Prijava

Vaša prijava

POSJETILI SMO GRADIĆE Ugodno mjesto složnih ljudi

[]

Gradići su obilježili Antunovo, Dan mjesta, nešto skromnije nego do sad, ali dostojanstveno i lijepo, uz prigodan folklorni program, svetu misu i polaganje vijenaca. Mještani su iskoristili lijepo vrijeme za druženje i ugodno popodne, a na velikom su ekranu pogledali i utakmicu s Engleskom.

„Lijepo je do izražaja došlo zajedništvo svih naših udruga, svatko je pomogao u organizaciji, što pokazuje slogu i zajedništvo naših ljudi, bilo je to lijepo vidjeti“, govori nam aktualni predsjednik MO Gradići, Tomislav Lukšić.

A Gradići, na svega par minuta udaljeni od Velike Gorice, još nešto malo više od Zagreba, ugodno su mjesto za miran i skladan život, potvrđuje nam Lukšić koji je ovdje odrastao te nastavio živjeti sa svojom obitelji. „Ovdje je život ugodan, obiteljski i tko god dođe odmah se u to uvjeri. Sve nam je na dohvat ruke“, priča nam Lukšić.

Vodovod, javni prijevoz, škola, vrtić…

I zaista, ovdje je željeznička stanica, dobra prometna povezanost osobnim i javnim prijevozom, vodovod… No, nisu to sve ostvarili unazad posljednjih nekoliko godina. Još 60-ih su među prvima dobili telefone i vodovod i uvijek su bili jedan od uređenijih dijelova grada, nastavlja Lukšić.

Povećani broj stanovnika naseljava u vrijeme Domovinskog rata. Tu dom nalazi stanovništvo iz Banovine i Petrinje, Bosne i Hercegovine, Slavonije… Gradići su zato „Hrvatska u malom“, a mnoge ulice nose nazive većinskog stanovništva.

Gradi se staza između Petrovine i Gradića, vatrogasni dom…

I u Gradićima se ove sezone gradi. Trenutno – staza između Petrovine i Gradića koja je važna najviše zbog djece i školaraca, ali i drugih mještana, rekreativaca, prolaznika, kako bi se sklonili s glavne ceste. Gradi se i novi vatrogasni dom, a dio se planira dati u komercijalne svrhe za mjesnu ljekarnu, stomatološku ordinaciju ili mali dom zdravlja.

Osim vatrogasaca i KUD-a Gradići koji su već prepoznatljivi diljem grada i županije, tu je i udruga umirovljenika, a odlične rezultate ostvaruje i nogometni klub.

U budućnosti boćalište, badminton, odbojka

Uređeno je nogometno, malonogometno i košarkaško igralište, a želja je u budućnosti dati još sportskih sadržaja, urediti športsko rekreacijski centar s odbojkom za djevojčice, badmintonom ili boćalištem. „ Najviše se na klupskoj infrastrukturi napravilo u zadnjih 15-tak godina, tu je i nova tribina, ugostiteljski objekt… Sve to doprinosi klubu, ali i sportskom duhu sela“, kaže Lukšić koji je oduvijek aktivan u mjestu, pa je prije ove obavljao i visoku funkciju u nogometnom klubu.

Tko zna, možda jednog dana dogura i do mjesta gradonačelnika jer Gradići su do sad dali tri gradonačelnika (Dražen barišić, Zvonko Šimunić i Milan Krilić op.a).
„Četiri, četiri”, ispravlja nas Lukšić.
“Ivan Šuker, iako stanuje u Gorici, spada pod katastarsku općinu Gradići. Tako da, ako netko ima ambiciju postati gradonačelnik, neka kupi parcelu ili gradilište u Gradićima“, našalio se naš sugovornik.

Galerija fotografija s Dana mjesta:

Objava POSJETILI SMO GRADIĆE Ugodno mjesto složnih ljudi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.