – ali nebo je, koliko je svima poznato, cijeli taj tjedan bilo vedro. Kakav li je to čudan usud snašao svjetioničare? Dvadeset godina poslije, žene koje su ostale iza njih i dalje se bore tražeći istinu. A onda im prilazi pisac koji želi napisati knjigu o tom zloslutnom nestanku. Njihove priče i rekonstrukcija događaja zadnjeg tjedna na svjetioniku razotkrivaju duboko zakopane tajne, a istine postaju laži i obrnuto… Ovo je roman misterija i začudne atmosfere prožete nesputanom snagom mora i prirode stjenovite obale Cornwalla. Posvećen je svim onim svjetioničarima koji su utkali svoju usamljenost i tugu u zidine dalekih svjetionika. Priča je to o ljubavi i boli, ali ponajprije o strahovima i demonima što nas progone i zamagljuju tanku liniju između onog zamišljenog i onog mogućeg.

Tihi kaos / Sandro Veronesi

Sandro Veronesi, dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade Strega, napisao je dirljivu i upečatljivu priču o televizijskom producentu čiji se svijet raspada tragedijom. Prema romanu je snimljen i istoimeni nagrađivani film.

Pietrov svijet se u sekundi urušio. Njegova je zaručnica Laura preminula i Pietro je ostao sam s njihovom kćeri Claudijom. Prvi dan škole, nakon što otprati kći u školsku zgradu, Pietro odlučuje cijeli dan provesti na parkiralištu. Kako bi zaštitio Claudiju i kako bi zaštitio sebe. Pričekati udar tuge koji neizbježno mora uslijediti. No, kad se čekanje ispred škole protegne na dane, tjedne, čak i mjesece, Pietro će shvatiti kako si je našao ne samo utočište od nepredvidljiva svijeta, već i kako je svima koji ga okružuju njegova nametnuta samoizolacija poslužila kao odlična prilika da olakšaju svoje breme. Tihi kaos nezaboravan je portret o čovjeku koji napušta svakodnevicu nakon što mu se život okreće naglavačke, pa pronalazi rješenje nerješive zagonetke gubitka u ljepoti i začudnosti svakodnevice.

Tri / Dror Mišani

Orna na stranici za razvedene upoznaje Gila i krene izlaziti s njim jer pokušava zaboraviti svojeg bivšeg supruga Ronana, koji je napustio obitelj i odselio se u Nepal. Kad se Ronan vraća u Izrael sa svojom novom ženom i njezinom djecom, Orna se uplaši da će njezin sin odlučiti živjeti s ocem. Tada odluči otići u kratak posjet Gilu, koji je na poslovnom putu u Bukureštu, unatoč znakovima upozorenja da nešto u njegovoj priči jednostavno ne štima. Kao što sam naslov kaže, tri su junakinje romana i na vrlo zanimljiv način je prikazan njihov emotivni svijet i koliko je malo potrebno da postanu meta predatora.

Uzbudljivi roman Tri izraelskog pisca Drora Mišanija triler je dostojan slavnih imena ovoga žanra. Iako na početku može navesti na pomisao da je ovo ljubavni roman, Mišani majstorski stvara napetost, a neočekivanim obratom čitateljima diljem svijeta oduzima dah.

U zemlji drugih / Leila Slimani

Novi roman jedne od najpoznatijih suvremenih francuskih spisateljica pripovijeda o odrastanju i životu u Maroku obitelji koja nije posve ni arapska ni francuska.

Usred Drugog svjetskog rata u malome francuskom mjestu uz Rajnu Mathilde kao i svi čeka oslobođenje. Ona je mlada djevojka željna ljubavi i života, a život joj se sasvim promijeni kada se zaljubi u osloboditelja vojnika francuske vojske Aminea, Marokanca, i odluči poći za svojim snovima, za svojom ljubavi preko mora u Maroko. No u toj dalekoj, za nju egzotičnoj zemlji ništa nije onako kako je sanjala. Ona postaje majka dvoje djece, žena čovjeka druge vjere, koji želi postati veleposjednik i poljoprivrednik na zemlji koja ne daje ploda. Mathilde se suočava sa svojim strahovima, s mržnjom, nepovjerenjem, oskudicom, te odgaja dvoje djece – bistru i inteligentnu Aicheui maloga Selima. Može li ona to sve, protiv sredine, protiv običaja, u osvit rata za oslobođenje od kolonijalizma?

Žena iz prodavaonice mješovite robe / Sayaka Murata

Gospođica Furukura, prodavačica u dućanu jednog tokijskog kvarta, društveno je izolirana tridesetšestogodišnjakinja, neudana, bez ambicija za napredovanjem u poslu i bez želje za ljubavnom vezom, zadovoljna svojom radnom i životnom rutinom bez ikakvih promjena. Od malih nogu drugačija i neuklopiva, privlači pozornost okoline koja na nju počinje vršiti pritisak – ili da napreduje u poslu ili da osnuje obitelj. Furukura odluči dovesti k sebi muškarca i time zauzdati zapitkivanja okoline, no kad se k njoj doseli nekonvencionalan i nepredvidljiv Shiraha koji traži ženu za brak, situacija izmakne kontroli.

Za svoj roman ova japanska spisateljica dobila je književnu nagradu Akutagawa.

