Prijava

Vaša prijava

U Galeriji Galženica održano predavanje na temu obiteljske fotografije

[]

U petak, 25. lipnja, u Galeriji Galženica održao se panel na temu obiteljske fotografije iz perspektive suvremenih umjetničkih praksi i kulturno-antropološke perspektive. Predavači su bili Melanija Belaj, znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te fotografi Glorija Lizde i Denis Butorac.

Melanija Belaj održala je predavanje ”Obiteljska fotografija iz kulturno-antropološke perspektive” kroz koje je prošla odgovore na pitanja poput “Zašto se fotografiramo? Zašto se fotografiramo u okrilju obitelji? Od kuda proizlaze želja i namjera arhiviranja vlastite obiteljske povijesti, osobnog života? Kako fotografija utječe na kreiranje naših sjećanja, stvaranja uspomena na vlastitu prošlost? Kako se prema fotografiji nastaloj u obitelji odnosimo? Zašto je čuvamo ili bacamo?” i mnoge druge.

Osim toga, osvrnula se na mogućnost interpretacije obiteljske fotografije u predstavljačkoj perspektivi kakvu predlaže teoretičar Erving Goffman i kako je analizira vizualni antropolog Richard Chalfen.

Fotografi Glorija Lizde i Denis Butorac održali su predavanje ”Suvremena obiteljska fotografija” kroz koje su na vlastitim primjerima i primjerima drugih relevantnih autora objasnili povezanost umjetničke prakse s temama identiteta, odrastanja i obitelji.

Objava U Galeriji Galženica održano predavanje na temu obiteljske fotografije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.