Prijava

Vaša prijava

Postani glumac na jedan dan u filmu o turopoljskom dijalektu

[]

“Ako nisi betežen i ne ganja te coprnica dojdi na snimanje filma!”, započinju u svom pozivu iz Turističke zajednice Velike Gorice.

Naime, pozivaju sve zainteresirane da na jedan dan budu glumci u filmu o turopoljskom dijalektu “Učimo Turopoljski”. Film je zamišljen kao lekcija za učenike osnovnih škola kako bi im na zabavan i edukativan način prezentirali turopoljski dijalekt i riječi poput coprnica, betežen, ambrela, bokčija, kmica, japica, mustači i još 30-tak drugih turopoljskih riječi i izraza.

Pridružiti se možete i vi te biti glumac ili glumica na jedan dan i to u grupnoj sceni. Ona će se snimati 18. lipnja kod Kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici s početkom u 16 sati.

Sve što treba je doći prikladno odjeven, casual, ne presvečano, bez prethodne prijave, te pratiti upute redatelja i organizatora snimanja koji su za vas pripremili zabavan i ugodan kraj radnog tjedna.“, objašnjavaju.

Prvi dio filma projekt je filmske redateljice Romane Rožić, a nosi naziv “U potrazi za Turopoljskim blagom”. “To je mala duhovita krimi priča na turopoljskom dijalektu. U filmu ima vještica, lopova, moguta, nadnaravnih bića, dvorova, krinolina, frakova i lokalnih nošnji, glazbe, prve ljubavi. Sve se snima na atraktivnim, turističko i povijesno zanimljivim lokacijama”, poručuju organizatori.

Uz igrani snima se i dokumentarni dio o nositeljima kulturnog dobra. U projektu sudjeluje 100-tinjak ljudi, većinski volontera, što znači da glume te sudjeluju na brojne druge načine bez naknade, među njima članovi udruga i gradskih organizacija i ustanova, škola, folklorna društva, etno udruge…

Objava Postani glumac na jedan dan u filmu o turopoljskom dijalektu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.