žena koja je slikala kanom

Žena koja je slikala kanom / Alka Joshi

Bježeći od dogovorena braka ispunjena nasiljem u 50-im godinama prošlog stoljeća, sedamnaestogodišnja Lakshmi sama odlazi iz svojega sela i stiže u živopisni ružičasti grad Jaipur. Ondje postaje žena koja slika kanom – i pouzdanica – veoma tražena među bogatim ženama više klase. No, premda su joj povjerene tajne bogataša, ona ne smije razotkriti svoje…

Poznata po svojim originalnim dizajnima i mudrim savjetima, Lakshmi mora biti veoma oprezna kako bi izbjegla ljubomorne tračeve koji bi uništili njezin ugled i mogućnost zarade. Dok nastoji ostvariti svoj san o neovisnu životu, jednoga je dana iznenadi susret s mužem koji ju je pronašao nakon toliko godina. S njim je mlada djevojka – sestra za čije postojanje Lakshmi uopće nije znala. Odjednom joj se život okreće naglavce. Ona ipak ustrajava, koristi svoje talente i usput pomaže onima koji je okružuju.

Živopisan i neodoljiv u svom prikazu borbe jedne žene da nađe mjesto za sebe u društvu između tradicionalnoga i modernoga, roman Žena koja je slikala kanom otvara vrata u svijet koji je istodobno raskošan i fascinantan, bijedan i okrutan.

zbogom hemingway

Zbogom, Hemingway : iz serije Mario Conde / Leonardo Padura

Bivši kubanski policajac Mario Conde posvetio se pisanju i knjigama. Finca Vigía, Hemingwayevo kubansko imanje a danas muzej, postaje poprište zločina kad nakon jake kiše na površinu isplivaju kosti čovjeka ubijenog prije kojih 40 godina. Bivši Condeov partner povjerava ovaj osjetljiv slučaj Condeu, koji prema Hemingwayu osjeća i ljubav i mržnju – divi se njegovom opusu, no također prezire njegovu stalnu potrebu za pustolovinama, mačizam i uživanje u lovu. Radnja se vraća u prošlost u dane kad se ostarjeli Hemingway prisjeća svog burnog života i suočava s nemogućnosti pisanja, bolešću, paranojom, strahovima i neminovnim krajem. Razgovarajući s preostalim zaposlenicima Fince Vigíje i kopajući po dokumentima, Conde pokušava rekonstruirati događaje na imanju u noći sa 2. na 3. listopada 1959.

Vrela tišine

Vrela tišine / Ruta Sepetys

Madrid, 1957. godine. Pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, Španjolska skriva mračne tajne. U međuvremenu, turisti i strani poslovni ljudi hrle u zemlju, očekujući toplu dobrodošlicu sunca i vina. Među njima je i osamnaestogodišnji Daniel Matheson, sin naftnog magnata, koji u Madrid dolazi sa svojim roditeljima u nadi da će se kroz objektiv kamere uspjeti povezati sa zemljom rođenja svoje majke. Fotografija – i sudbina – povezuju ga s Anom čije isprepletene obiteljske tajne razotkrivaju pritajeni stisak Španjolskog građanskog rata – kao i jezovite definicije sreće i straha. Daniel svojim fotografijama otvara neugodna pitanja čiji se odgovori kriju među opasnim sjenama, a rujući po njima biva stjeran u kut, prisiljen donijeti teške odluke kako bi zaštitio one koje voli. Životi i srca sudaraju se, razotkrivajući nevjerojatnu tamnu stranu sunčanog španjolskog grada.

ukleta

Ukleta / napisao Thomas Wheeler

Ukleta – Nimue je većinu djetinjstva provela kao izopćenica. Bila je još djevojčica kad je preživjela napad demonske zvijeri što ju je trajno obilježilo. Zbog sumnje da je povezana s mračnim silama, ljudi u njezinu selu pomalo su je se i bojali. Ona je jedva čekala da odraste kako bi što prije mogla otići odande.

No kada se napokon približio taj trenutak, njezino selo napali su Crveni paladini. Pritom su neviđenom okrutnošću pobili sve njegove stanovnike. Sve u želji da očiste svu zemlju od pripadnika Vilenjačkog naroda. Nimueina majka na samrti joj je predala tajanstveni drevni mač. Zamolila je Nimue da ga pod svaku cijenu odnese legendarnome Čarobnjaku Merlinu. Budućnost njezina naroda sada ovisi samo o njoj i moćnome maču, namijenjenom jedinom istinskom kralju.

A Nimue će se u pogibeljnoj misiji, u zemlji poharanoj ratom u kojemu je njezin narod izložen nemilosrdnom progonu, uskoro pridružiti i šarmantni plaćenik Arthur…

Ovaj roman suvremena je, odvažna i napeta reinterpretacija arturijanske legende proizašla iz pera hvaljenog scenarista Thomasa Wheelera i uz plodan umjetnički doprinos proslavljenog ilustratora svjetskoga glasa, Franka Millera.

Zagonetni slučaj u Stylesu [prvi slučaj Herculea Poirota]

Zagonetni slučaj u Stylesu : [prvi slučaj Herculea Poirota] / Agatha Christie

Za vrijeme Velikog rata, oporavljajući se od zadobivenih rana, Hastings posjećuje Johna Cavendisha na imanju njegove obitelji u Stylesu, u dvorcu koji je često posjećivao kao dječak. Drugog dana njegova boravka gospođa Emily Inglethorpe pronađena je mrtva, otrovana strihninom, a Hastingsa zamole da vodi istragu. Igrom slučaja, grupa Belgijanaca boravi na ladanju u blizini Stylesa, među njima Hastingsov stari prijatelj Hercule Poirot, u svojoj domovini visoko cijenjeni detektiv, kojega Hastings poziva da mu pomogne riješiti ovaj strašni slučaj. Objavljen prije sto godina, ovaj roman će vas i danas držati u napetosti od prve do posljednje stranice, prisiljavajući i vaše male sive stanice da ubrzano rade.

on

On / Jess Kidd

U živopisno irsko mjestašce Mulderrig sedamdesetih godina stiže nepoznat, ali naočit dablinski šarmer duge kose, s cigaretom u ustima, i ne treba dugo da zapne za oko svima koji ondje obitavaju. Ali dok u mnogima svojom pojavom izaziva simpatije, u drugima budi tihu sumnju i nesavladiv nespokoj. Jer on nije došao turistički – on traži odgovore. Iako je odrastao u uvjerenju da je siroče, ostavljeno na stepenicama sirotišta, jedna anonimna poruka govori mu suprotno: majka ga nije napustila, već je netragom nestala, a mještani Mulderriga o tom nestanku znaju mnogo više no što su spremni priznati.

