Prijava

Vaša prijava

POČEO BRASS Glazbena „krema“ u Goricu privlači sve više posjetitelja

[]

Pet koncerata u šest dana, radionice za mlade glazbenike stranih i domaćih umjetnika, izložba instrumenata…sve je to sadržaj 15. VG Brass festivala koji ove godine u Gorici okuplja glazbenike na limenim puhačkim instrumentima; od Mađarske, Njemačke, Izraela, a publika nam stiže iz susjednih zemalja i cijele Europe.

 

„Jako smo ponosni, drago nam je vidjeti da raste broj publike, izvođača zainteresiranih za naš festival. Svi žele doći, biti prisutni… Najljepše je vidjeti mlade glazbenike koji su rasli uz Brass“, govori nam umjetnički ravnatelj Festivala Tomislav Špoljar, koji je prije 15 godina, s Draženom Kurilovčanom, danas voditeljem glazbene djelatnosti pri POUVG, pokrenuo Festival.

Brass je narastao, promijenila se publika, promijenila se kvaliteta izvođača, ali i sadržaj. Bogati dani puni glazbe provest će publiku od klasične glazbe, jazza, popa, pa sve do rocka. Već prvi dan, nastupom mađarskog kvarteta trombona “Setren” glazbeno smo prošarali od renesanse do rocka, a u danima pred nama još je mnoštvo sadržaja.

„Želja nam je senzibilizirati i educirati javnost za klasičnu i jazz glazbu, te uopće za limene puhače. Umjetnici koji dolaze k nama prenose lijepe slike o našem kraju, o Velikoj Gorici i Turopolju te su mnogi, po uzoru na nas, u svojim gradovima organizirali slične festivale“, govori nam ravnateljica Pučkog učilišta, Anita Pišković. I ne samo to! Brass je inspirirao umjetnike na nove skladbe, pa je tako u 15 godina nastalo 10-tak skladbi inspiriranih upravo velikogoričkim festivalom, zbog čega zadovoljni organizatori najavljuju i izdavanje nosača zvuka.

 

Promocija Turopolja kroz Brass ujedno je i promocija Zagrebačke županije, što potvrđuje i zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je uživao na otvorenju festivala. „Ovo je izuzetna, jedinstvena kulturna manifestacija u cijeloj Hrvatskoj, a samo je nekoliko sličnih festivala u cijeloj Europi. Mnogo nam ovo znači, kao promocija Turopolja, Zagrebačke županije, ali i cijele Hrvatske“, poručio je Kolarec.

A do kraja Festivala bogat je program. Ulaz je besplatan, pa odaberite svoj dan:

26. lipnja 2021., subota u 20:00 h | Park dr. Franje Tuđmana
Žiga i Bandisti

27. lipnja 2021., nedjelja u 20:00 h | Crkva Navještenja BDM
Gennady Nikonov – truba i Pavao Mašić – orgulje

28. lipnja 2021., ponedjeljak u 20:00 h | Crkva bl. Alojzija Stepinca
Jure Gradišnik – truba i Maria Gamboz Gradišnik – harfa

29. lipnja 2021., utorak u 20:00 h | Dvorana Gorica
Simfonijski puhački Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste
Dirigent: pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan
Solisti: Sergei Nakariakov – truba
Viktor Kirčenkov – rog
Alan Bošnjak – trombon
Roland Szentpáli – tuba

Objava POČEO BRASS Glazbena „krema“ u Goricu privlači sve više posjetitelja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.