Prijava

Vaša prijava

GORIČKE VEČERI Susret klapa ‘O, ti dušo moje duše’

[]

Jučer je na Tuđmancu bilo predivno! U okviru Goričkih večeri kroz glazbeno druženje osjetitelji su imali prilike čuti glazbeni izričaj neuobičajen za naš kraj, ali većini dobro poznat i omiljen.

Slušalo se tako klapsko pjevanje, kao jedno od najprepoznatljivijih autohtonih hrvatskih glazbenih izričaja, a 2012. je godine uvršteno i na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Ovo je ujedno bio i drugi susret klapa u našem gradu, s prigodnim imenom ‘O, ti dušo moje duše’, a zapravo je i poveznica između Turopolja i klapske pjesme. Naime, stihove u izvedbi naših klapa pjevaju u naslovima ‘Pismo mmoja, hrli tamo’. Inače, pjesmu naslovljenu ‘O, ti dušo moje duše’ u kojo se također pojavljuju ovi stihovi napisao je, kako mi to volimo reći, turopoljski zet – August Šenoa.

Slušale su se klape Oželanda (koja je od 2017. godine djelovala pod imenom Trebatinke, a unazad dva mjeseca djeluju pod novim imenom), Figurin, Armorin, Bošket i Sagena, te Ženski vokalni sastav lađarice i Vokaliste sv. Josipa.

Kako je bilo, možete pogledati u galeriji fotografija…

 

Objava GORIČKE VEČERI Susret klapa ‘O, ti dušo moje duše’ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.