Neobičan i pun tajni, nevjerojatno vješto obojen atmosferom jednoga tipičnog irskog ruralnog mjestašca, On je roman koji na svakoj stranici iznenađuje i oduševljava napetošću, humorom, nadnaravnim elementima i takvom lakoćom pripovijedanja da je nemoguće ispustiti ga iz ruku. Jess Kidd ne treba propustiti čitati, riječ je o napetom misteriju, a njezino umijeće potvrđuju i oduševljeni čitatelji i kritika.

posljednji stavka

Posljednji stavak / Robert Seethaler

Gustav Mahler kreće na zadnje putovanje svog života. Povratak iz New Yorka u Europu. Brod koji jezdi Atlantikom zastaje usred pučine. Slavni dirigent i skladatelj propituje život, odnos s obožavanom suprugom Almom, umjetnost i banalnost svakodnevice. Njegov sugovornik, mali od palube, mladić je s mudrošću starca. Leteće ribe u beskraju bonace života, duše su utopljenika, zapravo ljubljene ptice autorovih rodnih Alpa.

metropolis

Metropolis / Flavio Soriga

Cagliari, Sardinija. Ljeto je na svom izmaku, a u kabini gradskog kupališta Karalis pronađeno je mrtvo tijelo Giulije Hernandez, ljepotice iz jedne od najuglednijih obitelji u gradu. Nepoznat netko zadao joj je desetke ubodnih rana, a potom pobjegao u noć. Ubojstvo istražuje kapetan Martino Crissanti, 45-godišnji karabinjer s diplomom iz antropologije, ljubitelj ljeta, argentinske muzike i zalazaka sunca. Njegova će istraga prije svega biti otkrivanje Cagliarija, od pješčane plaže u Poettu do šoping-centara u predgrađu, od više srednje klase do radnika i nezaposlenih s periferije. S lepezom živopisnih likova i kroz trgove, kafiće, restorane i sunčane krajolike, ovaj roman zapravo odaje počast sardinskoj prijestolnici, gradu u stalnoj mijeni, punom dubokih proturječnosti. Prijevod Metropolisa s talijanskoga plod je zajedničkog rada u sklopu Translaba, radionica talijansko-hrvatskog književnog prevođenja u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu i Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

bal luđakinja

Bal luđakinja / Victoria Mas

Kraj je 19. stoljeća. Mjesto radnje Pariz, točnije poznata psihijatrijska bolnica Salpetriere. Doktor Charcot očarao je cijeli grad javnim hipnotiziranjem žena koje su proglašene ludima, histeričnima, koje je društvo odbacilo. Istina je, međutim, mnogo složenija – ove su žene često samo smetnja svojoj okolini, neželjene supruge, majke koje ne mogu preboljeti težak gubitak ili tvrdoglave kćeri. Vrhunac godine u ovoj ustanovi je takozvani “bal luđakinja”, osebujan doktorov eksperiment u sklopu kojega krema Pariza dolazi gledati pacijentice prerušene u kolombine, ciganke i mušketire, uživajući pritom u zvucima valcera i polke.
Genevieve je glavna bolničarka koja je nakon prerane smrti svoje sestre Blandine zauvijek prezrela religiju i zavjetovala se znanosti i dr. Charcotu. No sve se počinje mijenjati kad upozna Eugénie, devetnaestogodišnjakinju iz “dobre obitelji” koju je upravo ta obitelj zatvorila u ludnicu. Jer Eugénie ima tajnu – vidi duhove. Potaknuta skandaloznim, zabranjenim djelom o kojem bruji cijeli Pariz, Knjigom duhova, Eugénie je odlučna u nakani da pobjegne iz ustanove u potrazi za onima koji je neće osuđivati i smatrati ludom. A za to će joj trebati Genevieveina pomoć.

damin gambit

Damin gambit / Walter Tevis

Kada je sa osam godina završila u sirotištu, činilo se da je Bet Harmon predodređena za sudbinu sivu i bezličnu poput odeće koju je nosila. Sve dok ne odigra prvu partiju šaha. Njen genijalni talenat odmah je očigledan – dok igra, čula joj se izoštravaju, jasnije razmišlja, i prvi put oseća da ima kontrolu nad svojim životom. Bet postaje sve bolja, a glamurozni i uzbudljivi turniri pružaju joj nadu da je čeka drugačija budućnost na tabli sa šezdeset četiri polja u crno-belom svetu. Ali taj svet zamršen je kao i njeni potezi, i iako deluje mirno i uglađeno, krije vulkane strasti i opasnosti, i u njemu su dozvoljene najpodmuklije spletke.

Ulozi postaju sve veći i dolazi trenutak da se suoči sa najboljim igračem na svetu. Da li će iz te partije izaći kao pobednik, ili će zauvek ostati neugledno siroče koje je protraćilo život?

