Prijava

Vaša prijava

Najčitaniji savjeti o prehrani


Inteligentna prehrana

Inteligentna prehrana : što pšenica, ugljikohidrati i šećer čine vašem mozgu i kako ga održati zdravim / David Perlmutter i Kristin Loberg

U knjizi se govori kako ugljikohidrati i šećeri, a posebno gluten, loše djeluju na naš mozak i zdravlje općenito. Program iz ove knjige donosi rješenja kako obuzdati upalu, kako promijeniti svoju gensku sudbinu, kako izbjeći primjenu lijekova. Autor analizira rezultate istraživanja koja govore da visoka razina kolesterola pruža veće izglede za dulji i zdraviji život, upravo suprotno od usvojenih zabluda da su masnoće štetne.

Medicinski medij

Medicinski medij : hrana koja mijenja život : spasite sebe i svoje voljene iscjeljujućom snagom biljne hrane / Anthony William

Uvodno autor navodi koje čimbenike smatra najodgovornijima za lošu zdravstvenu situaciju i epidemiju tajanstvenih bolesti u suvremenom svijetu. Uvjeren je da promjenom načina života i načina prehrane možemo mnogo doprinijeti poboljšanju svojega zdravlja i kvalitete života općenito. Knjiga donosi pregled namirnica grupiranih u četiri osnovne skupine; voće, povrće, ljekovito i začinsko bilje te samonikle namirnice. Za svaku pojedinu namirnicu unutar određene grupe navodi se zbog čega je zdrava, za koja se zdravstvena stanja preporučuje, na koje simptome djeluje te kako njezino konzumiranje može utjecati na naše emocije. Osim toga, donosi savjete vezane za upotrebu pojedine namirnice u prehrani te recept za njezinu pripremu. Specifičnost je autorova pristupa što svakoj navedenoj namirnici pripisuje određenu duhovnu poruku te poziva čitatelja/konzumenta da te poruke osvijesti.

Plan za oporavak

Plan za oporavak imunosnog sustava / Susan S. Blum s Michelle Bender

Autorica u knjizi objašnjava rad autoimunosnog sustava te na koje načine hrana može pomoći ljudima s autoimunosnim bolestima poput lupusa, reumatoidnog artritisa, Hashimotove bolesti, Gravesove bolesti i Sjögrenova sindroma. Uči kako upotrijebiti hranu kao lijek, utjecaj stresa na razvoj bolesti, iscjeljenje crijeva i jetre. Uz ponuđenu vježbenicu i recepte moguće je personaliziranje plana liječenja.

Hura, idemo jesti!2.jpg3

Hura! Idemo jesti! / Jesper Juul

U knjizi se ne nalaze recepti već se sagledava najidealniji način svakodnevnog blagovanja u vlastitoj kući. Radi se o problemima što nastaju zbog nepravilnog vođenja domaćinstva i prehrane obitelji te navika i kvalitete obroka. Sve je to važno za djecu koja ovise o onima koji se o njima brinu pa je knjiga uglavnom posvećena djeci. Stanje i raspoloženje za stolom te obiteljske navike općenito važni su u razvoju a time i u životu čovjeka. Tu spada bonton i rješavanje cjelokupnog problema zajedničke prehrane. Osim organizacije stola i kulturnog ponašanja, odgovarajuća prehrana uvjet je dobrom raspoloženju, odnosno stanju čitave obitelji.

Zdrava probava zdrav

Zdrava probava - zdrav mozak : moć crijevnih mikroba da iscijele i štite vaš mozak cijeloga života / David Perlmutter i Kristin Loberg

Autor objašnjava interakciju crijevnih mikroba i mozga te pokazuje kako su poremećaji funkcioniranja mozga u izravnoj vezi sa zdravljem crijeva i stanjem mikrobioma. U knjizi se nalaze praktični savjeti za oporavak crijeva putem prehrane. Autor tvrdi da stanje naših crijeva određuje naš rizik obolijevanja od različitih bolesti mozga. U knjizi se nalaze i recepti koji pogoduju oporavku mikrobioma (s naglaskom na prirodno ukiseljenoj hrani).

