Prijava

Vaša prijava

Evo kako da vam pelargonije cvatu “kao lude”

[]

Pelargonija se kod nas najčešće uzgaja kao balkonsko cvijeće. Ako želite da vaš balkon bude čitavo proljeće i ljeto pun raznobojnog cvijeća, pelargonije su pravi izbor. Osim grmolike, zonalne, viseće pelargonije koja se uzgaja u loncima, sandučićima ili vrtnim gredicama, postoji i pelargonija puzavica koja može ukrašavati zidove ljetnih terasa.

Ova biljka predivnog cvata u narodu je poznata i kao žeravak, muškatla ili điran, a jedna je od najrasprostranjenijih vrsta proljetno-ljetnog cvijeća koja cvate od sredine proljeća pa sve do kasne jeseni.

Foto: Unsplash

Ovaj južnoafrički cvijet stigao je u Europu još u 18. stoljeću, a nakon godina kultiviranja i križanja različitih vrsta pelargonije danas imamo dostupne različite boje cvijeta, od ljubičaste, više nijansi crvene, ružičaste pa do bijele boje.

Pelargonija ima mirisne, baršunaste listove, a može imati jednostavne ili pune cvjetove. Grmolika pelargonija raste i do 90 centimetara.

Uzgoj i njega pelargonije

Foto: Unsplash

 

Pelargonija će cvjetati cijele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13 Celzijevih stupnjeva. Najbujnije cvijeće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mjesto, pa ju je stoga najbolje držati na balkonima okrenutima jugu.

Ovom cvijeću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno polijevati tek povremeno, kada je zemlja unutar dva centimetra potpuno suha. Za velikih vrućina zalijevanje može biti učestalije.

Pelargoniju je s vremena na vrijeme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvjetove kako bi se potaklo rađanje novih. Još jedan trik kako da bude uvijek u punom cvatu je da ju zalijevate, ne biste vjerovali – mlijekom! Naime, ovaj ritual jednom tjedno pogodovat će rastu cvjetova i istaknuti nijansu njihovih boja, a istovremeno pružiti zaštitu i prihranu biljci.

Objava Evo kako da vam pelargonije cvatu “kao lude” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.