Bestseler objavljen davne 1983. godine, po kojem je snimljena Netflix-ova mini-serija. Knjiga koju je nemoguće svrstati u uobičajene kategorije, priča o odrastanju, šahu, zavisnosti, elegantna proza prepuna napetosti: ako vam se dopala serija, dovoljno je reći da je knjiga mnogo, mnogo bolja! I ne, ne morate da se razumete u šah ili da ga volite da biste uživali.

na vrbasu tekija

Na Vrbasu tekija : roman / Josip Mlakić

Sredinom 19. stoljeća među bosanskim fratrima u fokusu je burnih rasprava izgradnja samostana u Jajcu. U srčanim argumentacijama odražava se društvena atmosfera u kojoj se kuje sudbina Bosne Srebrene. Roman je podijeljen u tri cjeline, Na Vrbasu tekija, Jajačka hronika i Paučina i promaja, gdje su prve dvije cjeline artikulirane kao “možda izgubljen ili nikad napisan Andrićev rukopis” na temelju arhivske građe, a treći je dio studija o Ivi Andriću i njegovu djelu. Oslanjajući se na Andrićeve teme i način jezične karakterizacije likova, autor rekonstruira svijet Bosne od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, otvarajući čitatelju novi pogled istovremeno i na veliko pripovjedno djelo književnog nobelovca i na kompleksne teme velikih povijesnih događaja toga razdoblja – krvavih ratova i okrutnih režima u kojima su se bosanski franjevci nosili i sa svjetskom i s dnevnom politikom u okviru vlastitoga duhovnoga poslanja.

kralj bivši

Kralj bivši i kralj budući / T. H. White

“Ima ih koji tvrde da je kralj Arthur bio povijesna ličnost, donositelj pravde i viteštva vremenima u kojima su domorodački Briti iznašli mir s onima protiv kojih su dotad vojevali.

Ova nas knjiga uči da nije bilo tako; da Arthura njedri sam srednji vijek, onaj iz kojeg je potekla legenda o njemu. Uči nas o nauku koji je primio od jedne vremešne dobrote, ne bi li od Čovjeka odbio pojam da Jači Kvači; uči nas kako je radi toga uspostavio Okrugli stol, te njemu privukao najboljega viteza na svijetu; a uči nas i na koji je način taj vitez pridonio propasti Stola.

Cjelokupna se legenda o kralju Arthuru nalazi u ovim koricama; zajedno s cjelinom čovjekovoga stremljenja ka Dobru. Za slučaj da se taj boj još vodi, i da još ima onih voljnih izvući taj Mač iz kamena, ova knjiga sad postoji i na hrvatskome, kao prvi korak, ostvariv već otvaranjem korica

Oliver Pötzsch: Kralj prosjaka

Schongauski krvnik Jakob Kuisl putuje u slobodni carski grad Regensburg kako bi posjetio svoju bolesnu sestru. No, u njezinoj kući zatječe stravičan prizor i pronalazi ubijenu sestru i njezina supruga. Prema pronađenoj oporuci Jakob Kuisl jedini je nasljednik te ga stoga uhićuju pod optužbom za ubojstvo. Jakob je svjestan što mu se sprema, jer i sam je mnogo puta ispitivao optužene: čeka ga mučenje i naposljetku pogubljenje. U međuvremenu su njegova kći Magdalena i medikus Simon Fronwieser u Schongauu izloženi pritisku da prekinu svoju nedoličnu ljubavnu vezu. Nakon pučkog sudovanja koje je Simona gotovo stajalo života, njih dvoje odluče pobjeći u Regensburg te ondje saznaju da je Jakob Kuisl zatočen u ćeliji za osuđenike na smrt. Magdalena i Simon grozničavo pokušavaju pronaći ubojicu i pritom otkrivaju zavjeru koja bi mogla ugroziti budućnost carstva…

Carlos Ruiz Zafón: Grad od pare

Tetralogija Groblje zaboravljenih knjiga – započeta Sjenom vjetra, nastavljena Anđelovom igrom i Zatočenikom Neba te maestralno finiširana Labirintom duhova, jedinstvena je posveta gotičkim romanima, ali još više Barceloni, gradu koji se mijenjao od kraja devetnaestog stoljeća do sredine dvadesetoga i u kojem se susreću prokleti pisci, veleindustrijalci, zatočene i hrabre djeve, ljubitelji knjiga… Carlos Ruiz Zafón svojim je romanima stvorio jedinstven svijet koji se s pravom naziva zafonovskim. U njemu se isprepleću uzbudljivi zapleti, ljubavne storije te obožavanje knjiga i pisanja.

Grad od pare, posljednja knjiga koju je napisao, u jedanaest priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su, između ostalih, docrtavali i Cervantes i Gaudí. Grad od pare ljubavno je pismo nenadmašnog majstora pripovijedanja čitateljima kojim se oprašta od svoga svemira od pare.

Ana Cerovac: Između orla i lava

Povijesno-fantastični roman smješten u Istru s početka 17. stoljeća, rastrganu između Austrije i Mletaka, roman koji u sebi spaja stvarne povijesne događaje jednog vrlo turbulentnog razdoblja, osobito u Istri, s elementima fantastike i narodnih predaja.

Krsto je krsnik čija je žena Marija oteta u mletačkom napadu na grad Lovran. Prateći njezin trag, Krsto nas provodi kroz ratom zahvaćeno područje preko kojeg se sukobljavaju Mletačka republika i Habsburška monarhija. Krasna zemlja nastavak je avanturističko-povijesnog romana Krsnik i drugi dio višestruko nagrađivane trilogije Između orla i lava.

