Prijava

Vaša prijava

Denis Butorac u Velikoj Gorici otvara izložbu “15 do 9”

[]

Ovog petka, 21. svibnja u 19 sati, u Galeriji Galženica se otvara samostalna fotografska izložba Denisa Butorca “15 do 19”. Kustosica izložbe i autorica predgovora je povjesničarka umjetnosti Dunja Nekić.

Naslov izložbe Denisa Butorca 15 do 19 upućuje na vremensko razdoblje od 2015. do 2019. godine, unutar kojeg su nastajale izložene serije fotografija te koje odgovara vremenu koje je kao student fotografije proveo na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.”, objašnjavaju iz Galerije.

Onima kojima je poznat rad Butorca znaju kako se njegova dosadašnja umjetnička produkcija može svesti na sukob individualnog i društvenog identiteta. “On vlastitu poziciju Drugog i drugačijeg suprotstavlja pretpostavljenom društvenom identitetu mjesta i vremena u kojemu je odrastao. Svoj raniji bijeg, u svakom smislu te riječi, zamjenjuje preispitivanjem fragmenata sjećanja koja su ga izgradila kao osobu s ciljem zaokruživanja procesa odrastanja.”

Dosadašnji njegovi radovi poput serije “Moja tri brata”, “Homesick”, “Poslanice”, prikazuju intimne portrete kojima rekonstruira sjećanja koja su ga odredila kao osobu. “Iako se fotografije predstavljene na izložbi ne mogu usko odrediti kao ”obiteljska fotografija” – one su svakako fotografije obitelji, ali i svojevrsni Denisov autoportret.“, dodaju.

Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica i Erste banka.

O autoru

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom Homesick, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Objava Denis Butorac u Velikoj Gorici otvara izložbu “15 do 9” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.