Prijava

Vaša prijava

Pokupski slatki pelin! Liječi koronu, a čaj ili liker dižu imunitet!

[]

U Pokupskom je uvijek interesantno. Klub žena Pokupsko organizirao je predavanje o Slatkom pelinu, a mještani su upoznati s benefitima i važnostima za zdravlje ove ljekovite biljke.

„Prema zadnjim istraživanjima ova biljka liječi koronu i nekoliko vrsta rakova, od kojih najviše rak dojke. Može se pripremiti kao čaj ili liker, od njega se rade eterična ulja ili pak mirisne vrećice koje puštaju miris do čak tri godine“, priča nam predsjednica Kluba, Zorica Šestak. Predavanje o pelinu održao je profesor Damir Drvodelić, a mještanima su podijeljene i sadnice pelina.

Do sad ih je podijeljeno oko 700, a ima ih još jer pelin je, objašnjava Zorica,vrlo zahvalna biljka. „Na maloj površini možete imati veliki prinos, a koristi su višestruke, te vrlo lako uspijeva u našim krajevima jer joj odgovara tlo“, govori Zorica. Sadnice pelina veličine su do 30 centimetara, ove koje su podijelili su stare 90 dana, a već u studenom očekuju prvi prinos. Pelin je jednogodišnja biljka koja naraste do 1,5 metara, a iz jedne grančice moguće je dobiti do nekoliko tisuća sjemenki.
U Pokupskom planiraju i knjigu o ovoj ljekovitoj biljci. Bit će to literatura, dodaje naša sugovornica, kakve nema u Europi!

Inače, Klub žena ne staje samo na ovoj radionici. Marljivo rade i dalje pa tako provode i projekt „Zdrava jela našeg sela“ u kojem sa skromnim namirnicama pripremaju bogate i zdrave obroke,. „Koristimo puno koprive, bazge, sezonskih namirnica. U upotrebu smo vratile proso, koji je već pomalo zaboravljen, koristimo pirovo brašno…“, govori nam Zorica dok spominje delicije poput pohane bazge ili cvjetova bagrema, kruh od bućinog brašna, štrudle ili kruh od koprive. Ma, za prste polizati!

Objava Pokupski slatki pelin! Liječi koronu, a čaj ili liker dižu imunitet! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.