Nguyễn Phan Quế Mai: Planine pjevaju

Godina je 1972., a u Hanoiju bjesni rat. Djevojčica Guava i njezina baka pokušavaju umaknuti bombama dok čekaju da im se najmiliji vrate s bojišta. Kada baka počne unuci prepričavati svoj život, rasplete se dugačka i zamršena nit njezine sudbine, prepuna prepreka, patnje i ustrajnosti. Guava uviđa da je u članove njene obitelji duboko utisnut pečat vijetnamske trnovite povijesti: Velike gladi, zemljišne reforme i rata te da čovjek samo ljubavlju, oprostom i unutarnjom snagom može nadići sve nevolje i besmisao sukoba. Odlučne da pronađu ratom razbacanu obitelj i stanu na noge, baka i unuka ne zaziru ni od čega dok ne ispune svoj cilj…

Ispisan prekrasnim, liričnim stilom, roman Planine pjevaju otvara prozor u bogati vijetnamski svijet. Prepun opisa krajolika, polja riže, džungle, planina, mirisa juhe pho i wokova, zvukova prirode i žamora na ulicama, roman nas odvodi u nama daleku zemlju, upoznaje s Vijetnamcima i njihovom bolnom prošlošću. Planine pjevaju djelo je sa snažnom porukom o važnosti dobrote, nade i hrabrosti čak i u najmračnijim trenucima čovječanstva te je s razlogom višestruko nagrađivan i proglašen bestselerom.

Fuat Sevimay: Kapaličaršija

Kapaličaršija je povijesni roman o najpoznatijoj istanbulskoj tržnici i jednoj od najstarijih na svijetu. Priča započinje sredinom XV. stoljeća i završava u suvremenom dobu. Kroz sudbinu nekoliko likova, autor gradi bujan tekst u kojem se miješaju legenda, mit, ep, dramski tekst, usmena predaja s povijesnim činjenicama, a sve začinjeno briljantnim humorom zbog kojeg ovo djelo čitamo kao vrhunsku satiru. Slučaj, nužnost, sudbina, ratovi i ljubavi, Velika Povijest i mali čovjek, proroci i bitange, čine ovaj roman pravom poslasticom za sve ljubitelje suptilne književne ironije koja nagriza i razgrađuje velike narative i sve autoritete. Usprkos ironiji, ovo je djelo istinskog zaljubljenika u Istanbul i njegovu multikulturnu slojevitost. Između fikcije i fakcije, mašte i činjenica, šaljivih falsifikata i pseudo biografija, autor oblikuje postmodernu priču o kontinuitetu Istanbula, megapolisa koji simbolično i doslovno spaja dva kontinenta.

Karl-Markus Gauß: Avanturističko putovanje kroz moje sobe

U neobičnom putopisu Karl-Markus Gauß, znameniti erudit, putnik i kartograf rubova Europe, traga za istinama velikog svijeta koje se kriju u malom, u predmetima koji naseljavaju sobe njegova stana. Radni stol, nož za otvaranje pisama, šalice-suveniri, knjige, slike na zidovima, bakina rukom pisana kuharica, stari kovčeg ispunjen nedovršenim rukopisima — carstvo je predmeta koji pokreću misli, a misli nezaustavljivo prekoračuju granice vremena i prostora osvjetljujući živote znamenitih i nevidljivih, suputnika iz knjiga, povijesti i suvremenosti.

U Avanturističkom putovanju kroz moje sobe Gauß iz iznenađujućeg i za razmišljanje poticajnog kuta govori o onome što određuje njegov život i njegovo pisanje. Ali, iznad svega, vodi nas na uzbudljivu ekspediciju “u svoja četiri zida” koja na nevjerojatan način otkriva — cijeli svijet.

Nicola May: Mali dućan u Cockleberry Bayu

Rosa Larkin uvjerena je da je prati loša sreća otkad zna za sebe. Njezin život u Londonu prava je katastrofa, živi kao podstanarka kod zgodnog Josha, uspješnog bankara i strastvenog ragbijaša, koji prema njoj gaji nježne osjećaje, i preživljava od mjeseca do mjeseca. Kad u pitoresknom Cockleberry Bayu, gradiću u grofoviji Devon, naslijedi dućan koji već godinama zjapi prazan, Rosina prva misao je prodati ga i dovesti svoj život u red. No, na njezinu nesreću, tajanstveni dobročinitelj postavio joj je važan uvjet: dućan ne smije prodati, može ga jedino prepustiti nekome tko to uistinu zaslužuje. Svjesna da nema što izgubiti, Rosa odlučuje ponovno pokrenuti posao i dućanu vratiti stari sjaj. Napušta London sa svojim malim jazavčarom Hotom i nekoliko tisuća naslijeđenih funta te stiže u Cockleberry Bay, među znatiželjne mještane… Rosa daje sve od sebe kako bi njezin dućan uspio. No, to ne može sama. Srećom, mnogi joj mještani žele pomoći… Ili možda odmoći? 

Ivana Šojat: Štajga ili put u maglu

Andrija, šef željezničkoga kolodvora u Vinkovcima, popularne štajge, svakodnevno balansira između dvije pustoši, one na željeznici, ali i one u vlastitoj kući. On je dragovoljac Domovinskog rata sa svojim traumama i tugama, živi svjedok vremena kad su Vinkovci, a s njima i Slavonija, bili “pupak svijeta”, ali jednako tako i svjedok propasti ne samo željeznice već i grada. Njegovi sinovi odlučili su prekinuti generacijsku tradiciju rada na željeznici i uputili se na rad u inozemstvo ili sezonski na more. A njegov brak s Katarinom na svakodnevnoj je kušnji učmalosti, dosade i nemogućnosti da se učini promjena.

