Prijava

Vaša prijava

Europski dani arheologije u parku Andautonija u Šćitarjevu

[]

U sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije 18., 19. i 20. lipnja od 12 do 18 sati Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je program za posjetitelje u Arheološkom parku Andautonija u Šćitarjevu.

Što se tiče radionica koje će se održati povodom Europskih dana arheologije, one su u skladu s epidemiološkim mjerama, tako da će se sve održati na otvorenom i svi su sadržaji besplatni.

Iz Arheološkog muzeja u Zagrebu otkrili su nam više informacija i detalja o programu te sadržaju radionica, evo što smo doznali…

Mali arheolozi, rimske igre i mnoge druge aktivnosti

Kao ‘Mali arheolozi’ u prostoru s pijeskom djeca mogu iskopavati, igrati se arheologa i nađenu keramiku prati te zatim slagati posude od fragmenata keramike (kao što se radi nakon arheoloških istraživanja).

Rimske igre također su na otvorenom i obuhvaćaju igre s orasima (omiljene igre malih Rimljana – gađanje u košaru, par nepar…), igre s loptama, te sa žetonima (tris, mlin).

U prostoru za radionice moći će se igrati i memory s latinskim i hrvatskim poslovicama, crtati na temu Andautonije, te šivati bule– male vrećice koje su djeca nosila oko vrata za sreću, a može se razgledati i prostor s izložbom “Rimskih mirisa”, te saznati koji su se ugodni, ali i neugodni mirisi širili rimskim gradovima.

– Osim o rimskom gradu Andautoniji, na lokalitetu ćete moći saznati i o svakodnevnom životu u rimskom gradu, arheološkim istraživanjima i dr.), tamo će biti i naši biti arheolozi koji će rado odgovoriti na sva pitanja posjetitelja.  Prostor Arheološkog parka opremljen je klupama i stolovima pa svi posjetitelji mogu uživati i u prirodi tijekom posjeta lokalitetu – kazali su iz Muzeja.

Objava Europski dani arheologije u parku Andautonija u Šćitarjevu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.