Prijava

Vaša prijava

Odbijanje testa na alkohol i drogu vozača može koštati do 20 tisuća kuna

[]

Nedavno smo naišli na objavu na društvenim mrežama kako je odbijanje testa na drogu na traženje policije kažnjivo. Mnogi vozači, čini se, nisu bili upoznati s tom informacijom pa ih ovim putem ponavljamo.

Vikend ili tjednim preventivno-represivnim akcijama policijski službenici naše uprave vrše poseban nadzor na prometnicama. Ove akcije pokazale su se pozitivnima jer utječu na smanjivanje broja ukupnog broja prekršaja. Osim praćenja prometnih prekršaja, policijski službenici zaustavljenog vozača mogu tražiti da napravi alkotest te mogu zatražiti testiranje na droge. Aparat radi na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavlja pod jezik i za 10-ak minuta se može očitati rezultat.Uređaj otkriva prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu.“, navode iz policije. Napominjemo kako pod utjecajem alkohola ili droga u prometu ne smiju biti niti vozači bicikla, mopeda i motocikla.

Ako vozač to odbije, prijeti mu kazna. O čemu se radi?

Kako se navodi u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama: “Ako sudionik odbije ispitivanje ili se tim ispitivanjem utvrdi da ima u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, policijski službenik će narediti liječnički pregled te uzimanje krvi i urina radi analize.” Ovo se odnosi na situacije prometnih nesreća, no prilikom osiguravanja sigurnosti prometa na cestama vrijede ista pravila. Policijski službenik može vozače i druge sudionike podvrgnuti ispitivanju.

Također se navodi i koje su kazne u slučaju da osoba odbije testiranje na alkohol, droge ili lijekove. Ako se radi o provjeri u prometu, a vozač odbije testiranje, kazne su od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana te zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i negativni prekršajni bodovi. Ovo se odnosi na vozača motornog vozila i instruktora vožnje koji odbije podvrgnuti se ispitivanju. Odbijanje će platiti i sudionik u prometu, konkretno, novčanom kaznom od 700 kuna.

Odbijanje testiranja nakon prometne nesreće

U slučaju očevida prometne nesreće se radi o novčanoj kazni u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Također, ako u prometnoj nesreći ima usmrćenih ili ozlijeđenih osoba, a vozač odbija liječnički pregled te uzimanje krvi i urina, bit će prisilno odveden. Ukoliko je vozač najmanje dva puta kažnjen za odbijanje alko-testa i uzimanja krvi ili krvi i urina bit će kažnjen privremenim oduzimanjem vozila.

Moramo napomenuti da se u provjeri prometa radi o preliminarnim testovima koji su vrlo osjetljivi te se znalo događati da reagiraju na drogu čak i kada se radi o samo sirupima za kašalj. To je razlog zašto se osoba nakon preliminarnog testa šalje na detaljnu analizu krvi i urina.

OVDJE možete pronaći službeni popis psihotropnih tvari zbog kojih bi se vozač može naći u prekršaju.

Objava Odbijanje testa na alkohol i drogu vozača može koštati do 20 tisuća kuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.