Robert Bryndza: Ne baš tajni e-mailovi Coco Pinchard

Coco Pinchard oduvijek je sanjala da će postati uspješna spisateljica, no udala se mlada, rodila sina i stavila svoje snove na čekanje. Sada, u njezinim četrdesetima, objavljen joj je prvi roman i čini se da je njezin život konačno krenuo pravim putem. Coco za Božić od supruga Daniela ne dobiva željenu ogrlicu, nego jedan sasvim praktičan poklon – novi iPhone, a uskoro otkriva i da je Daniel vara s mladom glumicom. Mobitel tada postaje njezina ispovjedaonica kojim svakodnevno bilježi i komentira niz nesretnih ( i ponekad ludo zabavnih) događaja koji će uslijediti nakon Danielova odlaska. Njezini vjerni prijatelji Chris i Marika pomažu joj da nakon strmoglavog pada opet stane na noge, a Coco ubrzo upoznaje i zgodnog Adama, te otkriva otkačeni svijet društvenih mreža i ponovnih izlazaka…

Nicolas Mathieu: I djeca njihova za njima

To je neka druga Francuska. Zaboravljena dolina na istoku, napuštene tvornice i ugašene visoke peći, mutno jezero i žega usijanog poslijepodnevna. Kolovoz je 1992., Anthony ima četrnaest godina i sa svojim rođakom, iz čiste dosade, odluči ukrasti kanu i provjeriti što se događa na nudističkoj plaži na suprotnoj obali. Na kraju tog kratkog putovanja čekaju ga prva ljubav i prvo ljeto odraslosti. Nakon tih zaveslaja započinje i zauvijek se oblikuje drama njegova života. U romanu za koji mu je dodijeljena prestižna Nagrada Goncourt, Nicolas Mathieu drzak je i briljantan dok ocrtava doba adolescencije, oštar i suptilan dok prati životno i političko stasavanje generacije koja pokušava pronaći vlastiti put u svijetu što ga je dobila u nasljeđe. Četiri ljeta i četiri prijelomna trenutka u životima njegovih junaka, svaki sa svojom bukom i bijesom, glazbom i nadanjima – za Mathieua su dovoljni da stvori jedan od najvibrantnijih književnih svemira u koje smo imali prilike zaviriti. Od “Smells Like Teen Spirit” do Svjetskog prvenstva 1998. i utakmice između francuske i hrvatske nogometne reprezentacije – pred nama se nižu ljubavi i strasti, strahovi i čežnje, životi koji se žive daleko od francuskog i europskog sna.

Tiit Aleksejev: Hodočašće

Unutar zidina samostana vrtlar se Dieter sa sjetom prisjeća svoga mladalaštva, a čitatelje iz mirne i blage prirode uskoro naglo premješta u pustolovinom ispunjene poljane, tjesnace i utvrde Prvog križarskog rata, u kojem se, kockom sudbine, i sam pronašao. Počevši kao običan pomoćnik jednoga kroničara, mladi Dieter među križarima nije bio ni onaj od plemstva ni onaj od viteštva, no njegov hrabar duh, rječitost i mudrost vrlo su ga brzo doveli na mjesta o kojima nikada nije mogao ni sanjati. Put prema Svetoj zemlji, koji je započeo davne 1096. godine, za Dietera je zaista hodočašće, i to ono na kojem se otkrivaju sve istine i laži o prijateljstvu, vjeri i ljubavi, kao i prave vrijednosti jednoga zemaljskog života.

Darija Žilić: Sarajevski fragmenti

Zanimljivo je gledati Sarajevo očima Darije Žilić! Grad u Sarajevskim fragmentima je zbir vrlo ličnih toponima, onih s kojima se pjesnikinja identificirala. Zbog toga, ali i zbog forme mikroeseja i povezanih fragmenata, rukopis me je podsjetio na Jednosmjernu ulicu Waltera Benjamina. Boravak u novome gradu, ma koliko kratko trajao, predstavlja proces pretvaranja u stanovnika, osobu koja se u novom prostoru odomaćuje. Nakon ove knjige, Darija Žilić je Sarajka, zauvijek.

Semezdin Mehmedinović

Robert Galbraith: Nemirna krv

Nemirna krv peti je roman o Strikeu i Robin, najupečatljiviji je i najuzbudljiviji dosad. Čudesno zapetljan, ostavit će vas bez daha. Privatni istražitelj Cormoran Strike u posjetu je obitelji u Cornwallu, kad mu se za pomoć obrati žena čija je majka, Margot Bamborough, nestala u nerazjašnjenim okolnostima 1974. godine.Strike nikad nije rješavao stari slučaj, a pogotovo ne slučaj star četrdeset godina. Ali, iako su šanse za uspjeh vrlo slabe, zaintrigiran je i prihvaća taj izazov – dodajući ga dugom popisu slučajeva na kojima trenutačno radi s Robin Ellacott, partnericom u agenciji. Robin usto prolazi kroz ružan razvod, trpi neželjenu mušku pozornost i bori se s vlastitim osjećajima prema Strikeu. Istražujući Margotin nestanak, Robin i Strike nailaze na paklenski kompleksan slučaj s tragovima koji uključuju tarot-karte, serijskog ubojicu psihopata i svjedoke kojima se ne može u potpunosti vjerovati. I shvaćaju da se čak i desetljećima stari slučajevi mogu pokazati kobnima…

Richard Osman: Klub istražitelja ubojstava četvrtkom

Četvero sedamdesetogodišnjaka s nekoliko trikova u rukavu. Policajka na svojem prvom zadatku. Okrutno ubojstvo. I dobrodošlica u klub istražitelja ubojstava četvrtkom. Četvero starijih umirovljenika imaju čudan hobi. Jednom tjedno, u svojem umirovljeničkom domu, četvero vrlo različitih prijatelja susreće se jednom tjedno da bi raspravljali o neriješenim ubojstvima. Svoje malo društvo nazivaju Klubom Istražitelja Ubojstava Četvrtkom, i ne bilo bi pošteno reći da Elizabeth, Joce, Ibrahim i Ron, unatoč svojim godinama, nemaju par vlastitih trikova u rukavu. Priliku da ih iskoriste dobivaju kada se u njihovom susjedstvu desi stvarno ubojstvo i naša četvorka se nađe u središtu zločina. Hoće li se njihov mali hobi pokazati dovoljnim da riješe tajnu ubojstva ili će za to biti prekasno, saznajte u novom remek-djelu Richarda Osmana!

