Prijava

Vaša prijava

Od srpnja prestale COVID potpore

[]

Poduzetnici pogođeni covid-krizom u Hrvatskoj od početka srpnja više nemaju pravo na potpore koje su iznosile od 2000 do 4000 kuna po radniku, ovisno o padu prihoda.

Od ožujka 2020. do 30. lipnja 2021. za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 11,7 milijardi kuna, odnosno 17 milijardi kuna s doprinosima, a mjerama je obuhvaćeno gotovo 700.000 radnika i više od 120.000 obrtnika i poslodavaca. Za svibanj je mjere koristilo oko 35.000 poslodavaca za oko 108.000 radnika.  

“Ne možemo bezgranično imati mjere jer cijela Europa ide u smjeru kreiranja radnih mjesta, ali i dalje postoje sektori, poput ugostiteljstva koje ima djelomične restrikcije. Naša je zadaća voditi dijalog s poslodavcima i prijeći na prilagođene sektorske mjere. Dakle, ne prema svima kao dosad”, rekao je premijer Andrej Plenković te dodao da će se u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe.

Do kraja godine ostaje mjera skraćenog radnog vremena kojom se pokriva do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna s doprinosima.

Vlada jedonijela i program potpore za ugrožene djelatnosti u sektorima prometa, turizma, kulture i event industrije. Riječ je zapravo o nadoknadi fiksnih troškova koje te djelatnosti nisu imale jer nisu bile formalno zatvorene odlukom Stožera, ali su pretrpjele velike gubitke. Potpore su vrijedne ukupno 150 milijuna kuna, a iznos je osiguran rebalansom proračuna. Potpore će biti isplaćene jednokratno nakon javnog poziva. Moći će aplicirati oni koji su zabilježili pad prihoda od najmanje 75 posto u odnosu na 2019.

 

Objava Od srpnja prestale COVID potpore pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.