Prijava

Vaša prijava

DANI JAGODA Ovogodišnja najukusnija sorta je Sibilla!

[]

Sorta jagode Sibilla, odlukom potrošača, najukusnija je sorta koja se uzgaja u jagodnjacima Zagrebačke županije i grada Zagreba. Na ovogodišnjem ocjenjivanju, jubilarnom dvadesetom, ocjenjeno je osam sorti jagode – Clery, Yoli, Alba, Quicky, Assia, Albion, Murano i Sibilla.

– Potrošači su najbolji suci! Kroz oplemenjivačke programe, znanost može ‘stvoriti’ nove sorte i misliti da su one najbolje, ali ako ih potrošači ne prihvate sve je uzalud – rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkome Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja.

Na prostoru Zagrebačke županije i grada Zagreba, na ukupnoj površini od oko 100 hektara, uzgaja se preko 3 milijuna sadnica jagode. Zanimljivo je da se ovogodišnja pobjednička sorta tek uvodi u proizvodnju i nije značajnije raširena, no potrošačima je bila najukusnija.

Sorte jagode koje su dominirale prije 20 godina danas nitko više ne uzgaja

– Krenuli smo s ocjenjivanjem prije 20 godina kako bi izdvojili one sorte koje su potrošačima prihvatljivije, istovremeno stimulirajući proizvođače da ne idu u proizvodnju količine, nego kvalitete. Sada mogu reći da smo u tome uspjeli! Sorte jagode koje su dominirale prije 20 godina danas nitko više ne uzgaja –  rekao je Duralija.

Ocjenjivanje je održano u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ na kojoj, uz potporu Grada i Županije, sudjeluju proizvođači udruženi u Udrugu Jagodni prsten i Udrugu uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Jagode prodaju na lokacijama diljem Zagreba i u gradovima Zagrebačke županije. U Udruzi “Jagodni prsten” je 17 proizvođača iz županije, koji imaju oko 750.000 sadnica.

– Unazad par godina pogađaju nas niske temperature u vrijeme cvatnje jagoda. Ova je bila najgora do sada pa je urod smanjen i do 50 posto – rekao je Željko Varga, predsjednik udruge Jagodni prsten.

Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je manifestacija „Dani zagrebačkih jagoda“ najbolji kanal za prodaju ovoga voća.

– Potrošači mogu dobiti svježu jagodu, birati sortiment i upoznati se s proizvođačem, a Zagrebačka županija, raznim potporama, već godinama stimulira uzgoj jagoda – rekao je Kraljičković.

Objava DANI JAGODA Ovogodišnja najukusnija sorta je Sibilla! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.