Prijava

Vaša prijava

Udruga ‘Edukacijom protiv raka dojke’ obilježila 20 godina postojanja

[]

Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije danas je imala dan otvorenih vrata, ali i obilježila 20 godina postojanja. Ovime su još više stavile u fokus važnost samopregleda, ali i razmišljanja o ovoj opasnoj bolesti koja uzima živote. U posljednjih 20 godina su se razvili, proširili, ali i učinile mnogo po pitanju edukacije na našem području.

“Na našu inicijativu kupljen je prvi mobilni mamograf i naša županija bila je prva koja je to imala. To je bilo odlično jer to i danas koristimo. Žene ne shvaćaju dovoljno ozbiljno provjeru i ne dolaze na preglede kada prime poziv. Ali kada s mobilnim mamografom dođemo u njihovo selo, onda naravno da će to učiniti.”, govori nam Đurđa Dehin, predsjednica udruge.

Osim toga, najvažnije što čine je educiranje o pravilnom samopregledu o kojem uče mlade djevojke i starije žene. “Idemo u srednje škole Zagrebačke županije i učimo ih o pravilnom samopregledu dojke. To je naša osnovna aktivnost i najvažnija je.”, dodaje.

Udruga Edukacijom protiv raka dojke prva je u Županiji koja je dobila EU sredstva za projekt kojim je bio obuhvaćen mobilni mamograf te pregled za žene od 30 do 40 godina koji do tada nisu bili ni u jednom drugom programu. Kako nam govori za kraj, nadaju se centralnoj proslavi koja bi se održala u listopadu, no više će pokazati vrijeme.

Objava Udruga ‘Edukacijom protiv raka dojke’ obilježila 20 godina postojanja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.