Prijava

Vaša prijava

Jubilarni 15. velikogorički Brass festival uskoro kreće!

[]

Ovogodišnji Velikogorički brass festival nastavlja svoju tradiciju dovođenja vrhunskih izvođača limene glazbe iz cijeloga svijeta. Od 24. do 29. lipnja u našem gradu okupit će se ‘crème de la crème’ glazbenih puhača.

Festival će otvoriti tromobnistički ansambl iz Mađarske ‘SETREN’. SzegEd TRombone ENsemble (SETREN) je osnovao György Gyivicsan, nekad profesor na Szegedskom sveučilištu, sa svojim najtalentiranijim studentima. Dokaz popularnosti SETREN-a je vidljiv po pozicioniranju njihovog YouTube kanala na 4. mjesto među kanalima koji promoviraju glazbu za trombon. Karakterizira ih virtuoznost i opseg koji se može opisati ekstremnim u svijetu trombona.

U subotu, 26. lipnja, planiran je veliki koncert na otvorenom, u Park dr. Franje Tuđmana stiže domaći ‘zabavljač’ Žiga i njegovi međimurski svirači na trubama – Bandisti. Žiga i Bandisti izvode većinom međimurske narodne pjesme, ali na moderan način – s kvalitetnom harmonizacijom i na profesionalnoj razini.

Sakralni prostori će i ove godine biti mjesto predstavljanja vodećih glazbenika, pa ćemo u jednoj od goričkih crkvi slušati trubu u kombinaciji s harfom, u izvedbi slovenskog para Jure Gradišnika i Marie Gamboz Gradišnik. Uvertira u koncert ovih orkestralnih umjetnika bit će dvije tube na kojima će svirati mađarski izvođač Roland Szentpali i Slovenac Žiga Kališnik.

Glazbenu genijalnost na trubi i vokalno umijeće goričkoj publici predstavit će Gennady Nikonov iz Rusije. Gennady Nikonov odan je ruskoj trubačkoj tradiciji, ima izvanredne vokalne sposobnosti, a u muziciranju ga odlikuje romantičan stil. On je živi dokaz da se kroz trubu može pjevati. Na koncertu će mu se pridružiti naš glazbenik Pavao Mašić kao pratnja na orguljama.

Ovogodišnji Brass festival zatvorit će Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste i dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana. Solisti će nastupiti na trubi, rogu, trombonu i tubi, a vrhunac večeri bit će nastup izraelsko-ruskog izvođača Sergeja Nakariakova koji je kroz godine sviranja razvio osobiti stil začinjen izvanrednom virtuoznošću zbog čega je dobio nadimak ‘Paganini na trubi’.

Osim koncerata, koji će i dalje biti glavni događaj, za studente i učenike pripremili smo radionice limenih puhačkih instrumenata koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici. Radionice će se održavati 25. i 26. lipnja od 10:00 do 19:30 h u Osnovnoj školi Eugena Kumičića. Cijena po radionici je 250 kn i mogu se uplatiti putem webshopa POUVG-a. Uz radionice posjetitelji će imati priliku vidjeti i različite proizvođače puhačkih instrumenata i njihove ideje pristupa izgradnji limenih glazbala ili usnika. Na prezentaciji instrumenata u OŠ Eugena Kumičića (25. i 26. lipnja) izlažu ACase, Brasseraj, Roberto Buttus i Buffet Crampon.

15. Velikogorički brass festival odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Program festivala

24. lipnja 2021., četvrtak u 20:00 h | Park dr. Franje Tuđmana – OTVARANJE FESTIVALA

  • Szeged Trombone Ensemble

26. lipnja 2021., subota u 20:00 h | Park dr. Franje Tuđmana

  • Žiga i Bandisti

27. lipnja 2021., nedjelja u 20:00 h | Crkva Navještenja BDM

  • Gennady Nikonov – truba i Pavao Mašić – orgulje

28. lipnja 2021., ponedjeljak u 20:00 h | Crkva bl. Alojzija Stepinca

  • Jure Gradišnik – truba i Maria Gamboz Gradišnik – harfa

29. lipnja 2021., utorak u 20:00 h | Dvorana Gorica

  • Simfonijski puhački Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste, Dirigent: pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan, Solisti: Sergei Nakariakov – truba, Viktor Kirčenkov – rog, Alan Bošnjak – trombon, Roland Szentpáli – tuba

Više možete doznati na službenim stranicama Festivala.

Objava Jubilarni 15. velikogorički Brass festival uskoro kreće! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.