američki brak

Američki brak / Tayari Jones

Nedavno vjenčani Celestial i Roy utjelovljenje su američkog sna i novog Juga. On je mladi službenik na odgovornom položaju, a ona umjetnica na pragu uzbudljive karijere. No, dok se navikavaju na rutinu zajedničkog života, razdvoje ih okolnosti koje nisu mogli ni zamisliti. Roy je uhićen i osuđen na dvanaest godina zatvora za zločin za koji Celestial zna da ga nije počinio. Premda je vatreno neovisna, Celestial odjednom ostaje sama i izgubljena te pronalazi utjehu kod Andrea, svoga prijatelja iz djetinjstva i kuma na njihovu vjenčanju. Dok Roy provodi vrijeme u zatvoru, ona ne uspijeva zadržati ljubav koja je bila središte njezina života. Royeva je presuda nakon pet godina poništena i on se vraća u Atlantu, spreman nastaviti njihov zajednički život. Ova je dirljiva ljubavna priča duboko pronicav pogled u srca i umove triju osoba koje sile izvan njihove kontrole istodobno povezuju i razdvajaju. Američki brak je remek-djelo književnosti, intiman pogled u duše ljudi koji se moraju pomirit…

asimetrija

Asimetrija / Lisa Halliday

Alice, mlada urednica romansijerskih ambicija, u New Yorku 2002. stupa u ljubavnu vezu s mnogo starijim piscem. – Za Božić 2008. Amara, Amerikanca iračkog podrijetla na putu u posjet bratu u Irak, britanska imigracijska služba preko vikenda zadrži na londonskom aerodromu kao sumnjivu osobu. – Legenda američke književnosti 2011. u intervjuu za BBC govori o glazbi koju bi ponio na pusti otok.

Tri priče koje možemo čitati svaku za sebe i bez reda neraskidivo se sklapaju u remek-djelo koje romanu kao književnoj vrsti mađioničarski suptilno otvara nove obzore.

Knjiga godine 2018. po izboru niza američkih i britanskih medija, “Asimetrija” istražuje neravnoteže na kojima se gradi dramatika ljudskih odnosa: ne jednakosti životnih dobi, moći, talenta, bogatstva, zemljopisa i pravde. Proslavljeni prvijenac Lise Halliday postavlja ključna pitanja o prirodi fikcije.

dezorjentalna

Dezorijentalna / Negar Djavadi

Roman prvijenac Désorientale (2016) djelomično je autobiografskog karaktera. U njemu nelinearno, uz mnoštvo digresija i priča u priči dostojnih suvremene Šeherezade, poetično, ali i s dobrom dozom cinizma, pripovijeda sagu o tri naraštaja jedne brojne iranske porodice, donoseći kroz nju živopisan i precizan portret Irana i preobrazbi koje je doživio tijekom 20. stoljeća, rušeći često klišejizirano zapadno viđenje te zemlje iznimno bogate povijesti.

Priča o političkoj oporbi, opresiji i egzilu te razočaranju i nepotpunoj ukorijenjenosti, odnosno dezorijentiranosti u novoj kulturi iz vizure djevojčice, a zatim i mlade žene, prožima se s danas vrlo aktualnim pitanjima homoseksualnosti i umjetne oplodnje, uz pozadinu spasonosnog rocka ’80-ih i ’90-ih godina. Roman je u Francuskoj doživio velik uspjeh, a osvojio je i nekoliko nagrada (Prix de l’Autre Monde, Prix du Style, Prix Emmanuel-Roblès, Prix Première, Prix littéraire de la Porte Dorée, Prix du Roman News), dok ga je časopis Lire proglasio najboljim prvim romanom 2016. Dosad je preveden na devet jezika. Krajem kolovoza 2020. iz tiska je izišao i njezin drugi roman, Arènes.

jezero

Jezero / Bianca Bellova

Radnja romana prati odrastanje i sazrijevanje dječaka Namija u sirovim i okrutnim uvjetima izmišljenog ribarskog gradića Borosa smještenog uz obalu neimenovanog jezera. To je otužno i zagađeno mjesto u kojem prevladava šamanska kultura. Ekcemi i deformirana djeca u tom su gradu normalna pojava dok je glavna atrakcija ribogojilište jesetre i kombinat za preradu ribe od kojih mjesto preživljava. Nami živi s bakom i djedom, a svoje roditelje nikada nije upoznao. Teška i okrutna sudbina natjerat će dječaka da napusti to tmurno mjesto i otisne se u svijet… Ovo je četvrti roman ugledne češke spisateljice koji je nagrađen najprestižnijom češkom književnom nagradom Magnesia Litera i nagradom Europske unije za književnost 2017. godine.
među ženama

Među ženama / John McGahern

„Kad je oslabio, Moran se počeo bojati svojih kćeri.“ Tako počinje roman o mnogočlanoj irskoj obitelji u čijem je središtu dominantni otac prijeke naravi i iznenadnih promjena raspoloženja, oko kojega cijela obitelj oprezno tapka. Ili gotovo cijela, jer najstariji sin Luke napustio je Irsku, roditeljski dom i oca bez riječi te takvim činom otvorio Moranovu rak-ranu. Taj se tvrdi muškarac, bivši ratni veteran, teško nosi s promjenama bilo koje vrste. Kroz njegovu će potresnu borbu da prihvati i sebe i druge u novom svjetlu čitatelji otkriti sve nijanse jedne tihe i ustrajne tiranije, ali i možebitne razloge Moranova straha pred kćerima.