Fontana mladosti

Fontana mladosti : kako vam 16 sati posta može promijeniti život / P. A. Straubinger, Margit Fensl, Nathalie Karré

Kako poboljšati i organizirati način prehrane, odnosno što i kako jesti, pitanja su na koja autori u knjizi daju odgovore i objašnjenja te uz njih predstavljaju raznovrsne metode koje bi trebale pratiti detoksikaciju organizma od nakupljenih otrova. Cilj je knjige uputiti čitatelje na tehnike intervalnog posta pomoću kojeg će smanjiti stres i nagon za pretjeranim unošenjem hrane. Uz um i tijelo, autori su obradili duševni i emocionalni aspekt cjelovitog životnog stila utemeljenoga na postizanju dugovječnosti te primjerima pokazali kako „hraniti“ svoje „emocionalno tijelo“ kako bismo poštedjeli fizičko tijelo od nepotrebnih i štetnih kalorija.

Hrana za vječnu

Hrana za vječnu mladost : izbrišite bore i pomladite mozak / Nicholas Perricone

Knjiga pojašnjava metabolički proces kao osnovu starenja, te kako prehranom regulirati probavu, usporiti vrijeme i ukloniti glavne krivce za kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i niz ostalih poremećaja. Sadrži recepte za jela bogata antioksidansima koji su ključni za vitalnost ljudskog organizma i poboljšanje kvalitete života.

Prirodna i zdrava

Prirodna i zdrava prehrana : jedite zdravo, osjećajte se bolje / Judith Rodriguez

Priručnik koji govori kako usvojiti logične i jednostavne savjete i primijeniti naputke kako bi smanjili unos kalorija, uspješno se borili protiv masnoća i ostali u formi. Tu su i savjeti kako zdravi jesti u restoranima, te kako se zdravo hraniti na za bavama.

Prehrambeni kompas

Prehrambeni kompas : sažetak svih znanstvenih istraživanja o prehrani / Bas Kast

Dijeleći s mnogim današnjim ljudima nepovjerenje prema, često proturječnim, službenim preporukama i smjernicama o zdravoj prehrani, autor, znanstveni novinar, prihvatio se privatnog istraživanja, uvjeren da će tako doći do pouzdanih, objektivnih podataka. U ovoj je knjizi skupio najvažnije rezultate svojih istraživanja, usmjerivši se na četiri ključna pitanja: kako učinkovito smršavjeti, kako se (pre)hranom zaštititi od bolesti, kako razlučiti neistine od činjenica o zdravoj prehrani te može li se pomno sastavljenim jelovnikom prevariti biološki sat i zaustaviti proces starenja?

Prehrana u skladu

Prehrana u skladu s krvnom grupom : program prehrane za idealnu težinu, zdravlje i vitalnost / Anita Heßmann-Kosaris

Autorica prikazuje nove spoznaje u prehrani kroz niz savjeta, detaljan plan prehrane i recepte. Osobitost ove prehrane jest da usprkos svojoj neobičnoj jednostavnosti uopće nije jednolična. Pobrojene su najvažnije skupine namirnica koje dolaze u obzir za osobe s četiri krvne grupe: krvna grupa 0 – puno mesa, ribe, i ponešto povrća, krvna grupa A – puno povrća i žitarica, krvna grupa B – mliječni proizvodi te jaja i povrće, krvna grupa AB – sve namirnice, ali malo mesa i puno ribe. Osnovna ideja je individualni program prehrane, to jest prehrana usklađena s krvnom grupom što dovodi do idelne tjelesne težine, jača imunološki sustav i štiti od bolesti, daje snagu i vitalnost, donosi dobro raspoloženje i emocionalnu stabilnost.