John McGahern nezaobilazno je ime irske književnosti dvadesetog stoljeća, a Među ženama najvažniji roman iz njegova opusa. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Istodobno riječ je o važnoj i dirljivoj studiji obiteljskih odnosa koji su uvjetovani ljudskom snagom i, nadasve, vjernošću. 

noć vatre

Noć vatre / Eric-Emmanuel Schmitt

Autor opisuje kako se, kao mlad i ambiciozan sveučilišni profesor filozofije, 1989. godine uputio na jug Alžira pripremajući s redateljem Gerardom film o francuskom pustinjaku Charlesu de Foucauldu. Filmaši se pridružuju skupini turista koje mladi Tuareg vodi na dvotjedno putovanje kroz pješčane i gorske predjele Sahare. Na kraju zahtjevnog i izazovnog putovanja autor se nenamjerno odvojio od skupine i izgubio. Hladnu pustinjsku noć proveo je bez vode, hrane i pokrivača te doživio, iako užasnut okolnostima u kojima se našao, mistično iskustvo svjetlosti, radosti i povjerenja koje mu je promijenilo svjetonazor.
paddy clarke ha ha ha

Paddy Clarke ha ha ha / Roddy Doyle

Roman ispričan iz perspektive desetogodišnjeg Patricka Clarka koji tijekom kasnih šezdesetih godina odrasta u betonskoj četvrti sjevernog Dublina. Vrijeme provodi družeći se s najboljim prijateljem Kevinom, vođom ulične bande, nastojeći opstati u školi i na igralištu unatoč nerazumijevanju zajednice i sveprisutnom nasilju. Najveću brigu mu zadaju sve agresivnije roditeljske svađe koje na svoj dječački način nastoji spriječiti. Autor je za roman dobio nagradu „The Man Booker Prize“.
protiv plime

Protiv plime / Elizabet Camden

Lydia, mlada žena koja je ostala siroče netom nakon dolaska s obitelji na američko tlo, zaposlila se u mornarici. Odmalena je bila talentirana za jezike – otac Grk, majka Turkinja – i s lakoćom je učila nove, pa je posao prevoditeljice bio logičan izbor. Zaposlila se u ratnoj mornarici, gdje je došla u kontakt s s Alexanderom Banebridgeom. On ju je angažirao za prijevod nekih europskih dokumenata, ali se uspostavilo da se on bavi zahtjevnim istraživanjem s ciljem zaustavljanja trgovine opijumom. I koliko god je želio ostaviti Lydiu što dalje od opasnosti, ona će se naći usred vihora dramatičnih zbivanja…
tjeskobni ljudi

Tjeskobni ljudi / Fredrik Backman

Razgledavanje stanova koji su na prodaju obično nije pitanje života ili smrti.

Međutim, stan širom otvorenih vrata u koji je banuo neuspješni pljačkaš banke i potom potencijalne kupce te nekretnine proglasio taocima, postaje – upravo to.

Među taocima je nedavno umirovljeni par koji umjesto svog braka neumorno obnavlja stanove. Tu je bogata bankarica, previše zauzeta karijerom i zarađivanjem da bi se brinula i za koga drugog. U stanu je i mladi par koji će uskoro dobiti prvo dijete, i to je otprilike jedino oko čega se mogu složiti. U ekipi su i postarija gospođa koju mahanje pištoljem ne može impresionirati, a kamoli zastrašiti, iritantna agentica za prodaju nekretnina i sredovječan muškarac prerušen u zeca.

Pljačkaš banke nimalo ne dvoji – uspio je skupiti najnaporniju skupinu talaca na svijetu, ikad.

No pravi cirkus nastaje tek kad svi završe na policiji u kojoj dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj.

Je li moguće da svi ti ljudi, i to pred istražnim organima, besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te gospođe u godinama?

I kako je, pobogu, iz zatvorenog stana nestao pljačkaš?

večer svih dana

Večer svih dana / Jenny Erpenbeck

Prateći pet mogućih životnih puteva i pet smrti jedne žene čiji se životni vijek proteže – ili se ne uspijeva protegnuti – tijekom dvadesetog stoljeća, jedna od vodećih suvremenih njemačkih autorica Jenny Erpenbeck otkriva makinacije onog što obično nazivamo „sudbinom“ – zapravo onoga neobjašnjivog i neodređenog, uzajamne isprepletenosti kulture i povijesti, obiteljskih i intimnih veza. Ovaj je roman, nagrađen jednom od najznačajnijih njemačkih književnih nagrada Hans Falada, uzburkao njemačku književnu scenu i otvorio mnoga bolna pitanja. Njezina junakinja nikad ne odraste, ugušivši se još u kolijevci. Ili možda ne? Umire zbog nesretne ljubavi u paktu o samoubojstvu sklopljenim s nepoznatim mladićem. Ili ipak ne? Umire zbog izdaje. Dobiva visoka odličja, ili biva zaboravljena od svih. Ili možda ne? Autorica nas vodi na putovanje kroz mnoge životne puteve koje bi mogao sadržavati jedan životni vijek – započevši ga u galicijskom gradiću negdje 1900. godine, nastavljajući ga u Beču prije i za vrijeme Prvog svjetskog rata, pa u Staljinovoj Moskvi, da bi ga okončala u suvremenom Berlinu. U preispitivanju utjecaja političkog i osobnog autorica daje tematski zamah jedinstvenom njemačkom narativu: vječito prisutnoj potrebi da se preispituje prošlost i uloga njemačke nacije u novijoj povijesti.